ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Μέθοδοι Ανάλυσης Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

Γενικές πληροφορίες
Εισαγωγή στην Ανάλυση Τροφίμων
Δειγματοληψία και Προπαρασκευή δείγματος
Αξιοπιστία των μεθόδων ανάλυσης και υπολογισμοί

Ανάλυση της σύστασης των τροφίμων
Προσδιορισμός ολικού στερεού υπολείμματος και υγρασίας
Προσδιορισμός της τέφρας και των ανόργανων συστατικών
Ανάλυση των λιπαρών υλών
Ανάλυση των αζωτούχων υλών
Ανάλυση των υδατανθράκων
Ανάλυση των βιταμινών
Ανάλυση των ανόργανων συστατικών

Χημικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά τροφίμων
pH και Ογκομετρούμενη οξύτητα
Χαρακτηρισμός λιπαρών υλών
Διαχωρισμός πρωτεϊνών

Ενόργανες τεχνικές ανάλυσης και εφαρμογές σε τρόφιμα
Ποσοτική φασματομετρία ορατού, υπεριώδους, φθορισμού
Χρωματογραφία λεπτής στιβάδος Αέρια χρωματογραφία
Αέρια χρωματογραφία
Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης
Φασματομετρία μάζας

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Αντικείμενο του μαθήματος
Εισαγωγή σε βασικές τεχνικές ανάλυσης που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον καθορισμό της ποιότητας, της γνησιότητας, της διατροφικής αξίας και της χημικής ασφάλειας των τροφίμων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ενόργανες τεχνικές και της αντίστοιχης οργανολογίας, όπως αέρια και υγρή χρωματογραφία, φασματομετρία μαζών, ορατού-υπεριώδους, υπερύθρου.

Σκοπός του μαθήματος
Να αποκτήσουν οι φοιτητές το θεωρητικό υπόβαθρο και τις εργαστηριακές δεξιότητες ώστε να
είναι ικανοί να επιλέξουν, να οργανώσουν και να εκτελέσουν την κατάλληλη μέθοδο προκειμένου να προσδιορίσουν βασικά χαρακτηριστικά και συστατικά (φυσικά και τεχνητά) των τροφίμων.

Παράλληλα επιδιώκεται:

  • η άμεση σύνδεση της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική εφαρμογή
  • η κατανόηση των βασικών λειτουργικών παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η κάθε μέθοδος
  • η εκμάθηση της σωστής διαδικασίας μέτρησης, επεξεργασίας των δεδομένων και εκτίμησης του τελικού αποτελέσματος
  • η ανάπτυξη ικανοτήτων για την βιβλιογραφική αναζήτηση των κατάλληλων αναλυτικών μεθόδων για τρόφιμα/αναλύτες

Βιβλιογραφία

1. Food Analysis, S. Nielsen, Purdue University, Kluwer Academic.
2. Food Analysis. Theory and Practice, Y.Pomeranz and C. Meloan, Chapman and Hall, New York.
3. Food composition and Analysis. L.W.Autrand, A.E.Woods, M.R.Wells, AVI Book, New York.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Food Chemistry
Journal of Agricultural and Food Chemistry
Journal of Food Composition & Analysis

Διδάσκοντες

2105294969
kkandyliari@aua.gr
Η Δρ Αικατερίνη Κανδυλιάρη είναι μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του […]
2105294690
agardeli@aua.gr
H Xρυσαυγή Γαρδέλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου […]
2105294681
amallouchos@aua.gr
O Αθανάσιος Μαλλούχος είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας (Τμήμα Χημείας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο