ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Ιωάννα Μαντάλα

Σύντομο Βιογραφικό

Η Δρ. Ιωάννα Μαντάλα είναι καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Μηχανική Τροφίμων-Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων. Διατελεί Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου (2022-) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Είναι Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Μηχανικής  Τροφίμων στο ΓΠΑ με θέμα  τις ρεολογικές ιδιότητες και τη μικροδομή αμυλούχων προϊόντων. Έχει συνεργαστεί με ερευνητικές ομάδες στη Γερμανία (BfEL, Bundesforschungsanstalt für Ernährung und Lebensmittel,  Karlsruhe), στη Γαλλία (AgroParisTech, Παρίσι, 2000, 2002) και στις Η.Π.Α. (Rutgers University, New Jersey, 2010) και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά έργα. Η μέση απήχηση του έργου της ανά δημοσίευση, αντιστοιχεί σε  h-index: 6.2, ενώ ο δείκτης απήχησης συνολικά του έργου της είναι h-index: 37 (scopus search as Mandala I* or Mandala J*).

Ερευνητικά ασχολείται με τη μέτρηση των φυσικών ιδιοτήτων σε σχέση με τη σύνθεση των τροφίμων & την επεξεργασία τους. Όσον αφορά στις φυσικές ιδιότητες, μελετά την υφή, τις ρεολογικές ιδιότητες, το χρώμα, την κοκκομετρία, τα χαρακτηριστικά μακρο-δομής/μικροδομής και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους όπως επιδρούν σε αυτά διαφορετικές επεξεργασίες. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε διάφορα είδη αμύλου και την επεξεργασία τους, στα άλευρα, στη μελέτη αποξηραμένων προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως και στη χρήση διεργασιών μείωσης μεγέθους.

Από το 2023 είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης άρθρων στο Journal of Food Science (JFS) και από το 2024 επιμελήτρια (associate editor, ΑΕ) στο ίδιο περιοδικό.

Μαθήματα

Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Οι Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων περιλαμβάνουν τις Θερμικές, Μηχανικές, Διάχυσης (μεταφοράς μάζας), Ηλεκτρικές, Γεωμετρικές (δομή) […]

Συντήρηση Τροφίμων

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις αρχές συντήρησης των τροφίμων. Η ύλη […]

Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει την τεχνολογική ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος με γνώμονα τη […]

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια

Influence of osmotic dehydration conditions on apple air-drying kinetics and their quality characteristics

17-11-2004
Journal of Food Engineering

Journal of Food Engineering, 69(3), 307-316, 2005 (https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.08.021)

Mandala I.G., Anagnostaras E.F., Oikonomou C.K.

Production of nanoparticles from resistant starch via a simple three-step physical treatment

17-12-2022
Food Hydrocolloids

Food Hydrocolloids, 137(4), 108412, 2022 (https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.108412)

Apostolidis E., Stergiou A., Kioupis D., Sadeghpour A., Paximada P., Kakali G., Mandala I.

Fermentation kinetics of gluten-free breads. Effect of carob fraction and water content

Ιωάννα Μαντάλα
imandala@aua.gr
2105294692
6602890292
0000-0003-2828-1329

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο