Χαιρετισμός Προέδρου
Αγαπητές νεοεισερχόμενες/οι φοιτήτριες και φοιτητές,
Εκ μέρους των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου και εκ μέρους της Γραμματείας μας, σας καλωσορίζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας, ως απόρροια προσπάθειας χρόνων, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των τελευταίων ετών.
Τα χρόνια των σπουδών είναι σημαντικά, διότι ως νέοι ενήλικες πλέον, ζυμώνεστε στη ζωή και η προσωπικότητά σας διαμορφώνεται σε ένα νέο περιβάλλον.
Το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος διακρίνεται για την προσήλωσή του στο διδακτικό έργο, στην έρευνα και στην επικουρία ως προς τα διοικητικά θέματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ενώ υπάρχει από όλο το προσωπικό στο Τμήμα μία ιδιαίτερη θέρμη ως προς τη μετάδοση γνώσεων στον τομέα των Τροφίμων.
Ελπίζουμε αυτή η θέρμη να μεταλαμπαδευτεί και σε εσάς, ώστε να διαβείτε τον κοπιαστικό αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστικό δρόμο της μάθησης με συνέπεια.
Φροντίστε να αξιοποιήσετε με πίστη τις δυνάμεις σας, με αγάπη για τη γνώση και με μεράκι για το αντικείμενο των σπουδών σας.
Δεν υπάρχουν «συνταγές» επιτυχίας, αλλά εύχομαι στο Τμήμα μας να βρει ο καθένας σας την «τροφή» που θα θρέψει τα όνειρά και τη θέληση για να επιτύχει τους στόχους του.
Θα είμαστε δίπλα σας
Η Πρόεδρος του Τμήματος
Ιωάννα Μαντάλα
Στη τελετή που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2024 παραβρέθηκαν τα κάτωθι μέλη ΔΕΠ του τμήματος και εκφώνησαν σύντομους χαιρετισμούς :
Δρ. Ελευθέριος Δροσινός
Δρ. Βασιλική Ευαγγελίου
Δρ. Καλλιόπη Καράτζη
Δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου
Δρ. Σεραφείμ Παπανικολάου
Δρ. Λιάνα Πούλια
Επισκόπηση Τμήματος
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων. Παράλληλα, προάγει την υπάρχουσα γνώση στην Επιστήμη των Τροφίμων και στη Διατροφή του Ανθρώπου, συμμετέχοντας σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, που διεξάγονται σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και με τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μικρών και μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας μας.
Βασικοί Στόχοι του Τμήματος ΕΤΔΑ:
- Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση νέων επιστημόνων με τις απαραίτητες γνώσεις θετικών, τεχνολογικών και οικονομικών επιστημών και η προετοιμασία τους για τη στελέχωση των βιομηχανιών τροφίμων αλλά και φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως ερευνητικά εργαστήρια, μικροβιολογικά εργαστήρια, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, εταιρείες προμήθειας πρώτων υλών για τη βιομηχανία, ελεγκτικές/ρυθμιστικές αρχές, εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων και ποτών.
- Η ανάπτυξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η δημιουργία νέων ερευνητών.
- Η παροχή επιστημονικών γνώσεων στη Βιομηχανία Τροφίμων, στο πλαίσιο μιας διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Επιχειρηματικής Κοινότητας.
Πρόεδρος: Ιωάννα Μαντάλα
Αναπληρωτής Πρόεδρος: Σεραφείμ Παπανικολάου
Διευθυντές Εργαστηρίων
- Εργαστήριο Γαλακτοκομίας: Γκόλφω Μοάτσου
- Εργαστήριο Γενικής Χημείας: Πέτρος Ταραντίλης
- Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων: Ιωάννα Μαντάλα
- Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων: Σεραφείμ Παπανικολάου
- Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών: Γεώργιος Κοτσερίδης
- Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών: Παναγιώτης Σκανδάμης
- Εργαστήριο Χημείας & Ανάλυσης Τροφίμων: Μαρία Καψοκεφάλου
- Εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής: Αιμιλία Παπακωνσταντίνου
Γραμματεία Προπτυχιακών Φοιτητών
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη
Σοφία Περηφάνου (ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού)
Τηλ.: 210 529 4664, e-mail: ett@aua.gr
Φοιτητικά Θέματα
Δαβυτίδου-Βενέτη Ευδοκία
Τηλ.: 210 529 4682
Γραμματεία Μεταπρυχιακών Φοιτητών
Δώρα ΚΟΜΜΑΤΑ
Τηλ.: 210 529 4677, email: pms_etda@aua.gr
Η Γραμματεία και τα Εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στεγάζονται στα ακόλουθα κτίρια:
Υπηρεσία / Εργαστήριο Κτίριο
Γραμματεία Τμήματος, Χασιώτη (ισόγειο)
Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων, Χασιώτη (ισόγειο & υπόγειο)
Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Χασιώτη (ισόγειο & υπόγειο)
Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων, Χασιώτη (ισόγειο & υπόγειο)
Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, Χασιώτη (ισόγειο & υπόγειο) - Παλαιάς Επιτροπής Γάλακτος
Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών, Χασιώτη (υπόγειο)
Γενικής Χημείας ,Πτέρυγα Κουγέα (κεντρικό κτίριο)
Γαλακτοκομίας, Βεϊνόγλου
Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, πρώην κτίριο Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος & νέο κτίριο Κτηνοτροφίας
Διασφάλιση Ποιότητας
Η ΟΜ.Ε.Α. συγκροτείται στις Ακαδημαϊκές Μονάδες (Σχολές ή Τμήματα) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης από μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ των βαθμίδων του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο και κατά προτίμηση με εμπειρία σε διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας. Στην ΟΜ.Ε.Α. συμμετέχει επίσης ένας εκπρόσωπος των φοιτητών ή σπουδαστών που υποδεικνύεται από τον αρμόδιο φορέα εκπροσώπησής τους (Ν. 3374/2005, Άρθρο 5 §2). Η θητεία της ΟΜ.Ε.Α. ισχύει για τη διάρκεια μιας περιόδου Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης και λήγει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας Εξωτερικής Αξιολόγησης.
Ο ρόλος της ΟΜ.Ε.Α. είναι επιτελικός, συντονιστικός αλλά και εκτελεστικός:
- έχει την ευθύνη της διεξαγωγής, σε συνεργασία με την οικείαΜΟ.ΔΙ.Π., της Διαδικασίας Εσωτερικής Αξιολόγησης στην ακαδημαϊκή μονάδα
- παρακολουθεί τη συμπλήρωση τωνΑπογραφικών Δελτίων και Ερωτηματολογίων και ενημερώνει τα όργανα και τα μέλη της ακαδημαϊκής μονάδας για τις απαντήσεις
- συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα για την αξιολόγηση στοιχεία και με βάση αυτά
- συντάσσει τηνΈκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης (Αυτο-αξιολόγησης) της ακαδημαϊκής Μονάδας, την οποία διαβιβάζει στη ΜΟ.ΔΙ.Π. και μέσω αυτής στην Α.ΔΙ.Π.
- συνεργάζεται με την Α.ΔΙ.Π. για την οργάνωση και πραγματοποίηση τηςΕξωτερικής Αξιολόγησης
Το έργο της η ΟΜ.Ε.Α. επικουρείται από όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Μονάδας: επιδιώκει τη συμμετοχή όλων, αλλά και λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους.
Η ΟΜ.Ε.Α. καθορίζει και κοινοποιεί εξαρχής τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζεται η διαφάνεια της εσωτερικής αξιολόγησης (π.χ. με ποιους τρόπους ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη όλες οι απόψεις, τρόπους και μέσα επικοινωνίας όλων των ενδιαφερομένων, τήρηση αρχείου επικοινωνίας, διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, αντιμετώπιση διαφωνιών κλπ.).
Υπογραμμίζεται η σημασία του καλού και έγκαιρου προγραμματισμού, της τυποποίησης των διαδικασιών και της περιοδικής ενημέρωσης όλων των συμμετεχόντων.
Η ΟΜ.Ε.Α. του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου αποτελείται – σύμφωνα με Απόφαση της Συνέλευσης (συνεδρία 606η / 20.09.2023) - από τους:
- ΜΑΝΤΑΛΑ Ιωάννα, Καθηγήτρια, Πρόεδρο του Τμήματος και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων
- ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και μέλος του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων
- ΚΑΨΟΚΕΦΑΛΟΥ Μαρία, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων
- ΚΟΤΣΕΡΙΔΗ Γεώργιο, Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών
- ΜΟΑΤΣΟΥ Γκόλφω, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας
- ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κων/νο, Επίκουρο Καθηγητή και μέλους του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών
- ΠΑΠΠΑ Χρήστο, Καθηγητή και μέλος του Εργαστηρίου Γενικής Χημείας
- ΣΚΑΝΔΑΜΗ Παναγιώτη, Καθηγητή και μέλους του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών
- ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ Νικόλαο, Αναπληρωτή Καθηγητή και μέλος του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας
Αποστολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού έργου σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο καθώς και μέσω των προγραμμάτων δια βίου μάθησης, το οποίο να ανταποκρίνεται στις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης και να αφορά σε όλα τα επιστημονικά πεδία του ευρύτερου γεωτεχνικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της αγροδιατροφής, της βιοποικιλότητας, της γαλάζιας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, όπως υπαγορεύονται από τις προσεγγίσεις της ενιαίας υγείας και της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Επιπλέον προωθεί́ τη βασική́ και εφαρμοσμένη έρευνα και την κοινωνική́ ανάπτυξη, εκπροσωπεί́ την ανεξαρτησία της επιστήμης και επιζητεί́ την αξιοκρατία και το κοινωνικό́ όφελος, μέσω της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Όραμα του Ιδρύματος αποτελεί η δυναμική τοποθέτησή του στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και η ανταπόκρισή του στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Οι στρατηγικοί στόχοι, που συνθέτουν την πολιτική του Ιδρύματος είναι:
- Η αριστεία στην εκπαίδευση
- Η αριστεία στην έρευνα
- Η σύνδεση με την κοινωνία
- Η διεθνοποίηση και εξωστρέφεια του ιδρύματος
- Η συνεχής βελτίωση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος
- Η διασφάλιση ποιότητας στο σύνολο των δραστηριοτήτων του ιδρύματος
Η Διοίκηση, το εκπαιδευτικό, το ερευνητικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος δεσμεύονται στις εξής βασικές αρχές:
- Εφαρμογή της νομοθεσίας: Όλο το προσωπικό οφείλει να εφαρμόζει τη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ΓΠΑ
- Διαφύλαξη ακαδημαϊκών αρχών στη διδασκαλία και στην έρευνα καθώς και στην ελεύθερη διακίνηση και έκφραση των ιδεών, στην ανάδειξη της κριτικής σκέψης, της εποικοδομητικής αμφισβήτησης και του σεβασμού στην αντίθετη άποψη. Ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση και η αποδοχή της διαφορετικότητας και επιδιώκεται η ενεργητική πρόληψη των διακρίσεων.
- Συνεχή βελτίωση της ποιότητας: Όλες οι ακαδημαϊκές και διοικητικές μονάδες του ΓΠΑ οφείλουν να λειτουργούν με βάση τις αρχές της ποιότητας, τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, τις Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης για τη Διασφάλιση της Ποιότητας και τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα.
- Συλλογικότητα -Συνεργασία: Όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και οι φοιτητές/ φοιτήτριες όλων των κύκλων σπουδών) έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση της συμμετοχής τους στην εφαρμογή της πολιτικής ποιότητας του ΓΠΑ, με διακριτούς ρόλους στις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας (Διοίκηση, ΜΟΔΙΠ, ΟΜΕΑ, Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό, Διοικητικό Προσωπικό και Φοιτητές/τριες). Παράλληλα η αγαστή συνεργασία μεταξύ των μελών αποτελεί καθήκον για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και την αναβάθμιση του επιτελούμενου έργου.
- Αμεροληψία – Διαφάνεια: Η Διοίκηση του Ιδρύματος και η πανεπιστημιακή κοινότητα δεσμεύονται για την προώθηση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας σε όλες τις λειτουργίες και αποφάσεις των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος και στη διαφύλαξη των πρωταρχικών αρχών, όπως η αξιοκρατία, η εντιμότητα, ο αλληλοσεβασμός.
- Κοινωνική Ευθύνη: το ΓΠΑ μέσω των διαδικασιών του λαμβάνει υπόψη του την ανατροφοδότηση από εξωτερικούς παραγωγικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, προκειμένου να ενισχύσει τη βελτίωση του παραγόμενου έργου του Ιδρύματος και τη συνεισφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
- Διάθεση πόρων: Η Διοίκηση του Ιδρύματος δεσμεύεται στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής, το Ίδρυμα δεσμεύεται να εφαρμόσει διαδικασίες που θα αποδεικνύουν:
- την καταλληλόλητα της δομής και της οργάνωσης των μονάδων,
- την καταλληλόλητα και επάρκεια των προσόντων του διδακτικού προσωπικού
- την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών των ακαδημαϊκών μονάδων
- τη στελέχωσή των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων με κατάλληλο διοικητικό προσωπικό
- την ετήσια εσωτερική αξιολόγηση των ακαδημαϊκών μονάδων σε συνεργασία των ΟΜΕΑ με τη ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΕΤΔΑ) της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (ΕΤΔ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι προσηλωμένο στην παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης στους φοιτητές του στα επιστημονικά πεδία της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, αλλά και στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός δημιουργικού περιβάλλοντος έρευνας και εργασίας για το προσωπικό του. Η δέσμευση των μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού του Τμήματος για τη συνεχή βελτίωση του διδακτικού και ερευνητικού έργου και των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελεί στρατηγική επιλογή διοίκησης και ευθύνης.
Το όραμα του Τμήματος είναι να συνεχίσει να υπηρετεί στόχους εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, πολιτιστικούς και ευρύτερα κοινωνικούς, με προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, της λογοδοσίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Το Τμήμα έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική ποιότητας, η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΓΠΑ.
Μέσα από την υιοθέτηση, ανασκόπηση, επανασχεδιασμό και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής ποιότητας, το Τμήμα δεσμεύεται στο να επιτύχει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις. Με αυτή τη στρατηγική θα αναδείξει αξίες, πρότυπα και παραδείγματα, ώστε να συμβάλλει στην επιδίωξη ολόκληρου του ΓΠΑ για διδακτικά και ερευνητικά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και να βοηθηθεί η χώρα προς μια σταθερή πορεία γνήσιας ανάπτυξης.
Το Τμήμα ΕΤΔΑ της Σχολής ΕΤΔ του ΓΠΑ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει συγκεκριμένη επίσημη πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας, η οποία αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ιδρύματος.
Στην ανάπτυξη και εφαρμογή της πολιτικής αυτής, με τις κατάλληλες δομές και διαδικασίες, συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εσωτερικοί παράγοντες (όργανα διοίκησης, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές του Τμήματος).
Η πολιτική του Τμήματος για τη διασφάλιση ποιότητας και η στρατηγική εφαρμογής της υλοποιούνται μέσω της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π) ΓΠΑ.
Για τη διασφάλιση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, καθώς και για την αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των υπηρεσιών του, το Τμήμα συμμορφώνεται με τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 72.2 του Νόμου 4009/2011.
Η πολιτική αυτή υποστηρίζει κυρίως:
- την οργάνωση του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας του Τμήματος
- την ανάληψη των ευθυνών της ηγεσίας του Τμήματος και των επιμέρους μονάδων αυτού, των μελών του διδακτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού και των φοιτητών, καθώς και τον ρόλο που τους αναλογεί σχετικά με τη διασφάλιση ποιότητας
- τη διαφύλαξη των ακαδημαϊκών αρχών, της δεοντολογίας, την αποτροπή διακρίσεων, την ενθάρρυνση της συμμετοχής εξωτερικών φορέων στη διασφάλιση ποιότητας
- τη συνεχή βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας, της έρευνας και της καινοτομίας
- τη διασφάλιση ποιότητας του προγράμματος σπουδών και τη συμμόρφωσή του με το ειδικό πρότυπο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ)
- την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη και διατήρηση των υποδομών
- τη διάθεση και αποτελεσματική διαχείριση των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία του Τμήματος
- την ανάπτυξη και ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού
Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομείται η Πολιτική Διασφάλισης και Βελτίωσης της Ποιότητας του Τμήματος και οι οποίοι συνδέονται και αποτελούν μέρος της στρατηγικής του ΓΠΑ είναι οι εξής (αναλυτικότερα και επεξηγηματικά στοιχεία, βλ. στα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ: 1. Πολιτική ποιότητας ΠΠΣ):
- Η συνεχής αναμόρφωση και βελτίωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος.
- Η ενίσχυση της φοιτητοκεντρικής εκπαίδευσης στον σχεδιασμό του ΠΠΣ.
- Η βελτίωση της απόδοσης και της επίδοσης των φοιτητών του Τμήματος.
- Η μείωση του ποσοστού των φοιτητών που εγκαταλείπουν ή καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
- Η ενίσχυση του πολυεπίπεδου ερευνητικού έργου στο Τμήμα.
- Η παραγωγή περισσότερων και σημαντικής επίδρασης άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων με κριτές.
- Η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας του διδακτικού ερευνητικού, καθώς και διοικητικού και άλλου προσωπικού του Τμήματος.
- Επίλυση προβλημάτων υποδομής (π.χ. κτηριακών προβλημάτων, εξοπλισμού).
- Η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των Τμημάτων / των Σχολών του ΓΠΑ αλλά και άλλων ΑΕΙ σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
- Η ενίσχυση των προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας που προβλέπουν την κινητικότητα φοιτητών και διδακτικού προσωπικού (π.χ. Πρόγραμμα ERASMUS).
- Η ενίσχυση συνεργασιών με άλλα ιδρύματα του εξωτερικού και του εσωτερικού, η διάχυση και η ενίσχυση ερευνητικών έργων και ευρύτερων συνεργιών, καθώς επίσης και η βελτίωση της παραγωγής ερευνητικού έργου.
- Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας του Τμήματος.
- Η προσέλκυση μελών ΔΕΠ υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
- Η συμβολή του Τμήματος στην επιδιωκόμενη συνεργασία του ΓΠΑ με τους συντάκτες των πινάκων παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων για την καλύτερη προβολή της ποιότητας του Τμήματος και γενικότερα του Ιδρύματος διεθνώς.
- Η επίλυση προβλημάτων που αφορούν την υλοποίηση του διοικητικού έργου.
- Η συμβολή του Τμήματος στην επιδιωκόμενη εφαρμογή μέτρων μείωσης των ρύπων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί το Πανεπιστήμιο λόγω της λειτουργίας του.
- Η δημιουργία νέων, ιδίως διακλαδικών ή και διιδρυματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).
- Η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα, αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα σπουδών, χορηγίες/δωρεές).
- Η βελτίωση της οργάνωσης και παροχής προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.
- Η συμβολή του Τμήματος στην πολιτική του ΓΠΑ για συνεχή οργάνωση και υλοποίηση δραστηριοτήτων άμεσης και έμμεσης υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
- Η αξιοποίηση του δικτύου αποφοίτων του Τμήματος στην υπηρεσία των ακαδημαϊκών και κοινωνικών στόχων του.
Εργαστήριο Γαλακτοκομίας
Το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας (ΕΓ) ιδρύθηκε το 1920 σε αντιστοιχία με τη διδακτική έδρα του ιδρυτικού νόμου του σημερινού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Δραστηριοποιείται εκπαιδευτικά και ερευνητικά σε όλους τους επιμέρους τομείς της Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος και της Τυροκομίας και έχει την ευθύνη της αντίστοιχης θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και φοιτητών του εξωτερικού στο πλαίσιο προγραμμάτων ευρωπαϊκής και διεθνούς εκπαιδευτικής κινητικότητας. Η κτιριακή υποδομή του Εργαστηρίου αποτελείται από εργαστηριακούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς χώρους, στους οποίους περιλαμβάνονται και αίθουσες τεχνολογίας για την ειδική εκπαίδευση, τις μελέτες και την πρακτική άσκηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και την διεξαγωγή πειραμάτων σε ημι-πιλοτική και πιλοτική κλίμακα. Ο επιστημονικός εξοπλισμός του ΕΓ περιλαμβάνει όλα τα μικρά και μεγάλα όργανα ενός σύγχρονου εργαστηρίου Χημείας και Μικροβιολογίας Γάλακτος, Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πειραματική ημι-πιλοτική μονάδα συνεχούς θερμικής επεξεργασίας και ομογενοποίησης του γάλακτος, πειραματική διάταξη επεξεργασίας γάλακτος και ορών με μεμβράνες, παρασκευαστή και θάλαμο επώασης γιαούρτης, κορυφολόγο, εξοπλισμό για την παραγωγή βουτύρου και παγωτού σε μικρή κλίμακα, ψυχόμενες δεξαμενές γάλακτος και ψυκτικούς θαλάμους, λυοφιλιωτή, συσκευές ανάμειξης και διασποράς, εξοπλισμό για τη συσκευασία τυριών και γιαούρτης, τυρολέβητες, τυροτράπεζες, μηχανή φιλαρίσματος τυρομάζας, υδραυλικό πιεστήριο και θαλάμους ωρίμασης τυριών.
Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ένα μέρος της δραστηριότητας του ΕΓ αφορά τη διάχυση γνώσης στην κοινωνία και την ανατροφοδότηση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών του αναζητήσεων από τις ανάγκες της. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει συνεργασίες με μικρές και μεγάλες γαλακτοκομικές και τυροκομικές μονάδες και εθνικούς και διεθνείς φορείς μέσω δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης καθώς και σεμιναρίων επιμόρφωσης. Έχει συμβάλει στην ίδρυση οργανισμών και στη διαμόρφωση κανονισμών και προδιαγραφών που αφορούν την ποιότητα και αυθεντικότητα του γάλακτος και των προϊόντων του καθώς και στην κατοχύρωση εμβληματικών για την Ελλάδα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, όπως η Φέτα και άλλα είδη τυριών.
- Συστατικά, δομή, και ιδιότητες διαφόρων ειδών γάλακτος.
- Μικροβιολογικά χαρακτηριστικά και υγιεινή του γάλακτος και των προϊόντων του.
- Τεχνολογία πόσιμου γάλακτος, βουτύρου και παγωτού.
- Τεχνολογία γιαούρτης και οξυγαλάτων.
- Τεχνολογία τυροκόμησης και ωρίμασης τυριών.
- Τεχνολογία παραγωγής πυτιών.
- Καλλιέργειες εκκίνησης.
- Σύσταση, ιδιότητες, τεχνολογική σταθερότητα και αξιοποίηση ορών και παραπροϊόντων γαλακτοκομικών διεργασιών.
- Ταξινόμηση, φυσιολογία, μεταβολισμός, βακτηριοσίνες, προβιοτικές ιδιότητες, γενετική και τεχνολογική απόδοση μικροοργανισμών του γάλακτος και των προϊόντων του.
- Εφαρμογή και επίδραση θερμικών και αναδυόμενων τεχνολογιών και τεχνολογιών μεμβρανών στην ποιότητα, δομή και λειτουργικότητα του γάλακτος, των προϊόντων και παραπροϊόντων του.
- Νέα γαλακτοκομικά προϊόντα ειδικής σύστασης και λειτουργικότητας, με εφαρμογές όπως μείωση ή υποκατάσταση λιπαρών, νατρίου, λακτόζης, ή ενίσχυση του πεπτιδικού περιεχομένου.
- Ανάπτυξη αειφόρων κυκλικών παραγωγικών διαδικασιών στον γαλακτοκομικό τομέα.
- Μελέτη, προδιαγραφές και βελτίωση παραδοσιακών Ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Αυθεντικότητα, βιολογικοί και τεχνολογικοί δείκτες γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Ίδρυση το 1987 της πρώτης Ελληνικής Συλλογής μικροοργανισμών ACA-DC μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συλλογών Μικροοργανισμών (ECCO) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλογών Καλλιεργειών (WFCC), με στόχο τη συστηματική διερεύνηση και διατήρηση της μικροβιακής ποικιλότητας Ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων. Περιλαμβάνει στελέχη με ιδιαίτερες τεχνολογικές και προβιοτικές ιδιότητες. Από τη δραστηριότητα αυτή έγινε η περιγραφή για πρώτη φορά παγκοσμίως του Streptococcus macedonicus απομονωμένου από Kασέρι (1998) και του Lactobacillus zymae απομονωμένου από παραδοσιακό Ελληνικό προζύμι (2005).
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Small Ruminant Research, 167, 32-38, 2018 (https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2018.07.016)
Foods, 9, 284, 2020 (https://doi.org/10.3390/foods9030284)
Animals, 10, 2001, 2020 (https://doi.org/10.3390/ani10112001)
International Dairy Journal, 120, 105079, 2021 (https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2021.105079)
International Dairy Journal, 122, 105146, 2021 (https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2021.105146)
Foods, 11, 188, 2023 (https://doi.org/10.3390/foods11020188)
In: Functional Foods and their Implications for Health Promotion, Zabetakis I., Lordan R., Tsoupras A., and Ramji D. (Editors), Elsevier (https://doi.org/10.1016/B978-0-12-823811-0.00001-8)
International Dairy Journal, 139, 105569, https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2022.105569
Microorganisms 11, 66, 2023 (https://doi.org/10.3390/microorganisms11010066)
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Καινοτόμος εξοπλισμός για την ωρίμανση και συντήρηση τυριών
Μελέτη των ιδιοτήτων του πρόβειου βουτυρογάλακτος ως πρώτο βήμα για την αξιοποίησή του
Αίγειο γάλα από Ελληνικές αυτόχθονες φυλές - Μεταγονιδιωματική προσέγγιση (GoatMilkOmics)
Μελέτη και βελτίωση της σύστασης του όξινου ορού γιαούρτης και αξιοποίησή του στην παρασκευή καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων, ως ΕΕ1 του έργου "Όξινος ορός γιαούρτης: Μετατρέποντας ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας"
Πρωτοποριακό Σύστημα Επεξεργασίας Λυμάτων Τυροκομείου με χρήση Ευφυούς πληροφοριακού Εργαλείου Αλγορίθμων για την Πρόβλεψη της ποιότητας του νερού εξόδου και υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων για Βιώσιμη Πρακτική του συστήματος
Εργαστήριο Γενικής Χημείας
Το Εργαστήριο Γενικής Χημείας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα εργαστήρια της Ανώτερης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (Ν. 1844/1920). Από το 1980 μέχρι το 2013 αποτέλεσε ένα από τα πλέον ενεργά εργαστήρια του Γενικού Τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας σκοπό την επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών των υπόλοιπων Τμημάτων σε βασικά και εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα χημείας και την προώθηση της έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει. Από τον Ιούλιο του 2013 εντάσσεται στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου.
Αναλυτικότερα, το Εργαστήριο Γενικής Χημείας δραστηριοποιείται σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο καλύπτοντας τα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα της Χημείας: Γενική - Θεωρητική, Ανόργανη -Βιοανόργανη, Οργανική - Βιοοργανική - Βιομοριακή, Συνθετική - Συνδυαστική Χημεία ενώσεων με βιολογικό ενδιαφέρον, Αναλυτική, Βιοαναλυτικές Τεχνικές, Ενόργανη Ανάλυση - Φασματοσκοπία, Στοιχειακή Μεταβολομική, Στοιχειακή & Χημική Ιχνηλάτηση/Επισήμανση, Αυτοματοποιημένες Μεθόδους Ανάλυσης, Χημεία Φυσικών Προϊόντων (απομόνωση - ταυτοποίηση - σύνθεση), Φυσικοχημεία - Υπερμοριακή Χημεία και Χημεία Περιβάλλοντος.
Απομόνωση πολικών και μη πολικών βιοδραστικών μορίων από φυσικές πηγές.
Ανάπτυξη μεθόδων ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσής τους.
Aνάπτυξη μεθοδολογίας για την παρασκευή οπτικώς ενεργών ενώσεων και μελέτη της βιολογικής τους δράσης με στόχο την εφαρμογή τους στη γεωργία και στην υγεία.
Σχεδιασμός, σύνθεση και μελέτη αναστολέων λιπολυτικών ενζύμων.
Στοιχειακή Μεταβολομική, Χημική Ιχνηλάτηση/Επισήμανση.
Σύνθεση και μελέτη νέου τύπου βιοδραστικών μορίων με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντικαρκινική δράση.
Μελέτη της δομής οργανικών ενώσεων και του μηχανισμού οργανικών αντιδράσεων με φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας HRMS και MS/MS.
Ολική ασύμμετρη σύνθεση φυσικών προϊόντων
Διαρυλαιθέρες (Bastadins, Combretastatins) με αντικαρκινική και αντιβιοτική δράση
Αντιοξειδωτικές ναφθοκινόνες (Alkannin, Shikonin) με επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
Στεροειδή (Adociasulfate-2) κυτταροτοξικοί εκλεκτικοί αναστολείς των κινεσινών
Βιοδραστικές μακρολακτόνες (Radicicol, Resorcylide)
Αναστολείς του καρκινικού νεκρωτικού παράγοντα-a (TNF-a) (Bisorbisillinoids)
Μεθοδολογία σύνθεσης γ- και δ-λακτονών - Παρασκευή φερομονών εντόμων
Σπειροτετρονικά πολυκετίδια (Abyssomicins) με αντιβιοτική δράση
Συνδυαστική Χημεία
Σχεδιασμός, σύνθεση και αξιοποίηση βιοδραστικών παραγώγων φαρμακοφόρων δομών:
Σχεδιασμένες βιβλιοθήκες φαρμακοφόρων μορίων (αμινοσάκχαρα, αμινοκυκλιτόλες, ανθρακινόνες, πυράνια, οξαζολίνες)
Αντικαρκινικές ενώσεις πολυμερισμού της τουμπουλίνης και πρωτότυπων παραγώγων τους (Phenylahistine, Taxol)
Νέα υλικά
Μικροκάψουλες για οικολογικό έλεγχο βλαβερών εντόμων
Φωτοευαισθητοποιητές με εφαρμογές στη μικρολιθογραφία
Αυθεντικότητα τροφίμων
Προσδιορισμός προέλευσης: τρόφιμα, ρύπανση & υλικά
Αναλυτικές τεχνολογίες για βιώσιμη χρήση γεωργικών παραπροϊόντων
Σπάνιες γαίες στον άνθρωπο και τα τρόφιμα
Κλινικοί αναλυτές στον έλεγχο τροφίμων
Ποιοτικός έλεγχος μελιού και ελαιολάδου και ανάπτυξη χημειομετρικών μοντέλων προσδιορισμού και ελέγχου της αυθεντικότητάς τους
Παράμετροι οξειδωτικής και περιβαλλοντικής καταπόνησης
Κυτταρικοί βιοαισθητήρες
Φασματομετρία μαζών επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος. Φθορισμομετρία, χημειο- & βιο-φωταύγεια. Φασματοσκοπία FT-IR και Raman.
Απομόνωση, ταυτοποίηση και μελέτη φυσικών προϊόντων με συνδυασμένες τεχνικές χρωματογραφίας (HPLC-UV/Vis, GC-MS) και φασματοσκοπίας (UV/Vis, FT-IR, FT-Raman, NMR)
Μελέτη και αξιοποίηση φυσικών προϊόντων των φυτικής προέλευσης (Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά, καθώς και υπολειμμάτων βιομηχανιών τροφίμων) για χρησιμοποίησή τους στη συντήρηση τροφίμων, στη φυτοπροστασία ως υποκατάστατα των φυτοφαρμάκων, ως πρώτων υλών στις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Journal of Medicinal Chemistry, 63(20), 12043-12059, 2020 (https://doi.org/10.1021/acs.jmedchem.0c01316)
European Journal of Organic Chemistry, 29, 4547-4557, 2020 (https://doi.org/10.1002/ejoc.202000671)
Biomolecules, 13(3), 424, 2023 (https://doi.org/10.3390/biom13030424)
Food Research International, 160, 111751, 2022 (https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111751)
Food Research International, 148, 110590, 2021 (https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110590)
Journal of the Science of Food and Agriculture, 101(8), 2021 (doi 10.1002/jsfa.10961)
Applied Sciences (Switzerland), 11 (7), art. no. 3159, 2021 (DOI: 10.3390/app11073159)
Journal of Chromatography A, 699 (1-2), 1995 (DOI: 10.1016/0021-9673(95)00044-N)
εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Αξιοποίηση αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών για την παρασκευή εντομοπροστατευτικών σε καλλιέργειες κηπευτικών (ΑιΘΕΝτοΟΛ)
Από μόρια-στόχους σε μόρια οδηγούς: Καινοτόμες φαρμακευτικές ουσίες για την Αρθρίτιδα
Ανάπτυξη καινοτόμων «εργαλείων» για τον προσδιορισμό της γνησιότητας βασικών εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (Μέλι & Ελαιόλαδο) με συνδυασμό σύγχρονων τεχνικών: Ευαισθητοποίηση επαγγελματία και καταναλωτή (QuaAuthentic)
Ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος των αφλατοξινών στα κελυφωτά φιστίκια με την εφαρμογή αυτόματου συστήματος μηχανικής διαλογής και αξιοποίηση των εμπορικά ακατάλληλων καρπών
Εργαστήριο Μηχανικής & Επεξεργασίας Τροφίμων
Το Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων είναι ένα από τα οκτώ Εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Στο Εργαστήριο υπηρετούν 4 μέλη ΔΕΠ και 2 μέλη Ε.ΔΙ.Π βαθμίδας Α’. Ο αριθμός του βοηθητικού ερευνητικού προσωπικού αυξάνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του ερευνητικού έργου του Εργαστηρίου (Ερευνητικά Προγράμματα, Αναθέσεις Εργασιών κλπ.).
Στο Εργαστήριο πραγματοποιούνται 10-15 πτυχιακές και περί τις 10 μεταπτυχιακές μελέτες διάρκειας 6 μηνών η κάθε μία κατ’ έτος. Επίσης εκπονούνται διδακτορικές διατριβές (κατά μέσο όρο 2-3 διδακτορικές διατριβές ανά μέλος ΔΕΠ).
Τα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου καλύπτουν εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα της Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων:
- Μηχανική Τροφίμων - Συντήρηση Τροφίμων
- Μηχανική Τροφίμων - Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων
- Σχεδιασμός Βιομηχανιών Τροφίμων και Βιοδιεργασιών
- Συσκευασία Τροφίμων
Η Στρατηγική Έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων περιλαμβάνει:
- Υποστήριξη βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας βασισμένης σε state of the art επιστημονική γνώση του σχεδιασμού, εφαρμογής και ελέγχου των διεργασιών επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και μαθηματική προτυποποίηση (modelling). Έμφαση στην επίλυση ανοικτών προβλημάτων.
- Ενίσχυση επιστημονικής αριστείας στη διεξαγωγή διδακτορικών διατριβών και παροχή νέας, πρωτοποριακής γνώσης και εκπαιδευτικού έργου υψηλού επιπέδου που θα αποτελεί σημαίνοντα αναπτυξιακό παράγοντα για την Ελλάδα και διεθνώς.
- Δημιουργία κατάλληλου ερευνητικού περιβάλλοντος και μεγάλων ιδρυματικών υποδομών για την υποστήριξη και διάχυση της έρευνας και των δραστηριοτήτων μεταφοράς τεχνολογίας και διάχυσης γνώσης.
- Έμφαση στην έρευνα που συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη σε τομείς-κλειδιά όπως η κυκλική βιο-οικονομία, οι βιοδιεργασίες και η γαλάζια ανάπτυξη.
- Ανταγωνιστική ανταπόκριση στη διεκδίκηση διεθνών και κρατικών χρηματοδοτήσεων για τη διεξαγωγή έρευνας και αποτελεσματική συνέργεια με ιδιωτικούς φορείς και τη βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή καινοτομίας.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου αφορούν στα ακόλουθα:
- Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση διεργασιών επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων.
- Μαθηματική περιγραφή μεταβολών και διεργασιών που αφορούν στα τρόφιμα.
- Φυσικές ιδιότητες με έμφαση τις ρεολογικές ιδιότητες. Εφαρμογή τους στον σχεδιασμό και ανάπτυξη τροφίμων (formulation engineering).
- Φυσικές ιδιότητες στην ξήρανση φυτικών ιστών και στις διεργασίες ελάττωσης μεγέθους με έμφαση τη μικροάλεση και τη δημιουργία νανοδομών και νανογαλακτωμάτων
- Συσκευασία τροφίμων (ενίσχυση της ασφάλειας και επέκταση του χρόνου ζωής των προϊόντων) σε συνδυασμό με την ανάπτυξη βιοδιεργασιών και βιοδιυλιστηρίων για την παραγωγή βιογενών και βιοαποικοδομήσιμων πολυμερών για εφαρμογές στη συσκευασία τροφίμων.
- Σχεδιασμός βιοδιεργασιών, βιοδιυλιστηρίων και διεργασιών παραγωγής τροφίμων στην εποχή της κυκλικής βιο-οικονομίας.
- Ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίων με χρήση παράπλευρων ρευμάτων της βιομηχανίας τροφίμων και αξιοποίηση αποβλήτων που προκύπτουν από αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων για τη βιώσιμη παραγωγή βιογενών χημικών ουσιών, βιοπολυμερών και προσθέτων τροφίμων.
- Σχεδιασμός διεργασιών, εκπόνηση τεχνο-οικονομικών μελετών και αξιολόγηση κύκλου ζωής με χρήση κατάλληλων λογισμικών.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Journal of Food Engineering, 69(3), 307-316, 2005 (https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.08.021)
Journal of Food Science, 86, 2172–2193, 2021 (https://doi.org/10.1111/1750-3841.15770)
Current Opinion in Environmental Science & Health, 21, 100244, 2021 (https://doi.org/10.1016/j.coesh.2021.100244)
Science of the Total Environment, 806, 150594, 2022 (https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.150594)
Food Hydrocolloids, 137(4), 108412, 2022 (https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.108412)
Scientific Reports, 12, 6935, 2022 (https://doi.org/10.1038/s41598-022-10913-6)
Bioresource Technology, 348, 126295, 2022 (https://doi.org/10.1016/j.biortech.2021.126295)
Chemical Engineering Journal, 466, 142877, 2023 (https://doi.org/10.1016/j.cej.2023.142877)
Bioresource Technology, In Press, (https://doi.org/10.1016/j.biortech.2023.129077)
Foods, 12(9), 1809, 2023 (https://doi.org/10.3390/foods12091809)
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
STAR4BBS: Assessing sustainability achievements of bio-based systems certification schemes and labels
BIOSUPPACK: Demonstrative process for the production and enzymatic recycling of environmentally safe, superior and versatile PHA-based rigid packaging solutions by plasma integration in the value chain
LUCRA: SustainabLe sUCcinic acid production using an integRAted electrochemical bioreactor and renewable feedstock
Εxplore Opuntia: Exploitation of cactus pear fruit and leaves focusing on innovative food applications Opuntia to new product development
ICHTHYS: OptImization of novel value CHains for fish and seafood by developing an integraTed sustainable approacH for improved qualitY, safety and waSte reduction
2o Πρόγραμμα δοκιμαστικό
Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε με βάση το ΠΔ 408/1994, σύμφωνα με το οποίο καταργήθηκε το Εργαστήριο Γεωργικών Βιομηχανιών και στη θέση του ιδρύθηκαν τα Εργαστήρια Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Μηχανικής Τροφίμων και Επεξεργασίας και Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων. Με βάση το ΦΕΚ ιδρύσεώς του, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα:
- Μικροοργανισμοί οι οποίοι εμφανίζονται ή χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (παθογόνοι και μη-παθογόνοι).
- Μέθοδοι προσδιορισμού των μικροοργανισμών των τροφίμων.
- Υγιεινή Βιομηχανιών τροφίμων
- Τεχνολογία παραγωγής ζυμούμενων προϊόντων και καθαρών καλλιεργειών για την παραγωγή τους.
- Εφαρμογές των βιοτεχνολογικών διεργασιών για την ανάπτυξη νέων τεχνικών παραγωγής τροφίμων, καθώς και μικροβιακών μεταβολικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. μικροβιακά λιπίδια, πολυόλες, διόλες, οργανικά οξέα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες, μυκηλιακή μάζα, κλπ).
- Μελέτη και παραγωγή μικροβιακών λιπιδίων, τα οποία έχουν εξαιρετική σύσταση ή δομή όντας υψηλού βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος ή δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή 2ης και 3ης γενιάς βιοκαυσίμων.
- Ανάπτυξη καινοτόμων βιοτεχνολογικών διεργασιών, μέσω της καλλιέργειας επιλεγμένων στελεχών μικροοργανισμών σε υποστρώματα χαμηλού κόστους (π.χ. αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα, ακατέργαστη γλυκερόλη, υγρά απόβλητα ελαιοτριβείου, τυρόγαλα, κ.ά.) προς παραγωγή μεταβολικών προϊόντων μειώνοντας ταυτόχρονα την τοξικότητα των αποβλήτων και των υπολειμμάτων.
Με βάση συνεπώς τα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα, οι ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εμφανίζουν ένα «διττό» σκοπό: αφενός μεν τον έλεγχο των ανεπιθύμητων μικροοργανισμών (παθογόνοι και μη-παθογόνοι), οι οποίοι ενδέχεται να ευρίσκονται στα τρόφιμα, αφετέρου δε την επωφελή χρήση των διαφόρων μικροοργανισμών προκειμένου να παραχθούν τρόφιμα ή άλλα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων εντοπίζεται σε θέματα:
- ασφάλειας των τροφίμων
- μικροβιολογικής ποιότητας των τροφίμων
- μικροβιακής βιοχημείας / βιοτεχνολογίας
- μικροβιακών / βιοτεχνολογικών διεργασιών
Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με τα κάτωθι θέματα:
- Ποσοτική Μικροβιολογία Τροφίμων (ποσοτικός προσδιορισμός της επίδρασης των συνθηκών επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων στη συμπεριφορά (αύξηση/επιβίωση/θανάτωση) παθογόνων και αλλοιωγόνων μικροοργανισμών)
- Ανάλυση της επικινδυνότητας των βιολογικών κινδύνων με έμφαση στα παθογόνα βακτήρια και τα προϊόντα μεταβολισμού τους (τοξίνες – μυκοτοξίνες – βιογενείς αμίνες)
- Μικροβιακή Οικολογία Τροφίμων (συμπεριφορά, φυσιολογία, κινητική, επιβίωση, ασφάλεια παθογόνων και μη μικροοργανισμών τροφίμων)
- Βιομηχανικές Ζυμώσεις παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων (ελιές, αλλαντικά, οίνος, κτλ)
- Βιοπληροφορική (χημικοί- βιοχημικοί δείκτες)
- Ποσοτική εκτίμηση της αλλοίωσης των τροφίμων
- Μοριακή βιολογία (χαρτογράφηση του μικροβιακού οικοσυστήματος των τροφίμων με τη χρήση μοριακών τεχνικών)
- Εφαρμογή ταχέων ενόργανων τεχνικών (φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier, πολυφασματική απεικόνιση, φασματοσκοπία φθορισμού, ηλεκτρονική μύτη) στην εκτίμηση της μικροβιολογικής ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων
- Μελέτη και παραγωγή ελαίων μονοκύτταρων μικροοργανισμών τα οποία δύνανται να είναι εξαιρετικής σύστασης και δομής (π.χ. περιέχοντα σπανίως απαντώμενα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προάγγελοι της σύνθεσης 2ης και 3ης γενιάς βιοκαυσίμων.
- Βιοτεχνολογική αξιοποίηση της γλυκερόλης, υποπροϊόντος της διεργασίας παραγωγής βιοκαυσίμων, προς παραγωγή μικροβιακών λιπιδίων, πολυολών, διολών, οργανικών οξέων, κοκ.
- Μικροβιακές ζυμώσεις υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της αγροτο-χημικής δραστηριότητας (π.χ. τυρόγαλα, υγρά απόβλητα ελαιουργείων, λιγνοκυτταρινούχα υλικά, κλπ) προς παραγωγή μεταβολικών προϊόντων όπως μικροβιακών λιπιδίων, πολυσακχαριτών, ενζύμων, μυκηλιακής μάζας, βιοαιθανόλης, οργανικών οξέων, κλπ.
- Αριστοποίηση και προτυποποίηση βιοδιεργασιών.
Τα αντικείμενα της Μικροβιολογίας Τροφίμων έχουν μελετηθεί σε προϊόντα όπως νωπά ψάρια και κρέατα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κλπ.
Τα μέλη του Εργαστηρίου έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με Πρωτοπόρα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού σε τομείς υψίστης προτεραιότητας. Η συνεργασία αυτή υλοποιείται είτε με την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, είτε από την κοινή εκπόνηση διδακτορικών διατριβών.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
International Journal of Food Microbiology, 398, 110226, 2023 (https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2023.110226)
International Journal of Molecular Sciences, 24, 714, 2023 (https://doi.org/10.3390/ijms24010714)
Carbon Resources Conversion, 4, 61-75, 2021 (https://doi.org/10.1016/j.crcon.2020.12.006)
FEMS Microbiology Letters, 367, fnaa063, 2020 (https://doi.org/10.1093/femsle/fnaa063)
Food Microbiology, 74, 21-33, 2018 (https://doi.org/10.1016/j.fm.2018.02.005)
Frontiers in Microbiology, 12, 678356, 2021 (https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.678356)
Foods, 11(18), 2855, 2022 (https://doi.org/10.3390/foods11182855)
Foods, 11(19), 3106, 2022 (https://doi.org/10.3390/foods11193106)
Microorganisms, 10(11), 2251, 2022 (https://doi.org/10.3390/microorganisms10112251)
εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης εδώ γραφουμε την σύντομη περίληψη της δημοσίευσης
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Βιοτεχνολογική μετατροπή της ακάθαρτης γλυκερόλης σε υψηλής προστιθέμενης αξίας μικροβιακά προϊόντα μέσω πράσινων και αειφορικών διεργασιών (Green_glycerol_conversions)
Βιομετατροπή της γλυκερόλης σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα υψηλού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος (Glycerol2PUFAs)
Ανάπτυξη καινοτόμου έξυπνης συσκευασίας επιτόπιας-μη καταστρεπτικής αποτίμησης ποιότητας τροφίμων με εφαρμογή οργανικής φωτονικής στο υλικό συσκευασίας (OLED)
Ανάπτυξη νέων βιολειτουργικών τροφίμων και βελτίωση της ολικής ποιότητας παραδοσιακών προϊόντων γάλακτος με κατάλληλη διαχείριση της μικροβιακής τους οικολογίας (BIOTRUST)
Πρότυπο έξυπνο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης της ποιότητας και της ασφάλειας φρέσκων προϊόντων πουλερικών (QAPP)
Βελτίωση της ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς κατά τη συσκευασία σε εύκαμπτους πολυστρωματικούς περιέκτες με χρήση τροποποιημένων ατμοσφαιρών (OLIVEMAP)
Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών
Το Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών ιδρύθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2015 βάσει του ΦΕΚ 2467/01-07-2015 και εκπληρώνει την βασική τριπλή υποχρέωση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων που είναι η έρευνα, η εκπαίδευση, και το κοινωνικό έργο. Εξυπηρετεί τις παρακάτω εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες: Τεχνολογία οίνου, ζύθου και οινοπνευματωδών ποτών, Μικροβιολογία Γλεύκους και Οίνου, Χημική σύσταση σταφυλής, γλεύκους, οίνου και οινοπνευματωδών ποτών, εξέταση των σταφυλιών, των οίνων, των ζύθων και οινοπνευματωδών ποτών με τις αισθήσεις (sensory analysis), Κατεργασίες εμφιάλωσης, Συντήρηση και Παλαίωση οίνου και οινοπνευματωδών ποτών. Η συμβολή του εργαστηρίου στην στελέχωση της οινοβιομηχανίας με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και η βοήθεια στην επίλυση των οινικών προβλημάτων αποτελεί τον μεγάλο στόχο του Εργαστηρίου αυτού. Το εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση οινικής στρατηγικής της χώρας αλλά και των επιμέρους περιφερειών. Επίσης εκπροσωπεί το Γ.Π.Α. στο διεθνές δίκτυο οινικής έρευνας ΟΕNOVITIS, το οποίο προάγει την διεθνή αμπελοοινική έρευνα.
Περιλαμβάνει ερευνητικό εργαστήριο, αίθουσα οργανοληπτικού ελέγχου επτά θέσεων, πειραματικό οινοποιείο καθώς και συσκευή κλασματικής απόσταξης 38 λίτρων, που επιτρέπουν τη διεξαγωγή έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο οινολογίας και αλκοολούχων ποτών. Το εργαστήριο είναι εκτενώς εξοπλισμένο για αναλύσεις των οίνων. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει αέριο (GC FID Oflactometry), και υγρό χρωματογράφο (HPLC-DAD), αέρια χρωματογραφία φασματομετρία μαζών- ολφακτομετρίας (GC – MS- Olfactometry), φασματοφωτόμετρο (UV-Vis), επιτραπέζια φυγόκεντρο, υδατόλουτρα (2) καθώς και όλα τα απαραίτητα όργανα για τις κλασικές αναλύσεις των οίνων (συσκευές απόσταξης, pH-meter, αλκοολόμετρα κτλ). Το πειραματικό οινοποιείο διαθέτει χώρο και εξοπλισμό για πειραματικές οινοποιήσεις (σπαστήρα, αντλίες, δεξαμενές, πιεστήριο, συσκευή εμφιαλώσεων) εξοπλισμό μικρο-οινοποιήσεων σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Στο χώρο του οινοποιείου παράγονται όλοι οι οίνοι των διαφόρων πειραματισμών και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για το ευρύ κοινό (ερασιτέχνες ή και μελλοντικοί επαγγελματίες του οίνου.
Οι κυριότεροι τομείς έρευνας στους οποίους δραστηριοποιείται το Εργαστήριο είναι οι παρακάτω:
- Αξιολόγηση του οινικού δυναμικού γηγενών ποικιλιών
- Επίδραση των αμπελουργικών τεχνικών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών και των οίνων
- Βελτίωση της ποιότητας των οίνων και αλκοολούχων ποτών
- Τεχνικές ωρίμανσης/παλαίωσης/συντήρησης των οίνων και αλκοολούχων ποτών
- Υλικά συσκευασίας και επίδρασή τους στην τελική ποιότητα των οίνων και αλκοολούχων ποτών
- Οργανοληπτική αξιολόγηση οίνων και αλκοολούχων ποτών
- Ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων προσδιορισμού πολυφαινολικών και πτητικά συστατικών οίνων και αλκοολούχων ποτών
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 71(6), 2952–2963, 2023 (https://doi.org/10.1021/acs.jafc.2c07325)
Applied Sciences, 12(8), 3834, 2022 (https://doi.org/10.3390/app12083834)
Applied Sciences,12(3), 1405, 2022 (https://doi.org/10.3390/app12031405)
Applied Sciences, 12(11), 5722, 2022, (https://doi.org/10.3390/app12115722)
OENO One, 55(3), 2021 (https://doi.org/10.20870/oeno-one.2021.55.3.4706)
Fermentation, 8(10), 539, 2022 (https://doi.org/10.3390/fermentation8100539)
Beverages, 7(2), 19, 2021 (https://doi.org/10.3390/beverages7020019)
OENO One, 55(1), 2021 (https://doi.org/10.20870/oeno-one.2021.55.1.4558)
Beverages, 7(2), 27, 2021 (https://doi.org/10.3390/beverages7020027)
Plants, 10(8), 1556, 2021 (https://doi.org/10.3390/plants10081556)
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Αξιολόγησης Αμπελουργικού και Οινικού Δυναμικού ΟΠΑΠ Νεμέας (STOEV NEMEA)
Διαχείριση της Ωρίμανσης των Σταφυλιών των ποικιλιών Μούχταρο και Σαββατιανό με τη χρήση Φυτο-ορμονών και Παραγωγή Υψηλής Ποιότητας Προϊόντων (MUSΑ)
Ανάδειξη-Αξιολόγηση-Αξιοποίηση Ελληνικών ποικιλιών αμπέλου (HELLENOINOS)
Εμβληματική Δράση. Οι Δρόμοι των Αμπελώνων. Υποέργο ΙΙ: "Χημικός-οργανοληπτικός χαρακτηρισμός ποικιλιών - βιοσυνθετικά μονοπάτια - οινοποίηση"
Αξιοποίηση νέας φυσικής Ελληνικής μικροβιακής χλωρίδας προς παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας (OENOVATION)
Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών
Το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών ιδρύθηκε με το Π.Δ. 408/1994 (ΦΕΚ/ 226 Α΄/ 22-12-1994) και εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την ποιότητα και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων, της υγιεινής των εγκαταστάσεων τροφίμων και την ασφάλεια τροφίμων. Μελετώνται οι:
- συντελεστές ποιότητας, ποιοτικές προδιαγραφές, νομοθεσία τροφίμων,
- μακροσκοπική, οργανοληπτική και εργαστηριακή αξιολόγηση της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων,
- συνθήκες παραγωγής και ανάλυση επικινδυνότητας,
- μέθοδοι αποτίμησης και παράτασης του εμπορικού χρόνου ζωής.
Στα αντικείμενα εντάσσεται η μελέτη των παραγόντων που καθορίζουν την ολική ποιότητα των τροφίμων, όπως διαμορφώνεται από τις συνθήκες παραγωγής και την ανάλυση επικινδυνότητας, την υγιεινή των τροφίμων, με έμφαση στον επιπολασμό, την (προσαρμοστική) απόκριση παθογόνων, τα υπολείμματα φυτο-προστατευτικών ουσιών και την παρουσία μυκοτοξινών στα τρόφιμα. Μελετώνται οι συντελεστές που επηρεάζουν την ποιότητα, ασφάλεια και διατροφική αξία ελληνικών παραδοσιακών (ζυμούμενων) προϊόντων φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Στα αντικείμενα του εργαστηρίου συγκαταλέγεται η ανάπτυξη συστημάτων υγιεινής των τροφίμων και των παραγωγικών διαδικασιών και η μελέτη μεθόδων αποτίμησης και παράτασης του εμπορικού χρόνου ζωής, στηριζόμενων στην ενεργό αντιμικροβιακή και έξυπνη συσκευασία (ΤΤΙs μη καταστρεπτικοί αισθητήρες αλλοίωσης). Τα μέλη του εργαστηρίου έχουν ειδικευθεί στη μεθοδολογία ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μελετών επιχειρηματικότητας για την παραγωγή νέων προϊόντων. Εφαρμόζονται μοριακές και ομικές τεχνολογίες με εργαλεία βιοπληροφορικής και ανάλυσης δεδομένων στη μελέτη της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων. Στις διαχρονικές εφαρμογές του εργαστηρίου περιλαμβάνονται το λογισμικό μικροβιολογίας πρόρρησης GroPIN (https://www.foodsctech.com/gropin) και η δια-δικτυακή πλατφόρμα χωρο-χρονικής απεικόνισης δεδομένων ασφάλειας τροφίμων e-Platon, με δυνατότητα πολύ-μεταβλητής ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο, στηριζόμενη σε κώδικες της γλώσσας R. Το εργαστήριο συμμετέχει με την ειδίκευση «Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος για την παραγωγή εξειδικευμένων στελεχών σε θέματα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων (στελεχών επιχειρήσεων τροφίμων, συμβούλων και επιθεωρητών φορέων πιστοποίησης).
Το εργαστήριο ασχολείται με τη μελέτη των επικίνδυνων παραμέτρων (hazards) των τροφίμων, οι οποίοι ενδεχόμενα προξενούν διαταραχές στην υγεία του ανθρώπου. Ειδικότερα μελετώνται συστήματα διασφάλισης υγιεινής (HACCP) και τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας της σειράς ISO 9000. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η μελέτη παθογόνων και αλλοιογόνων μικροοργανισμών, η ανίχνευση και ο προσδιορισμός μυκοτοξινών και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και στα αγροτικά προϊόντα.
Ειδικότερα η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στην μελέτη και πρόβλεψη της συμπεριφοράς παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα με εργαλεία ποσοτικής μικροβιολογίας και ανάλυσης επικινδυνότητας (“Predictive Microbiology“ & “Quantitative Microbial Risk Assessment”), στην εφαρμογή μεθόδων συντήρησης (συμπεριλαμβανομένης της ενεργού και έξυπνης συσκευασίας) τροφίμων, στις μεθόδους εξυγίανσης τροφίμων και επιφανειών (decontamination methods), στη μελέτη σχηματισμού και καταπολέμησης βιοϋμένιων στις εγκαταστάσεις βιομηχανιών Τροφίμων και στην προσαρμοστική συμπεριφορά παθογόνων μικροοργανισμών σε συνθήκες καταπόνησης (adaptive stress responses). Παράλληλα γίνεται έρευνα με την εφαρμογή μοριακών τεχνικών και ομικών τεχνολογιών για την κατανόηση των τεχνολογικών ιδιοτήτων των εναρκτήριων καλλιεργειών αλλά και της φυσιολογίας των αλλοιογόνων και των παθογόνων μικροοργανισμών καθώς και ολόκληρων μικροβιακών κοινοτήτων.
Η ερευνητική δραστηριότητα χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα της ΓΓΕΤ και του ΕΛΙΔΕΚ καθώς και συμφωνητικά με Ελληνικές Επιχειρήσεις Τροφίμων.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Data in Brief, 25, 104282, 2019 (https://doi.org/10.1016/j.dib.2019.104282)
Data in Brief, 38, 107437, 2021 (https://doi.org/10.1016/j.dib.2021.107437)
Microorganisms, 10(5), 1073, 2022 (https://doi.org/10.3390/microorganisms10051073)
Foods, 9(3), 253, 2020 (https://doi.org/10.3390/foods9030253)
Foods, 9(11), 1603, 2020 (https://doi.org/10.3390/foods9111603)
Microorganisms, 9(4), 671, 2021 (doi: 10.3390/microorganisms9040671)
Microbiology Spectrum, 9(3), 2021 (https://doi.org/10.1128/Spectrum.01377-21)
Food Research International, 156, 111118, 2022 (https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111118)
International Journal of Food Microbiology, 385, 109983, 2023 (https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109983)
Food Microbiology, 111, 104190, 2023 (https://doi.org/10.1016/j.fm.2022.104190)
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Development of a Scientific Lab for Research, Segregation & Exploitation of Bacterial Populations on Fermented Traditional Foods & Wines of Peloponnesus
Intelligent food packaging implementing Organic Photonics for Food Quality Monitoring (iPhoto-Pack)
Protection of consumers by microbial risk mitigation through combating segregation of expertise (PROMISE)
Innovative Bio-interventions and Risk Modelling Approaches for Ensuring Microbial Safety and Quality of Mediterranean Artisanal Fermented Foods (ARTISANAL FOODS)
A joined up approach to the identification, assessment and management of existing and emerging food safety hazards (FOODSAFER)
1o δοκιμαστικό Ερευνητικό πρόγραμμα
Εργαστήριο Χημείας & Ανάλυσης Τροφίμων
Το Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων (ΕΧΑΤ) εκπονεί υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στους τομείς της Χημείας Τροφίμων, της Φυσικοχημείας Τροφίμων, της Ανάλυσης Τροφίμων και της Διατροφής του Ανθρώπου. Παράλληλα, συνεργάζεται και συνομιλεί με κοινωνικούς εταίρους ώστε η δυναμική και τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του να έχουν ισχυρό αποτύπωμα στον ευρύτερο επιστημονικό και επαγγελματικό χώρο των Τροφίμων και της Διατροφής αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
Η στρατηγική ανάπτυξης του ΕΧΑΤ
- για την εκπαίδευση νέων επιστημόνων αποβλέπει στην διαρκή επικαιροποίηση του προγράμματος των προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος, στην ανάπτυξη του προγράμματος των μεταπτυχιακών σπουδών σε αντικείμενα αιχμής και στην ανάπτυξη προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης τα οποία απευθύνονται σε τελειόφοιτους, αποφοίτους ή επαγγελματίες του ευρύτερου αγροδιατροφικού χώρου
- για την έρευνα στοχεύει στη στελέχωση και ανάπτυξη της ερευνητικής ομάδας του ΕΧΑΤ, στη δημιουργία ερευνητικών υποδομών στους χώρους του, στην προσέλκυση χρηματοδότησης από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους, στην δικτύωση με ερευνητικές ομάδες στον ακαδημαϊκό χώρο και με επιστημονικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- για την σύνδεση με τους κοινωνικούς εταίρους στοχεύει στην συνεργασία με ακαδημαϊκούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, στη διάχυση των αποτελεσμάτων σε πολλαπλά ακροατήρια, στην ανάληψη θέσεων άσκησης πολιτικής και στην συμμετοχή σε ομάδες εργασίας θεμάτων που άπτονται των αντικειμένων του ΕΧΑΤ, στην συμμετοχή σε επιστημονικά συμβούλια οργανισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ΕΧΑΤ στοχεύει στο να συνδιαμορφώνει σε πολιτικό επίπεδο αποφάσεις και συστάσεις για τα Τρόφιμα, τη Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία.
Τα μέλη του ΕΧΑΤ αναπτύσσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες σε ποικίλα αντικείμενα σύμφωνα με την στρατηγική ανάπτυξης του Εργαστηρίου για την έρευνα. Η έρευνά τους χρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους από φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ερευνητικές δραστηριότητες συνοψίζονται στις παρακάτω ενότητες:
- Χημεία Τροφίμων
- Ανάλυση Τροφίμων
- Φυσικοχημεία Τροφίμων
- Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
- Ολιστικές (Ωμικές) Τεχνολογίες στα Τρόφιμα και Ποτά
- Σύσταση και Διατροφική Ποιότητα Τροφίμων
- Ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά προϊόντων της μεσογειακής διατροφής (ελαιόλαδο, ευφραντικά, φρούτα, λαχανικά και λοιπά γεωργικά προϊόντα)
- Πολιτική στα τρόφιμα
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Antioxidants, 12(2), 500, 2023 (doi: 10.3390/antiox12020500)
Foods, 9, 2020 (doi:10.3390/foods9020190)
Chemosensors, 11, 2023 (doi:10.3390/chemosensors11020080)
Foods, 9, 2020 (doi:10.3390/foods9040464)
Applied Sciences, 12, 2022 (doi:10.3390/app12020908)
Medicines, 6, 90, 2019 (doi:10.3390/medicines6030090)
Food Hydrocolloids,108605, 2023 (https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.108605)
Food Chemistry, 281, 2019 (https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.12.105)
Food Chemistry,102, 309–316, 2007 (doi:10.1016/j.foodchem.2006.05.022)
Appetite, 49, 169–176, 2007 (doi:10.1016/j.appet.2007.01.008)
Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου
Μελέτη των ιδιοτήτων του πρόβειου βουτυρογάλακτος ως πρώτο βήμα για την αξιοποίησή του
Βιομετατροπή της γλυκερόλης σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα υψηλού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος (Glycerol2PUFA)
Πρότυπο Έξυπνο Σύστημα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Ποιότητας για Φρέσκα Προϊόντα Πουλερικών – QAPP
Εμβληματική Δράση «Οι Δρόμοι της Ελιάς». Υποέργο 3: «Ποιότητα και αυθεντικότητα τελικών προϊόντων ελαιοκάρπου και ελαιολάδου και ισχυρισμού υγείας – Βελτίωση τελικών προϊόντων»
Εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής
Το Εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε γνωστικά αντικείμενα της Διατροφής του Ανθρώπου και της Διαιτολογίας, και πιο συγκεκριμένα στα παρακάτω:
- Διατροφή και Μεταβολισμός
- Διατροφή στα Στάδια της Ζωής
- Ιατρικός Μεταβολισμός
- Κλινική Διαιτολογία
- Κλινική Συμβουλευτική και Διατροφική Συμπεριφορά
- Διατροφική Επιδημιολογία
- Διατροφή στη Δημόσια Υγεία
- Μεθοδολογία της Διατροφικής Έρευνας
- Διατροφική Αγωγή
- Διατροφή και Άθληση
- Διατροφή και Γονίδια
- Παιδιατρική Διατροφή
- Διατροφή, Bιολογία Συστημάτων και Τεχνολογίες omics
- Διατροφή και Νέες Τεχνολογίες
Το Εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής έχει ως αποστολή:
- Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών αναγκών με αναβαθμισμένες μεθόδους διδασκαλίας των φοιτητών των Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, καθώς και άλλων Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
- Την ανάπτυξη μαθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων του Εργαστηρίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αρχών και Λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Την ανάπτυξη διεπιστημονικής έρευνας ανάμεσα στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής με εκείνα που προσφέρονται από Εργαστήρια του ιδίου ή άλλων Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Τη συνεργασία κάθε μορφής με ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου, μέσα σε πνεύμα αμοιβαιότητας και συλλογικής εργασίας.
- Τη διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό την επιστημονική συνέργεια και ώσμωση.
- Τη συνεργασία με δημόσιους φορείς, οργανισμούς, ινστιτούτα και άλλους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς καθώς και ιδιωτικές εταιρείες με σκοπό τη συμβολή στη μελέτη και στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, τη δημόσια υγεία και τις εκάστοτε ανάγκες της χώρας σε διατροφικά ζητήματα.
- Την ανάπτυξη προϊόντων και παροχή υπηρεσιών κατά τα προβλεπόμενα στο π.δ. 159/1984 «Προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς» (Α ́ 53).
Οι τομείς δραστηριότητας του Εργαστηρίου Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής περιλαμβάνουν:
- Τη μελέτη της επίδρασης της διατροφής, των διατροφικών παρεμβάσεων ή και συγκεκριμένων τροφίμων ή θρεπτικών συστατικών στο μεταβολισμό, στην υγεία και την εξέλιξη χρόνιων νοσημάτων του ανθρώπου.
- Τη διερεύνηση της επίδρασης οξέων ή χρόνιων νοσημάτων και των διαφόρων σταδίων της ζωής στη διατροφή, στην ποιότητα ζωής και στις μεταβολικές ανάγκες του ανθρώπου
- Την ανάπτυξη και την αξιολόγηση παρεμβάσεων στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών.
- Το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών για τη διερεύνηση σχέσεων μεταξύ διατροφής και υγείας και διατροφικών προγραμμάτων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο δράσεων για τη βελτίωση της δημοσίας υγείας, όπως π.χ. με στόχο την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.
- Την επιστημονική συνδρομή στην ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών αναφορικά με τη διατροφή, τη διαιτολογία και την ποιότητα ζωής.
- Την αξιολόγηση και επιδημιολογική επιτήρηση της διατροφικής κατάστασης και της υγείας παιδιών, ενηλίκων και ηλικιωμένων για τη διαμόρφωση στοχευμένων παρεμβάσεων και νέων τεχνολογιών.
- Τη διεξαγωγή μελετών σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (όπως π.χ. εγκύους και θηλάζουσες, ηλικιωμένους) με σκοπό τη διερεύνηση των κύριων παραγόντων κινδύνου και την πρόληψη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων και των νεογνών.
- Την αξιολόγηση νέων λειτουργικών τροφίμων για την προαγωγή της υγείας.
Προσωπικό
Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου
Clinical Nutrition, 42(5), 784-792, 2023 (https://doi.org/10.1016/j.clnu.2023.03.015)
Public Health Nutrition, 24(18), 6075-6084, 2021 (doi:10.1017/S1368980021003499)
Children (Basel), 8(12), 1130, 2021 (https://doi.org/10.3390/children8121130)
Nutrients, 14, 442, 2022 (https://doi.org/10.3390/nu14030442)
International Journal Molecular Sciences, 24(1), 227, 2023 (https://doi.org/10.3390/ijms24010227)
Nutrients, 14(4), 823, 2022 (https://doi.org/10.3390/nu14040823)
Metabolites, 12, 1180, 2020 (https://doi.org/10.3390/metabo12121180)
European Journal of Preventive Cardiology, 26(18), 1957-1967, 2019 (https://doi.org/10.1177/2047487319866023)
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 32(8), 1811-1818, 2022 (https://doi.org/10.1016/j.numecd.2022.05.010)
BMC Medical Research Methodology, 19, 2017 (https://doi.org/10.1186/s12874-018-0655-y)