ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Σταματίνα Καλλίθρακα

Σύντομο Βιογραφικό

Η Σταματίνα Καλλίθρακα είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη Τροφίμων-  Πανεπιστήμιο Reading/UK, και διδακτορική διατριβή στην Χημεία Οίνου- Πανεπιστήμιο Surrey, UK. Από το 1998  ως το 2001 εργάστηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) ως Υπεύθυνη  του μεταπτυχιακού τμήματος ‘Διαχείρισης ποιότητας τροφίμων. Από το 2001 ως το 2011 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Οίνου με γνωστικό αντικείμενο  «χημεία οίνου».  Από το 2012 ως το 2107 εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια οινολογίας στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών και από το 2022 είναι Καθηγήτρια. Έχει περισσότερες από 85 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 7 κεφάλαια σε βιβλία και περισσότερες από 70 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην μελέτη της χημικής σύστασης των οίνων με έμφαση τις πολυφαινολικές ενώσεις, στην αντιοξειδωτική δράση και στον οργανοληπτικό τους χαρακτήρα και χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά προγράμματα.

Μαθήματα

Οινολογία ΙΙ

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του εισαγωγικού μαθήματος της Οινολογίας Ι.Η ύλη του μαθήματος αποσκοπεί […]

Ερευνητικά Προγράμματα

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια

Authentication of wine and other alcohol-based beverages – Future Global Scenario

Future Foods: Global Trends, Opportunities and Sustainability Challenges – Elsevier
6. Basalekou, M., Kyraleou, K., Kallithraka, S.

Browning development and antioxidant compounds in white wines after selenium, iron, and peroxide addition.

Applied Science, 12, 3834.
Vlachou, E., Christofi, S., Roussis, I., Kallithraka, S.

Effect of nitrogen content on fermentation kinetics and aroma profile of Assyrtiko wine

Applied science, 12, 1405.
Christofi, S., Papanikolaou, S., Dimopoulou, M., Terpou, A., Cioroiu, B., Cotea, V., Kallithraka, S.

Limit SO2 content of wine by applying High Hydrostatic Pressure

Journal of Innovative Food Science and Emerging Technologies, (62), 102342
Christofi, S., Malliaris, D., Katsaros, Y., Panagou, P., Kallithraka, S.

Proanthocyanidin content as an astringency estimation tool and maturation index in red and white winemaking technology.

Food Chemistry, 299, 125-135.
Basalekou, M., Kyraleou, M., Pappas, C., Tarantilis, P.A., Kotseridis, Y., Kallithraka, S.
Σταματίνα Καλλίθρακα
stamatina@aua.gr
+30-2105294362
66038301298
0000-0002-6590-2035

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο