Το μάθημα αποτελεί βασικό μάθημα στο αντικείμενο της Φυσικοχημείας Τροφίμων.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της υγρής και στερεάς κατάστασης της ύλης, των βιοπολυμερών, των κολλοειδών, των γαλακτωμάτων, των αφρών και της προσρόφησης
Τέλος, στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους φοιτητές βασικών εννοιών Φυσικοχημείας Τροφίμων που διέπουν τα φαινόμενα και τις τεχνικές κατά τη μελέτη και την επεξεργασία των Τροφίμων
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να κατανοήσει τα παρακάτω:
- Κατανόηση των βασικών ιδιοτήτων των υγρών, με έμφαση στην επιφανειακή τάση και το ιξώδες, και των εφαρμογών τους
- Ενημέρωση για τα διάφορα είδη στερεών και μεσόμορφων
- Κατανόηση του φαινομένου της προσρόφησης και των εφαρμογών της
- Εφαρμογές Ιον. Ρητινών (π.χ. στην παραγωγή απιονισμένου νερού)
- Κατανόηση της έννοιας του κολλοειδούς και του βιοπολυμερούς (υδροκολλοειδούς)
- Ιδιότητες κολλοειδών (κροκίδωση, ζ-δυναμικό)
- Πηκτές βιοπολυμερών
- Παρασκευή πηκτών και διαλυμάτων βιοπολυμερών με επιθυμητές ιδιότητες
- Εφαρμογές των βιοπολυμερών στη βιομηχανία τροφίμων
- Κατανόηση της έννοιας του γαλακτώματος
- Παρασκευή γαλακτωμάτων με επιθυμητές ιδιότητες
- Εφαρμογές των γαλακτωμάτων στη βιομηχανία τροφίμων
- Εισαγωγή στους αφρούς και τα αεροζόλ