Η Δρ. Ιωάννα Μαντάλα είναι καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Μηχανική Τροφίμων-Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων. Διατελεί Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου (2022-) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Είναι Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων στο ΓΠΑ με θέμα τις ρεολογικές ιδιότητες και τη μικροδομή αμυλούχων προϊόντων. Έχει συνεργαστεί με ερευνητικές ομάδες στη Γερμανία (BfEL, Bundesforschungsanstalt für Ernährung und Lebensmittel, Karlsruhe), στη Γαλλία (AgroParisTech, Παρίσι, 2000, 2002) και στις Η.Π.Α. (Rutgers University, New Jersey, 2010) και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά έργα. Η μέση απήχηση του έργου της ανά δημοσίευση, αντιστοιχεί σε h-index: 6.2, ενώ ο δείκτης απήχησης συνολικά του έργου της είναι h-index: 37 (scopus search as Mandala I* or Mandala J*).
Ερευνητικά ασχολείται με τη μέτρηση των φυσικών ιδιοτήτων σε σχέση με τη σύνθεση των τροφίμων & την επεξεργασία τους. Όσον αφορά στις φυσικές ιδιότητες, μελετά την υφή, τις ρεολογικές ιδιότητες, το χρώμα, την κοκκομετρία, τα χαρακτηριστικά μακρο-δομής/μικροδομής και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους όπως επιδρούν σε αυτά διαφορετικές επεξεργασίες. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε διάφορα είδη αμύλου και την επεξεργασία τους, στα άλευρα, στη μελέτη αποξηραμένων προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως και στη χρήση διεργασιών μείωσης μεγέθους.
Από το 2023 είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης άρθρων στο Journal of Food Science (JFS) και από το 2024 επιμελήτρια (associate editor, ΑΕ) στο ίδιο περιοδικό.
Journal of Food Engineering, 69(3), 307-316, 2005 (https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.08.021)
Food Hydrocolloids, 137(4), 108412, 2022 (https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.108412)
Foods, 12(9), 1809, 2023 (https://doi.org/10.3390/foods12091809)