ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Αθανάσιος Μαλλούχος

Σύντομο Βιογραφικό

O Αθανάσιος Μαλλούχος είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας (Τμήμα Χημείας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1997), Διακρατικού και Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων (Τμήμα Χημείας, Παν. Πατρών, Τμήμα Χημείας, Παν. Ιωαννίνων, School of Applied and Chemical Sciences, Univ. of Ulster, UK, 1999) και Διδακτορικού Διπλώματος (Τμήμα Χημείας, Παν. Πατρών, 2003).

Το 2004-2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ και έπειτα απασχολήθηκε ως χημικός στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ). Από το 2014 διδάσκει στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΓΠΑ) αρχικά ως Λέκτορας επί θητεία (2014-2018) και έπειτα ως Επίκουρος Καθηγητής (2018-σήμερα) με γνωστικό αντικείμενο Ανάλυση Τροφίμων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα παρακάτω πεδία:

  • Μεταβολομική τροφίμων
  • Πτητικά συστατικά τροφίμων - συσχέτιση με την ποιότητα, αλλοίωση, νοθεία του προϊόντος
  • Απομόνωση και χαρακτηρισμός αντιοξειδωτικών συστατικών από αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά και τρόφιμα φυτικής προέλευσης
  • Μελέτη της χημικής σύστασης αγροβιομηχανικών αποβλήτων – αξιοποίησή τους ως πηγή ενώσεων υψηλής αξίας (αντιοξειδωτικά, χρωστικές)
  • Μικροβιακά λιπίδια - απομόνωση και χαρακτηρισμός
  • Χημική ανάλυση προϊόντων μικροβιακών ζυμώσεων (κρασί, μπύρα, ελιές, κλπ)
  • Ποιοτικός έλεγχος λιπών και ελαίων

Έχει συμμετοχή σε 13 ερευνητικά προγράμματα, 69 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του Science Citation Index, 45 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και 4 κεφάλαια σε βιβλία. Οι δημοσιευμένες εργασίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ως αναφορές σε 2565 συνολικά εργασίες άλλων ερευνητών σε επιστημονικά περιοδικά του Science Citation Index (Δείκτης h = 28).

Μαθήματα

Μέθοδοι Ανάλυσης Τροφίμων

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Αντικείμενο του μαθήματοςΕισαγωγή σε βασικές τεχνικές ανάλυσης που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον καθορισμό της […]

Ειδικά Κεφάλαια Χημείας Τροφίμων

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Το μάθημα στοχεύει:

Χημεία Τροφίμων

Εβδομ. Ώρες: 5
Διδακτ. Μονάδες: 5
Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις για τα κύρια χημικά συστατικά […]

Ερευνητικά Προγράμματα

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια

Nutrient Composition and Fatty Acid and Protein Profiles of Selected Fish By-Products

Foods, 9, 2020 (doi:10.3390/foods9020190)

Kandyliari, A.; Mallouchos, A.; Papandroulakis, N.; Golla, J.P.; Lam, T.T.; Sakellari, A.; Karavoltsos, S.; Vasiliou, V.; Kapsokefalou, M.

Effect of Cultivar and Geographical Origin on the Volatile Composition of Greek Monovarietal Extra Virgin Olive Oils

Chemosensors, 11, 2023 (doi:10.3390/chemosensors11020080)

Mikrou, T.; Litsa, M.; Papantoni, A.; Kapsokefalou, M.; Gardeli, C.; Mallouchos, A.

Gas Chromatography-Mass Spectrometry-Based Metabolite Profiling for the Assessment of Freshness in Gilthead Sea Bream (Sparus Aurata)

Foods, 9, 2020 (doi:10.3390/foods9040464)

Mallouchos, A.; Mikrou, T.; Gardeli, C.

The Effect of Terpenoid Compounds on the Formation of Advanced Glycation Endproducts (AGEs) in Model Systems

13-01-2022
Applied Sciences

Applied Sciences, 12, 2022 (doi:10.3390/app12020908)

Vlassopoulos, A.; Mikrou, T.; Papantoni, A.; Papadopoulos, G.; Kapsokefalou, M.; Mallouchos, A.; Gardeli, C.

Investigation of Anthocyanins Stability from Pomegranate Juice (Punica Granatum L. Cv Ermioni) under a Simulated Digestion Process

Medicines, 6, 90, 2019 (doi:10.3390/medicines6030090)

Gardeli, C.; Varela, K.; Krokida, E.; Mallouchos, A.
Αθανάσιος Μαλλούχος
amallouchos@aua.gr
2105294681
57218719361
0000-0003-1503-1064

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο