Ο Νικόλαος Γ. Στοφόρος, Χημικός Μηχανικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 1978), είναι Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) με γνωστικό αντικείμενο Μηχανική Τροφίμων - Συντήρηση Τροφίμων (2016 - σήμερα). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, Master of Science in Food Science (1984), και διδακτορικού διπλώματος, Ph.D. in Engineering (1988), από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Βιολογικής και Αγροτικής Μηχανικής, αντίστοιχα, του Πανεπιστημίου της California στο Davis των Η.Π.Α. Εργάστηκε ως Ερευνητής Μηχανικός στον Τομέα Τεχνολογιών του National Food Processors Association, στο Dublin της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ (1989 – 1992), στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων του Καθολικού Πανεπιστημίου (Katholieke Universiteit) του Leuven στο Heverlee του Βελγίου (1994 – 1995) και στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1996 – 2000). Από το 2000 έως το 2009 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο Μηχανική Βιομηχανιών Τροφίμων και από το 2009 έως το 2015 ως Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων με θερμικές διεργασίες (ασηπτικές διεργασίες, μέθοδοι σχεδιασμού και αξιολόγησης θερμικών διεργασιών, χρονοθερμοκρασιακοί ολοκληρωτές, προσδιορισμός παραμέτρων θερμικής απενεργοποίησης παραγόντων ποιότητας-ασφάλειας σε μη σταθερές θερμοκρασιακές συνθήκες), σε θέματα διεργασιών υπερυψηλών πιέσεων, στην πρόρρηση της ανάπτυξης μικροοργανισμών και γενικά στη μαθηματική περιγραφή φαινομένων και διεργασιών που αφορούν στα τρόφιμα. Έχει δημοσιεύσει 45 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 9 κεφάλαια σε βιβλία, 19 κεφάλαια σε πρακτικά διεθνών και 30 σε πρακτικά εθνικών συνεδρίων και 42 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου και επιμελητής (editor) σε 5 βιβλία και σε 2 περιοδικά (guest editor σε ειδικά τεύχη) και έχει πάνω από 1200 αναφορές (h δείκτης = 16).
Journal of Food Science, 86, 2172–2193, 2021 (https://doi.org/10.1111/1750-3841.15770)