ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Ποσοτική Μικροβιολογία Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Ειδικοί αλλοιογόνοι μικροοργανισμοί, χημικοί δείκτες αλλοίωσης
2. Μικροβιολογικοί δείκτες ποιότητας και ασφάλειας
3. Ποσοτική εκτίμηση της ασφάλειας, της αλλοίωσης και της ποιότητας των τροφίμων
4. Ποσοτική εκτίμηση της αλλοίωσης νωπού κρέατος
5. Ποσοτική εκτίμηση της αλλοίωσης ιχθυηρών
6. Ποσοτική εκτίμηση της αλλοίωσης φρούτων και λαχανικών
7. Αρχές κυτταρικής επικοινωνίας μικροοργανισμών (Quorum sensing)
8. Αρχές τροφιμογενών λοιμώξεων. Υπεύθυνοι μικροοργανισμοί, χαρακτηριστικά, αίτια που τις προκαλούν, κλινικά συμπτώματα, αντιμετώπιση
9. Βιοϋμένια. Σχηματισμός, τρόπος δράσης, έλεγχος, επιπτώσεις στη βιομηχανία των τροφίμων
10. Ταχείες και μη επεμβατικές μέθοδοι για τον ποσοτικό προσδιορισμό της μικροβιολογικής ποιότητας των τροφίμων
11. Ποσοτικός προσδιορισμός κινητικών παραμέτρων μικροβιακής αύξησης/επιβίωσης

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στην έννοια της ποσοτικής εκτίμησης της μικροβιολογικής αλλοίωσης των τροφίμων.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της μικροβιολογίας τροφίμων με έμφαση στην ποιοτική και ποσοτική έκφραση της αλλοίωσης των τροφίμων, στους εναλλακτικούς τρόπους συντήρησης των τροφίμων, τις τροφιμογενείς λοιμώξεις, τους δείκτες ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων.

Το μάθημα στοχεύει επίσης στην απόκτηση γνώσεων στον τομέα της μικροβιακής οικολογίας στα οικοσυστήματα των τροφίμων, την κυτταρική επικοινωνία των μικροοργανισμών (quorum sensing), το σχηματισμό βιοϋμενίων, με έμφαση στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων.
Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες σε μεθοδολογίες σχετικά με την εφαρμογή των ταχέων και μη επεμβατικών τεχνικών (φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier, ανάλυση εικόνας) στον ποσοτικό προσδιορισμό της μικροβιολογικής ποιότητας των τροφίμων.

Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους σπουδαστές της σημασίας της δράσης των εφήμερων αλλοιογόνων μικροοργανισμών στην αλλοίωση καθώς επίσης και των παθογόνων μικροοργανισμών στην ασφάλεια των τροφίμων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των αλλοιωγόνων μικροοργανισμών, τα είδη αλλοίωσης, την έννοια των εφήμερων αλλοιωγόνων μικροοργανισμών και των χημικών δεικτών αλλοίωσης στις κυριότερες κατηγορίες τροφίμων (κρέας, ιχθυηρά, φρούτα και λαχανικά).
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών για την ταχεία και μη επεμβατική εκτίμηση στη μικροβιολογική ποιότητα των τροφίμων.
  • Είναι σε θέση να διακρίνει τους βασικούς ρόλους των παθογόνων μικροοργανισμών στην ασφάλεια των τροφίμων και να γνωρίζει τρόπους αντιμετώπισης των εν λόγω μικροοργανισμών στα τρόφιμα κατά την διακίνηση και συντήρηση των τροφίμων.

Βιβλιογραφία

1. Μπαλατσούρας, Γ. (2006) Μικροβιολογία Τροφίμων, Εκδόσεις Έμβρυο.
2. Adams & Moss (2000) Food Microbiology, RSC.
3. Νυχάς, Γ.Ι., Σημειώσεις στη Μικροβιολογία Τροφίμων, Πανεπιστημιακές σημειώσεις Γ.Π.Α.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
• International Journal of Food Microbiology
• Food Microbiology
• Applied and Environmental Microbiology
• Journal of Food Protection • Journal of Microbiological Methods

Διδάσκοντες

2105294696
ptryf@aua.gr
Η κα Πασχαλίτσα Τρυφινοπούλου, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών, και […]
+302105294693
anstamatiou@aua.gr
Ο κ. Σταματίου γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1973. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης & […]
2105294739
stathispanagou@aua.gr
Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών τον Ιανουάριο του 1988. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο