Το μάθημα αποτελεί βασικό εισαγωγικό μάθημα στο αντικείμενο της Φυσικοχημείας.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της αέριας κατάστασης της ύλης, της Θερμοδυναμικής, των διαλυμάτων, των φάσεων, της Χημικής Κινητικής και της Φωτοχημείας
Τέλος, στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους φοιτητές βασικών αρχών Φυσικοχημείας που διέπουν τα φαινόμενα και τις τεχνικές κατά τη μελέτη και την επεξεργασία των Τροφίμων
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να κατανοήσει τα παρακάτω:
- Διάκριση μεταξύ ιδανικών και πραγματικών αερίων.
- Θερμοκρασία, ενέργεια, έργο, θερμότητα.
- ΔΗ, ΔS, ΔG, θερμοχωρητικότητα και χημικό δυναμικό: ορισμός και χρησιμότητα.
- Συντελεστής Joule-Thompson
- Θερμομετρικές κλίμακες
- Διάλυμα: Χαρακτηριστικά και δημιουργία διαλυμάτων, Μηχανισμοί δημιουργίας υγρών διαλυμάτων, Θερμοδυναμικές ιδιότητες ιδανικών διαλυμάτων, Πτητικότητα
- Απόσταξη: τι αναμένουμε κατά την πραγματοποίηση μιας απόσταξης, βελτιστοποίηση διαδικασίας.
- Αθροιστικές ιδιότητες: ποια τα αναμενόμενα αποτελέσματα
- Κατανόηση της έννοιας της φάσης
- Ερμηνεία διαγραμμάτων φάσεων
- Κατανόηση του φαινομένου της κατανομής
- Εκχύλιση, βελτιστοποίηση διαδικασίας
- Χημική Κινητική: ταχύτητα, μοριακότητα και τάξη αντίδρασης, χρόνος ημίσειας ζωής, Κινητικές σχέσεις χημ. αντιδράσεων και φυσικοχημικών μεταβολών, Προσδιορισμός τάξης αντίδρασης, Θεωρίες ταχύτητας, Καταλύτες και εφαρμογές αυτών
- Κατανόηση αποτελεσμάτων αλληλεπίδρασης φωτός-ύλης
- Φωτοχημικές αντιδράσεις