ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Μοριακή Βιολογία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Το γενετικό υλικό είναι το DNA. (Η Β δομή του DNA. Συμπληρωματικότητα των βάσεων του DNA. Τα νουκλεϊνικά οξέα συνήθως έχουν δίκλωνη διαμόρφωση. Το DNA μπορεί να είναι γραμμικό ή κυκλικό. Υπερελίκωση του DNA. Υπερχρωμία, αποδιάταξη και τήξη. Υβριδισμός.)
2. Το διακοπτόμενο γονίδιο (οργάνωση γονιδίων, δομή του ευκαρυωτικού γονιδίου, ιντρόνιο, εξόνιο,. Κεντρικό δόγμα της Μοριακής Βιολογίας)
3. Το αγγελιοφόρο και μεταφορικό RNA (mRNA, κύκλος ζωής μονοκiστρονικό, πολυκιστρονικό mRNA, το tRNA, η δομή του αντικατοπτρίζει τον ενδιάμεσο κρίκο της αποκωδικοποίησης. Τροποποιημένες βάσεις)
4. Η πρωτεινοσύνθεση ( Έναρξη-επιμήκυνση-λήξη της πολυπεπτιδικής αλυσίδας. Το ριβόσωμα, οι λειτουργίες του και οι παράγοντες της μετάφρασης)
5. Γενετικός κώδικας (δομή, εκφυλισμός, αστάθεια της τρίτης βάσης, μεταλλάξεις του αναγνωστικού πλαισίου)
6. Μεταγραφή ( Ένζυμα του μεταγραφικού μηχανισμού. Παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη-επιμήκυνση και λήξη στους προκαρυωτικούς οργανισμούς)
7. Το οπερόνιο (πολυκιστρονικά μηνύματα και ρύθμιση. Οπερόνια της λακτόζης, της τρυπτοφάνης και οπερόνια με αυτογενή αρνητική ρύθμιση)
8. Ρυθμιστικά κυκλώματα. Μετα-μεταγραφική ρύθμιση και μικρά RNA
9. Το ρεπλικόνιο (αντιγραφική διχάλα, αντιγραφική θηλειά, σημείο έναρξης της αντιγραφής)
10. Η Αντιγραφή του DNA.(DNA πολυμεράσες, πριμάση, ελικάση, λιγάση, μηχανισμός της αντιγραφής, μεθυλίωση και αντιγραφή)
11. Χρωμοσώματα (πολυταινικά, ευχρωματίνη, ετεροχρωματίνη, τελομερή και τελομεράση)
12. Νουκλεοσώματα ( ιστόνες, επίπεδα συμπύκνωσης του DNA)
13. Υποκινητές και ενισχυτές (ευκαρυωτικές RNA πολυμεράσες, γενικοί μεταγραφικοί παράγοντες, ενεργοποιητές, ενισχυτές και μονωτές)
14. Το μάτισμα και η επεξεργασία του RNA (μηχανισμός συρραφής, εναλλακτική συρραφή, σωμάτιο ματίσματος, ωρίμανση του mRNA, πολυαδενυλίωση, προσθήκη καλύπτρας)

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής/τρια θα:

  • Έχει γνώση των βασικών ενοτήτων που αφορούν στη ροή της γενετικής πληροφορίας, στην αποθήκευσή της σε διάφορα μέρη του κυττάρου και τις διάφορες δομές, στη λειτουργικότητα και τη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων.
  • Έχει γνώση των μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την κατανόηση της μεταφοράς της γονιδιακής πληροφορίας καθώς και της ανάλυσης σε πρώτο στάδιο του DNA.
  • Έχει γνώση των διαδικασιών και μεθόδων στην εφαρμογή της ανάλυσης του DNA και RNA.
  • Έχει γνώση των διεργασιών και μεθόδων για εφαρμογές της μοριακής ανάλυσης των βιομορίων.
  • Μπορεί να διακρίνει τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα βιομόρια DNA και RNA καθώς και τις βασικές έννοιες της αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης καθώς και τις πρώτες έννοιες της κλωνοποίησης γονιδίων.
  • Μπορεί να αναλύει, αξιολογεί και αποφασίζει για την κατά περίπτωση την εφαρμοσιμότητα μοριακών τεχνικών και μεθόδων για ταυτοποίηση και πιστοποίηση.
  • Μπορεί να συνεργαστεί με συμφοιτητές για να δημιουργήσουν και παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη μελέτη βασισμένη στο θεωρητικό επιστημονικό υπόβαθρο, στην πειραματική διεργασία, στα αποτελέσματα και τη συζήτηση. Αυτό γίνεται με τη χρήση/συνδυασμό των δεδομένων, της πειραματικής διεργασίας στις εργαστηριακές ασκήσεις καθώς και της ικανότητας για on-line πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και επιστημονικά περιοδικά.
  • Η μελέτη αυτή κατατίθεται υπό μορφή PDF ή DOC που προϋποθέτει βασικό υπόβαθρο της γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, διαφόρων προγραμμάτων καθώς και ανάλυσης μέσω EXCEL.
  • Μπορεί να προάγει την κοινωνική ευαισθητοποίηση, όσον αφορά στην αποφασιστική συνεισφορά των διαφόρων γονιδίων και κυρίως του DNA στη δημιουργία διαγονιδίων, στην ύπαρξη προϊόντων & υπηρεσιών καθημερινής χρήσης, καθώς και στη δυνατότητα ανάπτυξης νέων.

Βιβλιογραφία

1. Genes VIII, Ελληνική Μετάφραση, Ομάδα συγγραφέων, 2004, Εκδόσεις Μπάσδρα και ΣΙΑ ΟΕ. Αλεξανδρούπολη
2. I-Genetics, Ελληνική Μετάφραση, Ομάδα συγγραφέων, 2009, Εκδόσεις Μπάσδρα και ΣΙΑ ΟΕ. Αλεξανδρούπολη
3. The Cell, A Molecular Approach, 5th Edition, G.M. Cooper and R.E. Hausman, Eds, 2009, Sinauer Assosciates, Inc. Publishing, USA
4. Βασικές αρχές Μοριακής Βιολογίας, ΒΕ Tropp, Ελληνική Μετάφραση, Ομάδα συγγραφέων, 2014, Εκδόσεις Μπάσδρα και ΣΙΑ ΟΕ. Αλεξανδρούπολη

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Nature, Science, Cell, Plant Molecular Biology, The Plant Cell, Gene, PNAS USA, Molecular Cell Biology, Current Biology , Plant Journal, New Phytologist, Molecular Plant, eLife, Nature Plants, Plants, Developmental Cell, J. Experimental Botany, Trends in Plant Science, EMBO J.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο