ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Φυσικοχημεία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Αέρια (νόμοι, αποκλίσεις από την ιδανική συμπεριφορά)
2. Θερμοδυναμική (Μηδενικός και Πρώτος Νόμος, Θερμοχωρητικότητα) 3.Θερμοδυναμική (Δεύτερος και Τρίτος Νόμος, Ενθαλπία, Εντροπία)
3. Θερμοδυναμική (Ελεύθερη ενέργεια, Χημικό δυναμικό)
4. Διαλύματα (Βασικοί ορισμοί, Συγκέντρωση, Τύποι διαλυμάτων)
5. Διαλύματα (Υγρά διαλύματα, Απόσταξη)
6. Αθροιστικές Ιδιότητες
7. Ισορροπία φάσεων
8. Νόμος κατανομής του Nernst
9. Χημική κινητική (ταχύτητα, μοριακότητα, τάξη)
10. Χημική κινητική (κινητικές σχέσεις)
11. Χημική κινητική (κινητικές θεωρίες, Κατάλυση)
12. Στοιχεία φωτοχημείας

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί βασικό εισαγωγικό μάθημα στο αντικείμενο της Φυσικοχημείας.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της αέριας κατάστασης της ύλης, της Θερμοδυναμικής, των διαλυμάτων, των φάσεων, της Χημικής Κινητικής και της Φωτοχημείας

Τέλος, στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους φοιτητές βασικών αρχών Φυσικοχημείας που διέπουν τα φαινόμενα και τις τεχνικές κατά τη μελέτη και την επεξεργασία των Τροφίμων

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να κατανοήσει τα παρακάτω:

  • Διάκριση μεταξύ ιδανικών και πραγματικών αερίων.
  • Θερμοκρασία, ενέργεια, έργο, θερμότητα.
  • ΔΗ, ΔS, ΔG, θερμοχωρητικότητα και χημικό δυναμικό: ορισμός και χρησιμότητα.
  • Συντελεστής Joule-Thompson
  • Θερμομετρικές κλίμακες
  • Διάλυμα: Χαρακτηριστικά και δημιουργία διαλυμάτων, Μηχανισμοί δημιουργίας υγρών διαλυμάτων, Θερμοδυναμικές ιδιότητες ιδανικών διαλυμάτων, Πτητικότητα
  • Απόσταξη: τι αναμένουμε κατά την πραγματοποίηση μιας απόσταξης, βελτιστοποίηση διαδικασίας.
  • Αθροιστικές ιδιότητες: ποια τα αναμενόμενα αποτελέσματα
  • Κατανόηση της έννοιας της φάσης
  • Ερμηνεία διαγραμμάτων φάσεων
  • Κατανόηση του φαινομένου της κατανομής
  • Εκχύλιση, βελτιστοποίηση διαδικασίας
  • Χημική Κινητική: ταχύτητα, μοριακότητα και τάξη αντίδρασης, χρόνος ημίσειας ζωής, Κινητικές σχέσεις χημ. αντιδράσεων και φυσικοχημικών μεταβολών, Προσδιορισμός τάξης αντίδρασης, Θεωρίες ταχύτητας, Καταλύτες και εφαρμογές αυτών
  • Κατανόηση αποτελεσμάτων αλληλεπίδρασης φωτός-ύλης
  • Φωτοχημικές αντιδράσεις

Βιβλιογραφία

1. Πανεπιστημιακές Παραδόσεις Φυσικοχημείας, Πανεπιστημιακές παραδόσεις, Β. Ευαγγελίου, Γ.Π.Α.
2. Εργαστηριακές σημειώσεις Φυσικοχημείας Τροφίμων, Β. Ευαγγελίου, Γ.Π.Α.

Επίσης επιλέγουν και ένα από τα ακόλουθα 2 συγγράμματα:
• Επίτομη Φυσικοχημεία, Γιαννακουδάκης Δ.Α. και Γιαννακουδάκης Π.Δ., Εκδόσεις Ζήτη
• Φυσικοχημεία, Ρακιντζής Ν.Θ., Εκδόσεις Παπασωτηρίου

Διδάσκοντες

00302105294691
evageliou@aua.gr
Η κα. Β. Ευαγγελίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και […]
2105294969
kkandyliari@aua.gr
Η Δρ Αικατερίνη Κανδυλιάρη είναι μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο