ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Προπτυχιακές Σπουδές

Γενική Περιγραφή Προγράμματος Σπουδών

Οι σπουδές διαρκούν πέντε ακαδημαϊκά έτη. Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται χρονικά σε δύο εξάμηνα. Από τα δέκα εξάμηνα, το 1ο, 3ο, 5ο, 7ο και 9ο είναι τα Χειμερινά Εξάμηνα και το 2ο, 4ο, 6ο, 8ο και 10ο είναι τα Εαρινά Εξάμηνα. Τα πρώτα εννέα εξάμηνα διατίθενται για μαθήματα, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών ενώ το 10ο εξάμηνο διατίθεται για την εκπόνηση της πτυχιακής μελέτης. Κάθε εξάμηνο σπουδών έχει διάρκεια περίπου δεκαοκτώ εβδομάδων, εκ των οποίων τουλάχιστον οι δεκατρείς διατίθενται για εκπαιδευτικό έργο ενώ οι υπόλοιπες για εξετάσεις.

Τα μαθήματα διακρίνονται σε υποβάθρου, ειδίκευσης και εμβάθυνσης και αντιστοιχούν σε αριθμό πιστωτικών μονάδων του ευρωπαϊκού συστήματος ΕCTS (European Credit Transfer System). Για τη λήψη του πτυχίου απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση σε κατάλληλο αριθμό μαθημάτων ώστε να συμπληρωθούν τουλάχιστον 300 πιστωτικές μονάδες, από τις οποίες οι 30 μονάδες προέρχονται από την εκπόνηση και επιτυχή εξέταση της πτυχιακής μελέτης.

 Η πτυχιακή μελέτη μπορεί να αναφέρεται:

  1. σε ερευνητική εργασία που διεξάγεται από τον φοιτητή μέσα στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας Εργαστηρίου του Τμήματος ή άλλων ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας,
  2. σε ζητήματα ή προβλήματα τεχνικής ή γεωργοοικονομικής φύσης που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα και
  3. σε βιβλιογραφική επεξεργασία θεμάτων ενδιαφέροντος που άπτεται αυτών του Τμήματος.

Η Πρακτική Εξάσκηση είναι υποχρεωτική και στοχεύει στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών στη μετάδοση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η απόκτηση πολύτιμων εμπειριών σχετικών με την εφαρμοσμένη έρευνα και παραγωγή. Η Πρακτική Εξάσκηση έχει συνολική διάρκεια τέσσερις μήνες και πραγματοποιείται σε Εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή άλλων Υπουργείων με συναφές αντικείμενο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ινστιτούτα του Ελληνικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς όπως ορίζονται στο Ν. 1256/1982 (Τράπεζες, ΔΕΗ), σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα (άρθρο 14, παρ.8, Ν. 2917/2000) και φορείς του εξωτερικού. 

Η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών οδηγεί στην απονομή Πτυχίου Γεωπόνου Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - Άρθρο 45 της υπ’ αριθμ. Β1/3/1990 Υ.Α. (ΦΕΚ. Β’/165/1990), Προεδρικό Διάταγμα 150/1997 (ΦΕΚ Α΄/128/23.06.1997) και Προεδρικό Διάταγμα 80/2013 (ΦΕΚ Α΄/119/28.05.2013). Οι απόφοιτοι του Τμήματος ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ έχουν όλες τις δυνατότητες, δικαιώματα και επαγγελματικές προοπτικές του Γεωπόνου, όπως αυτά απορρέουν από τους νόμους 1474/1984 και 2040/1992 και το Προεδρικό Διάταγμα 344/2000, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014, οι οποίοι περιγράφουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών. Με βάση τις εξειδικευμένες γνώσεις που αποκομίζουν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους έχουν πολλαπλές δυνατότητες και επιλογές για την επαγγελματική τους αποκατάσταση

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ιδρύθηκε και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4591 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2354/20.06.2018, τ. Β΄).

Το κόστος λειτουργίας του καλύπτεται από την καταβολή τελών φοίτησης από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π.Μ.Σ.: Καθηγητής Ελευθέριος Δροσινός

Ιερά Οδός 86, 11855 Βοτανικός, (κτίριο Χασιώτη, ισόγειο)

Τηλέφωνο: 210 529 4713

Email: ehd@aua.gr

 

Γραμματεία Π.Μ.Σ.: Δώρα Κομματά

Ιερά Οδός 86, 11855 Βοτανικός, (κτίριο Χασιώτη, ισόγειο)

Γραμματεία Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Τηλέφωνο: 210 529 4677

Email: pms_etda@aua.gr

Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων. Ι) Γαλακτοκομία ΙΙ) Οινολογία

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ι) ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑ ΙΙ) ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ» ιδρύθηκε και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4593 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2354/20.06.2018, τ. Β΄).

Το κόστος λειτουργίας του καλύπτεται από την καταβολή τελών φοίτησης από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

ΔΙΕΥΘΥΝΗΤΗΣ Π.Μ.Σ.: Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Κοτσερίδης

Ιερά Οδός 86, 11855 Βοτανικός, (κτίριο Χασιώτη, ισόγειο)

Τηλέφωνο: 210 529 4702

Email: ykotseridis@aua.gr

 

Γραμματεία Π.Μ.Σ.: Δώρα Κομματά

Ιερά Οδός 86, 11855 Βοτανικός, (κτίριο Χασιώτη, ισόγειο)

Γραμματεία Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Τηλέφωνο: 210 529 4677

Email: pms_etda@aua.gr

Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health)

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (FOOD, NUTRIOTION AND HEALTH)» ιδρύθηκε και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4592 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2456/27.06.2018, τ. Β΄).

Το κόστος λειτουργίας του καλύπτεται από την καταβολή τελών φοίτησης από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

ΔΙΕΥΘΥΝΗΤΗΣ Π.Μ.Σ.: Καθηγητής Αντώνιος Ζαμπέλας

Ιερά Οδός 86, 11855 Βοτανικός

Τηλέφωνο: 210 529 4701

Email: azampelas@aua.gr

 

Γραμματεία Π.Μ.Σ.: Δώρα Κομματά

Ιερά Οδός 86, 11855 Βοτανικός, (κτίριο Χασιώτη, ισόγειο)

Γραμματεία Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Τηλέφωνο: 210 529 4677

Email: pms_etda@aua.gr

Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγής Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγής Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων» οργανώθηκε και λειτουργεί από το ακ. 2009 – 2010 από τα συνεργαζόμενα Τμήματα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου [(Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,  Π. Δ. 80/27.05.2013, ΦΕΚ Α΄ 119/28.05.2013)] και Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

«Διευθυντής ΔΠΜΣ:  Καθηγητής Ιωσήφ Μπιζέλης

Ιερά Οδός 86, 118 55 Βοτανικός, (κτίριο Δημακόπουλου, 2ος όροφος)
τηλ.: 210 529 4452 / Fax: 210 5294442
email:  jmpiz@aua.gr

 

Γραμματεία ΔΠΜΣ:  Ευγενία Μπινιάρη

Ιερά Οδός 86, 118 55 Βοτανικός, (κτίριο Δημακόπουλου, 2ος όροφος)
τηλ.: 210 529 4445 / Fax:  210 5294442
email: dpms_dairy@aua.gr»

Διδακτορικές Σπουδές

Διδακτορικές Σπουδές

Οι Διδακτορικές Σπουδές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών (ΦΕΚ Β’ 4352/01.10.2018) και του εν γένει θεσμικού πλαισίου, όπως κάθε φορά αυτό ισχύει. Αποσκοπούν στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας, στην ουσιαστική συνεισφορά στην εξέλιξη της γνώσης στον αντίστοιχο επιστημονικό κλάδο και οδηγούν στην απόκτηση του τίτλου του Διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι Διδακτορικές Σπουδές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών (ΦΕΚ Β’ 4352/01.10.2018) και του εν γένει θεσμικού πλαισίου, όπως κάθε φορά αυτό ισχύει. Αποσκοπούν στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας, στην ουσιαστική συνεισφορά στην εξέλιξη της γνώσης στον αντίστοιχο επιστημονικό κλάδο και οδηγούν στην απόκτηση του τίτλου του Διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Erasmus +

Προγράμματα Ανταλλαγής Φοιτητών

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού, μεταξύ των οποίων επικρατέστερο είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+/ ΚΑ1:Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων.

Το  Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα ERASMUS+.

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με ΑΕΙ που εδρεύουν στις χώρες του Προγράμματος, κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος εδώ.

Μέσω των διμερών αυτών συμφωνιών, γίνονται ετησίως ανταλλαγές φοιτητών με σκοπό τις σπουδές και προσωπικού με σκοπό τη διδασκαλία. Για την διευκόλυνση των ανταλλαγών, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος προσφέρουν μαθήματα στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά για τους φοιτητές ERASMUS που έρχονται από το εξωτερικό. Ο κατάλογος των μαθημάτων αυτών επικαιροποιείται τακτικά και είναι διαθέσιμος εδώ.

Το Πρόγραμμα ERASMUS+ επιχορηγεί επίσης ανταλλαγές φοιτητών για πρακτική εξάσκηση και προσωπικού για επιμόρφωση σε φορείς του εξωτερικού. Οι φοιτητές και τα μέλη του προσωπικού του Τμήματος συμμετέχουν ενεργά και στις δράσεις αυτές.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στις ευκαιρίες του Προγράμματος και τη διαδικασία συμμετοχής στο Πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο