ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Μεθοδολογία της Διατροφής

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγικό Μάθημα
2. Βασικές Αρχές Επιστημονικής Έρευνας
3. Είδη μελετών στην επιστήμη της Διατροφής – Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα κάθε έρευνας
4. Μέθοδοι προσδιορισμού Διατροφικής πρόσληψης
5. Σύσταση τροφίμων & Βιοδείκτες πρόσληψης: Μεθοδολογία διερεύνησης
6. Μέθοδοι διερεύνησης της συμπεριφοράς σχετιζόμενης με τη διατροφή
7. Μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων
8. Μέθοδοι αξιολόγησης διατροφικής κατάστασης και της σωματικής σύστασης
9. Μέθοδοι Πρόσληψης και Κατανάλωση ενέργειας
10. Σχεδιασμός μελέτης: Πληθυσμιακές Μελέτες
11. Σχεδιασμός μελέτης: Κλινικές Μελέτες & Μελέτες Παρέμβασης
12. Δείκτες Περιγραφής και Δείκτες Συσχέτισης ανά τύπου έρευνας
13. Διερεύνηση Αιτιατής Σχέσης στην Διατροφική έρευνα
14. Συζήτηση Δημοσιευμένων Μελετών, με έμφαση στις μετα-αναλύσεις.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις βασικές αρχές που διέπουν την ερευνητική μεθοδολογία στη διατροφική έρευνα.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της επιστημονικής έρευνας και της επιδημιολογίας της διατροφής, και τη σύνδεση των εν λόγω εννοιών με τη διαμόρφωση ερευνητικής υπόθεσης και ερευνητικού πρωτοκόλλου, και τη διερεύνηση αιτιατής σχέσης μεταξύ διατροφικού παράγοντα έκθεσης και εκάστοτε έκβασης.

Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες σε μεθοδολογίες συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, αξιολόγησης επιδημιολογικών μελετών και μεθόδων μέτρησης διατροφικής πρόσληψης, έτσι ώστε ο φοιτητής να είναι σε θέση όχι μόνο να εντοπίζει ερευνητικές μελέτες στη διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, αλλά και να αναγνωρίζει τον σχεδιασμό τους, τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς τους.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά της επιστημονικής έρευνας, και τη χρήση αυτής για την αξιολόγηση του ρόλου της διατροφής στην υγεία του ανθρώπου.
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών αξιολόγησης της ιεραρχίας των ενδείξεων που παρέχονται από τα διαφορετικά είδη μελετών, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς τους.
  • Είναι σε θέση να διακρίνει και να αναγνωρίσει τα είδη των μελετών και τους κύριους δείκτες συσχέτισης και εμφάνισης.
  • Χρησιμοποιεί τις μεθοδολογίες αξιολόγησης διαθέσιμων εργαλείων για τη μέτρηση της διατροφής σε μελέτες, και ανασκόπησης της βιβλιογραφίας για τη δημιουργία ενός ερευνητικού πρωτοκόλλου.

Βιβλιογραφία

1. Lovegrove JA; Hodson L; Sharma S; Lanham-New SA. (2015). Γενική Επιμέλεια: Ζαμπέλας Α. Επιμέρους Επιμέλεια: Μαγριπλή Ε, Ηλιόπουλος Η και Χατζόπουλος Π. Μεθοδολογίες Διατροφικής Έρευνας. Εκδόσεις Πασχαλίδης. Willey Online Library; Print ISBN: 9781118554678. John Willey & Sons, Ltd
2. Ελεύθερη διαδικτυακή πρόσβαση στις παρουσιάσεις (της τάξης) μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πανεπιστημίου.
3. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford University Press, 2012.
Margetts and Nelson, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford University Press, 1997

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο