ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Φυσικοχημεία Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Υγρά ( υγρή φάση, ιδιότητες υγρών, επιφανειακή τάση)
2. Υγρά (ιξώδες, νευτώνεια και μη νευτώνεια υγρά, Θερμοδυναμικές συνθήκες ισορροπίας υγρού-ατμού)
3. Στερεά
4. Μεσόμορφα
5. Προσρόφηση
6. Ιοντοανταλλακτικές ρητίνες
7. Κολλοειδής κατάσταση ύλης (ορισμός, διάκριση, κολλοειδείς ηλεκτρολύτες)
8. Κολλοειδής κατάσταση ύλης (ιδιότητες, ζ-δυναμικό, κροκίδωση)
9. Βιοπολυμερή
10. Πηκτές και διαλύματα βιοπολυμερών
11. Γαλακτώματα (ορισμός, o/w και w/o γαλακτώματα, ιδιότητες, σταθερότητα)
12. Γαλακτώματα (θεωρίες γαλακτωμάτων, γαλακτωματοποιητές)
13. Αφροί και αεροζόλ

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί βασικό μάθημα στο αντικείμενο της Φυσικοχημείας Τροφίμων.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της υγρής και στερεάς κατάστασης της ύλης, των βιοπολυμερών, των κολλοειδών, των γαλακτωμάτων, των αφρών και της προσρόφησης

Τέλος, στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους φοιτητές βασικών εννοιών Φυσικοχημείας Τροφίμων που διέπουν τα φαινόμενα και τις τεχνικές κατά τη μελέτη και την επεξεργασία των Τροφίμων

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να κατανοήσει τα παρακάτω:

  • Κατανόηση των βασικών ιδιοτήτων των υγρών, με έμφαση στην επιφανειακή τάση και το ιξώδες, και των εφαρμογών τους
  • Ενημέρωση για τα διάφορα είδη στερεών και μεσόμορφων
  • Κατανόηση του φαινομένου της προσρόφησης και των εφαρμογών της
  • Εφαρμογές Ιον. Ρητινών (π.χ. στην παραγωγή απιονισμένου νερού)
  • Κατανόηση της έννοιας του κολλοειδούς και του βιοπολυμερούς (υδροκολλοειδούς)
  • Ιδιότητες κολλοειδών (κροκίδωση, ζ-δυναμικό)
  • Πηκτές βιοπολυμερών
  • Παρασκευή πηκτών και διαλυμάτων βιοπολυμερών με επιθυμητές ιδιότητες
  • Εφαρμογές των βιοπολυμερών στη βιομηχανία τροφίμων
  • Κατανόηση της έννοιας του γαλακτώματος
  • Παρασκευή γαλακτωμάτων με επιθυμητές ιδιότητες
  • Εφαρμογές των γαλακτωμάτων στη βιομηχανία τροφίμων
  • Εισαγωγή στους αφρούς και τα αεροζόλ

Βιβλιογραφία

• Πανεπιστημιακές Παραδόσεις Φυσικοχημείας Τροφίμων, Πανεπιστημιακές παραδόσεις, Β. Ευαγγελίου, Γ.Π.Α.
• Εργαστηριακές σημειώσεις Φυσικοχημείας Τροφίμων, Β. Ευαγγελίου, Γ.Π.Α.

Επίσης αξιοποιούν και ένα εκ των παρακάτω συγγραμμάτων που είχαν επιλέξει για το μάθημα Φυσικοχημεία (υποχρεωτικό 2ου εξαμήνου):
1. Επίτομη Φυσικοχημεία, Γιαννακουδάκης Δ.Α. και Γιαννακουδάκης Π.Δ., Εκδόσεις Ζήτη
2. Φυσικοχημεία, Ρακιντζής Ν.Θ., Εκδόσεις Παπασωτηρίου

Διδάσκοντες

00302105294691
evageliou@aua.gr
Η κα. Β. Ευαγγελίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και […]
2105294969
kkandyliari@aua.gr
Η Δρ Αικατερίνη Κανδυλιάρη είναι μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο