ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Νικόλαος Γ. Στοφόρος

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Γ. Στοφόρος, Χημικός Μηχανικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 1978), είναι Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) με γνωστικό αντικείμενο Μηχανική Τροφίμων - Συντήρηση Τροφίμων (2016 - σήμερα). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, Master of Science in Food Science (1984), και διδακτορικού διπλώματος, Ph.D. in Engineering (1988), από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Βιολογικής και Αγροτικής Μηχανικής, αντίστοιχα, του Πανεπιστημίου της California στο Davis των Η.Π.Α. Εργάστηκε ως Ερευνητής Μηχανικός στον Τομέα Τεχνολογιών του National Food Processors Association, στο Dublin της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ (1989 – 1992), στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων του Καθολικού Πανεπιστημίου (Katholieke Universiteit) του Leuven στο Heverlee του Βελγίου (1994 – 1995) και στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1996 – 2000). Από το 2000 έως το 2009 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο Μηχανική Βιομηχανιών Τροφίμων και από το 2009 έως το 2015 ως Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων με θερμικές διεργασίες (ασηπτικές διεργασίες, μέθοδοι σχεδιασμού και αξιολόγησης θερμικών διεργασιών, χρονοθερμοκρασιακοί ολοκληρωτές, προσδιορισμός παραμέτρων θερμικής απενεργοποίησης παραγόντων ποιότητας-ασφάλειας σε μη σταθερές θερμοκρασιακές συνθήκες), σε θέματα διεργασιών υπερυψηλών πιέσεων, στην πρόρρηση της ανάπτυξης μικροοργανισμών και γενικά στη μαθηματική περιγραφή φαινομένων και διεργασιών που αφορούν στα τρόφιμα. Έχει δημοσιεύσει 45 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 9 κεφάλαια σε βιβλία, 19 κεφάλαια σε πρακτικά διεθνών και 30 σε πρακτικά εθνικών συνεδρίων και 42 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου και επιμελητής (editor) σε 5 βιβλία και σε 2 περιοδικά (guest editor σε ειδικά τεύχη) και έχει πάνω από 1200 αναφορές (h δείκτης = 16).

Μαθήματα

Συντήρηση Τροφίμων

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις αρχές συντήρησης των τροφίμων. Η ύλη […]

Εφαρμογές Η/Υ στην Επεξεργασία των Τροφίμων

Εβδομ. Ώρες: 3
Διδακτ. Μονάδες: 3
Το μάθημα αναφέρεται στη διδασκαλία βασικών αρχών και μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για την μοντελοποίηση […]

Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων

Εβδομ. Ώρες: 4
Διδακτ. Μονάδες: 4
Τα μαθησιακά αποτελέσματα του συγκεκριμένου μαθήματος εστιάζονται στα παρακάτω σημεία:

Αρχές Μηχανικής Τροφίμων

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Στόχος του μαθήματος είναι ο φοιτητής/ια να αποκτήσει βασικές γνώσεις μηχανικής προκειμένου να καταστεί […]

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια

Comparative shelf life study and vitamin C loss kinetics in pasteurised and high pressure processed reconstituted orange juice

01-06-2003
Journal of Food Engineering
Polydera, A.C., Stoforos, N.G., and Taoukis, P.S.

Bi-phasic growth of Listeria monocytogenes in chemically defined medium at low temperatures

27-06-2014
International Journal of Food Microbiology
Tyrovouzis, N.A., Angelidis, A.S., and Stoforos, N.G.

Estimating heat transfer coefficients in liquid/particulate canned foods using only liquid temperature data

Analysis of thermal processing of table olives using Computational Fluid Dynamics

01-11-2013
Journal of Food Science
Dimou, Α., Panagou, E., Stoforos, N.G., and Yanniotis, S.

On optimum dynamic temperature profiles for thermal inactivation kinetics determination

30-05-2021
Journal of Food Science

Journal of Food Science, 86, 2172–2193, 2021 (https://doi.org/10.1111/1750-3841.15770)

Giannakourou M.C., Saltaouras K-P, and Stoforos N.G.
Νικόλαος Γ. Στοφόρος
stoforos@aua.gr
2105294706
6603152675
0000-0002-9737-9568

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο