ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Μαρούλα Κόκοτου

Σύντομο Βιογραφικό

Γνωστικό αντικείμενο: «Ενόργανη Χημική Ανάλυση και Οργανική Χημεία». (ΦΕΚ διορισμού,τεύχος Γ 1426, 25.06.2021).

Μεταδιδακτορική Έρευνα:

  • Department of Pharmacology, School of Medicine, University of California San Diego (UCSD), Ιούλιος 2014 - Αύγουστος 2014, Δεκέμβριος 2014 - Φεβρουάριος 2015, Μάϊος 2016 - Ιούλιος 2016.
  • Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ 2014-2021

Βραβεία:

  • Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, 2018. Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα για την δημοσίευση «Green Organocatalytic Oxidation of Substituted Anilines to Azoxybenzenes and Nitro Compounds: Mechanistic Studies Excluding the Involvment of a Dioxirane Intermediate», Green Chem., 2017, 19, 1291-1298.
  • Τιμητική παρουσίαση από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων 2019.
  • Βραβείο 2023 L’ Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη (L’ Oréal-UNESCO For women in science) (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Pu0bL4__bTk) 

World Ranking 2% of the Top Scientists throughout the world (2021)

Guest Editor στο Special Issue "Cutting-Edge Research on the Analysis of Small Biomolecules  in Foods, Plants, and Biological Samples", Biomolecules. 2021-2022

Guest Editor στο Special Issue "Cutting-Edge Research on the Analysis of Small Biomolecules  in Foods, Plants, and Biological Samples Volume II", Biomolecules. 2024

Co-Editor in Current Pharmaceutical and Analysis

Πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος

α)  Ανάπτυξη νέων μεθόδων ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισμού οργανικών ενώσεων και μεθόδων λιπιδομικής ανάλυσης με υγρή χρωματογραφία  συνδυασμένη με σύγχρονες τεχνικές, όπως η φασματομετρία μάζας. Eφαρμογή στη μελέτη φυσικών και μη φυσικών συστατικών των τροφίμων και βιολογικών υγρών (π.χ. γάλα, βασιλικός πολτός, λαχανικά, ορός αίματος, κυτταρικές καλλιέργειες). Στοχευμένη και μη στοχευμένη ανάλυση.

β) Μελέτη της δομής των οργανικών ενώσεων και του μηχανισμού των οργανικών αντιδράσεων με φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας HRMS και MS/MS, μέσω της θραυσματοποίησης των οργανικών ενώσεων.

γ) Εφαρμογή μεθόδων για τη μελέτη οργανικών ενώσεων ως αναστολέων ενζυμικής δράσης και μελέτες σταθερότητας με LC-MS σε πλάσμα - φαρμακοκινητική.

Μαθήματα

Φυσικά Προϊόντα: Χημεία και Βιοδραστικότητα

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Αντικείμενο του μαθήματος Φυσικά Προϊόντα:

Ενόργανη Χημική Ανάλυση

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Αντικείμενο του μαθήματος Ενόργανη Ανάλυση είναι η εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό […]

Γενική και Ανόργανη Χημεία

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ αποτελεί το βασικό μάθημα υποδομής για την κατανόηση των […]

Οργανική Χημεία

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ αποτελεί το βασικό μάθημα υποδομής για την κατανόηση της δομής και […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο