Η Σταματίνα Καλλίθρακα είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη Τροφίμων- Πανεπιστήμιο Reading/UK, και διδακτορική διατριβή στην Χημεία Οίνου- Πανεπιστήμιο Surrey, UK. Από το 1998 ως το 2001 εργάστηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) ως Υπεύθυνη του μεταπτυχιακού τμήματος ‘Διαχείρισης ποιότητας τροφίμων. Από το 2001 ως το 2011 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Οίνου με γνωστικό αντικείμενο «χημεία οίνου». Από το 2012 ως το 2107 εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια οινολογίας στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών και από το 2022 είναι Καθηγήτρια. Έχει περισσότερες από 85 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 7 κεφάλαια σε βιβλία και περισσότερες από 70 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην μελέτη της χημικής σύστασης των οίνων με έμφαση τις πολυφαινολικές ενώσεις, στην αντιοξειδωτική δράση και στον οργανοληπτικό τους χαρακτήρα και χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά προγράμματα.