ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Λειτουργικά Τρόφιμα και Διατροφή

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες. Σύγχρονες τάσεις στη Βιομηχανία Τροφίμων
2. Λειτουργικά τρόφιμα γενικά
3. Σύσταση Τροφίμων. Πίνακες σύστασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
4. Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
5. Οι έννοιες της Βιοπροσβασιμότητας, Βιοδραστικότητας και Βιοενεργότητας
6. Βιοδείκτες
7. Evidence based methodology USDA/EFSA. Βάσεις δεδομένων για την βιοδραστικότητα
8. Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας
9. Εγκεκριμένοι και μη εγκεκριμένοι ισχυρισμοί στην ΕΕ
10. Βιοδραστικά φυτοχημικά συστατικά-Αντιοξειδωτικά συστατικά
11. Λειτουργικά Τρόφιμα και Καινοτομία στην Βιομηχανία των Τροφίμων
12. Διεθνείς συστάσεις. Ανασύνθεση τροφίμων. Νεοφανή τρόφιμα
13. Εργασία: πρόταση ανάπτυξης ενός νέου λειτουργικού τροφίμου
14. Παρουσίαση εργασιών

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το «Λειτουργικά Τρόφιμα και Διατροφή» αποτελεί ένα ειδικό μάθημα στην Επιστήμη της Διατροφής. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει εξοικείωση των φοιτητών με το τομέα των λειτουργικών και νεοφανών τροφίμων ώστε να μπορούν και να εκτιμούν μια από τις πτυχές της καινοτομίας στην Επιστήμη των Τροφίμων και την Διατροφή του Ανθρώπου.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια:

  • Θα έχει γνώση και κατανόηση νεώτερων εξελίξεων στην Επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής.
  • Θα έχει εκτιμήσει την σημασία της καινοτομίας στην ανάπτυξη
  • Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σύνθετες έννοιες όπως έννοια της βιοδραστικότητας συστατικών και τροφίμων
  • Θα έχει κατανοήσει τις μεθοδολογίες ερευνητικής προσέγγισης αυτών των προβλημάτων καθώς και το υπάρχον πλαίσιο ισχυρισμών βιοδραστικότητας και υγείας
  • Θα μπορεί να διαμορφώνει και να εκφράζει άποψη για θέματα λειτουργικών τροφίμων προς πολλαπλούς αποδέκτες όπως το επιστημονικό κοινό άλλων γνωστικών πεδίων, η Βιομηχανία Τροφίμων, ειδικά κοινά του επαγγελματικού χώρου, το κοινωνικό σύνολο.

Οι γνώσεις, επιστημονικές ικανότητες και δεξιότητες που θα έχει αποκτήσει ο φοιτητής/ τρια με αυτό το εισαγωγικό μάθημα θα μπορούν να αξιοποιηθούν εάν επιθυμήσουν να οδηγηθούν σε επόμενο κύκλο σπουδών σε αυτό ή σε συναφή επιστημονικά αντικείμενα.

Βιβλιογραφία

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Food Technology, Food Chemistry, American Journal of Clinical Nutrition, European Journal of Nutrition, International Journal of Food Sciences and Nutrition, Lancet, Nutrition

Άλλο εκπαιδευτικό υλικό:
Ιστοσελίδες διεθνών οργανισμών με συναφές περιεχόμενο (πχ WHO, FAO, EuroFIR, EFSA)

Διδάσκοντες

2105294969
kkandyliari@aua.gr
Η Δρ Αικατερίνη Κανδυλιάρη είναι μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο