ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών
Επιχειρήσεων & Συστημάτων
Εφοδιασμού

Χαιρετισμός Προέδρου

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού (ΔΙ.Γ.Ε.Σ.Ε.), της Σχολής Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα τη Θήβα. Το Τμήμα δημιουργήθηκε το 2019 (άρθρο 20, Ν. 4589/2019) και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Δ.Σ.Ε.).

Αποστολή του Τμήματος είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό, ερευνητικό και γενικότερα επιστημονικό έργο στα θεματικά πεδία της «Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων» (Agribusiness Management) και της «Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού» (Supply Chain Management), που περιλαμβάνουν γνωστικά αντικείμενα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Οικονομικών, Γεωπονίας και Βασικών Επιστημών. 

Το Τμήμα έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο πενταετές πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές του θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση  Με την ολοκλήρωση των σπουδών θα απονέμεται ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master). (Η απονομή θα είναι δυνατή κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).

Προς το παρόν, το Τμήμα προσφέρει ένα διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Τεχνο-οικονομικά Συστήματα Διοίκησης» που συντονίζεται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Το Τμήμα υποστηρίζει επίσης ένα σημαντικό αριθμό διδακτορικών φοιτητών και συνεργάζεται με επιστήμονες που διεξάγουν μεταδιδακτορική έρευνα.

Το Τμήμα παρουσιάζει δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες υποστηρίζονται με την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας και την ενεργό συμμετοχή του, ως συντονιστή ή εταίρου, σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Η διασύνδεση του Τμήματος με παραγωγικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που εδρεύουν στις βιομηχανικές περιοχές Σχηματαρίου και Οινοφύτων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Θριάσιο Πεδίο, Πειραιάς), δημιουργεί ένα ισχυρό πλέγμα δικτύωσης με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη δυναμική τροχιά ανάπτυξης του Τμήματος θα συμβάλλει και η ίδρυση του «Κέντρου Καινοτόμων και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών», αποτέλεσμα Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του ΓΠΑ με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

Εύχομαι ολόψυχα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Τμήματος καλή φοίτηση και γρήγορη αποφοίτηση !!!

Αικατερίνη Μαρινάγη, Καθηγήτρια

Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού

Επισκόπηση

Το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού με έδρα τη Θήβα εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Τμήμα ιδρύθηκε με τον Ν. 4589/29-01-2019 και η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος άρχισε με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Ο κύκλος σπουδών του έχει ελάχιστη διάρκεια φοίτησης (10) δέκα ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Η αποστολή του Τμήματος είναι η καλλιέργεια της επιστήμης της Διοίκησης των Επιχειρήσεων, με έμφαση στις Γεωργικές Επιχειρήσεις καθώς επίσης και στα Συστήματα Εφοδιασμού. Το Τμήμα δεσμεύεται για την παροχή ενός σύγχρονου, υψηλού επιπέδου, προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με την πολιτική της ποιότητας. Βασικός στόχος είναι οι απόφοιτοι του Τμήματος να έχουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση, αναλυτικό και συγκροτημένο τρόπο σκέψης και ικανότητα να συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη έτσι ώστε να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά στη διαχείριση των αναγκών της οικονομίας, της έρευνας, της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης.

Το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού με έδρα τη Θήβα απέχει από την Αθήνα περίπου σε απόσταση 90 χιλιομέτρων και χρονικής διάρκειας μιας ώρας. Το ΚΤΕΛ Αθηνών καλύπτει τη διαδρομή με συνεχή δρομολόγια, τα οποία έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των φοιτητών του Τμήματος.

Αξιολόγηση Τμήματος

Γενικά

Η έννοια της Αξιολόγησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθη με τον Ν. 3374/2005, σύμφωνα με τον οποίο, «η αξιολόγηση συνίσταται στη συστηματική, τεκμηριωμένη και λεπτομερή αποτίμηση, ανάδειξη και καταγραφή του έργου των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και στην κριτική ανάλυση και διαπίστωση τυχόν υφιστάμενων αδυναμιών και αποκλίσεων σε σχέση με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, τους στόχους και την αποστολή τους, …»

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμεριζόμενο την ανάγκη για μία συστηματική συλλογή και καταγραφή αντικειμενικών δεικτών –ποιοτικών και ποσοτικών- έχει εφαρμόσει σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας (ν. 3374/2005), για πρώτη φορά το 2008, για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 και συνεχίζεται ανελλιπώς κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Τα κριτήρια και οι δείκτες αξιολόγησης περιστρέφονται γύρω από τους εξής άξονες:

  • Την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών
  • Την ποιότητα του διδακτικού έργου
  • Την ποιότητα του ερευνητικού έργου
  • Την ποιότητα των λοιπών υπηρεσιών

Σκοπός της Αξιολόγησης

Σκοπός της Αξιολόγησης είναι να διαμορφώσουν και να διατυπώσουν τα Τμήματα και το Πανεπιστήμιο κριτική άποψη για την ποιότητα του επιτελούμενου έργου του με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες κοινής συναίνεσης και γενικής αποδοχής, και με τους ακόλουθους στόχους:

  • Την τεκμηριωμένη ανάδειξη των επιτευγμάτων του Τμήματος
  • Την επισήμανση σημείων που χρήζουν βελτίωσης
  • Τον προσδιορισμό ενεργειών βελτίωσης
  • Την ανάληψη πρωτοβουλιών για αυτοτελή δράση εντός του Τμήματος, όπου και εφόσον είναι εφικτό
  • Τη λήψη αποφάσεων για αυτοτελείς δράσεις εντός του Ιδρύματος, όπου και εφόσον είναι εφικτό

Διαδικασία Αξιολόγησης

Αρμόδιοι για την παρακολούθηση της πορείας της Αξιολόγησης καθώς και για την υποστήριξη των διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας είναι:

Η αξιολόγηση είναι μία περιοδική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει:

  • Την υποβολή της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης του Τμήματος στη ΜΟ.ΔΙ.Π., σε ετήσια βάση
  • Την υποβολή της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος στη ΜΟ.ΔΙ.Π. κάθε τέσσερα χρόνια

Η συλλογή των στοιχείων ανά Ακαδημαϊκή Μονάδα, πραγματοποιείται από τις Ομάδες Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) του κάθε Τμήματος.

Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων

Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) ορίζεται από το Τμήμα που υποβάλλεται σε αξιολόγηση, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του. Συγκροτείται από μέλη ΔΕΠ, κατά προτίμηση με εμπειρία σε διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών.

Αρμοδιότητες της ΟΜ.Ε.Α. :

  • Έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της Διαδικασίας Εσωτερικής Αξιολόγησης στο Τμήμα, σε συνεργασία με την οικεία ΜΟ.ΔΙ.Π.
  • Παρακολουθεί τη συμπλήρωση των Απογραφικών Δελτίων και Ερωτηματολογίων και ενημερώνει τα όργανα και τα μέλη του Τμήματος για τις απαντήσεις
  • Συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα για την αξιολόγηση στοιχεία και με βάση αυτά :
    • Συντάσσει την Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης (Αυτο-αξιολόγησης) του Τμήματος,την οποία διαβιβάζει στη ΜΟ.ΔΙ.Π. και μέσω αυτής στην ΕΘ.Α.Α.Ε.
    • Συνεργάζεται με την ΕΘ.Α.Α.Ε. για την οργάνωση και πραγματοποίηση της Εξωτερικής Αξιολόγησης

Με βάση αυτές, η ΜΟ.ΔΙ.Π. συντάσσει κάθε διετία και υποβάλλει στη Σύγκλητο του ιδρύματος την αντίστοιχη Εσωτερική Έκθεση.

Η ΟΜ.Ε.Α. του Τμήματος

  • Μαρινάγη Αικατερίνη, Καθηγήτρια
  • Μερτζάνης Αριστείδης, Καθηγητής
  • Τσουλφάς Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Διασφάλιση Ποιότητας

Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι Σπουδών

Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος Σπουδών (ΑΣΣ) είναι ένα μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος, ο οποίος ως κύριο καθήκον του έχει να υποστηρίζει και να καθοδηγεί τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που απευθύνονται σε αυτόν, με σκοπό την αποτελεσματική οργάνωση και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Στον παρακάτω πίνακα ορίζεται ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος Σπουδών για κάθε φοιτητή/τρια.

Ακαδημαϊκοί-Σύμβουλοι-Σπουδών-Ακαδημαϊκού-Έτους-2023-24

Πολιτική Ποιότητας

A) Δήλωση Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας

Το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού (ΔΙΓΕΣΕ) της Σχολής Εφαρμοσμένων Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών (ΕΟΚΕ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) είναι προσηλωμένο στην παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης στους φοιτητές του στα επιστημονικά πεδία της Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, αλλά και στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός δημιουργικού περιβάλλοντος έρευνας και εργασίας για το προσωπικό του. Η δέσμευση των μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού του Τμήματος για τη συνεχή βελτίωση του διδακτικού & ερευνητικού έργου και των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελεί στρατηγική επιλογή διοίκησης και ευθύνης.

Το όραμα του Τμήματος είναι να προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης στους τομείς της Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και της Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού με σκοπό την αριστεία στην έρευνα και τη διασύνδεση με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, με προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, της λογοδοσίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας του Τμήματος ΔΙΓΕΣΕ χαράσσεται με γνώμονα την αποστολή του και ευθυγραμμίζεται με την Πολιτική Διασφάλισης της Ποιότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την διαρκή διασφάλιση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού, επιστημονικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και ιδιαίτερα εκείνου του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε συμμόρφωση με τις Αρχές και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Πυρήνα της Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας του Τμήματος συνιστά το όραμα και η αποστολή του που επιδιώκουν:

  1. Την αριστεία και την άρτια επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων του.
  2. Τη μετάδοση και μεταφορά της επιστημονικής γνώσης στους φοιτητές του με το σχεδιασμό και την προσφορά κατάλληλων Προγραμμάτων Σπουδών που περιλαμβάνουν διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες φοιτητοκεντρικού χαρακτήρα.
  3. Τη διαμόρφωση επιστημόνων και επαγγελματιών με ήθος, επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες.
  4. Την παροχή εφοδίων που συνίστανται σε ικανότητες ηγετικές και διαχειριστικές.
  5. Την «παραγωγή» υψηλής ποιότητας εξειδίκευσης που οχυρώνει τους αποφοίτους του απέναντι στις σύγχρονες κοινωνικο-περιβαλλοντικο-οικονομικές προκλήσεις.
  6. Την προώθηση της εξωστρέφειας και της εποικοδομητικής συνεργασίας με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και εργοδοτικούς φορείς.

Το Τμήμα έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική ποιότητας, η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Το πρόγραμμα σπουδών είναι εναρμονισμένο με την ερευνητική στρατηγική του Τμήματος σε γνωστικά αντικείμενα αιχμής της Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού. Η αριστεία αποτελεί το θεμέλιο του Τμήματος και όλες οι δραστηριότητές του αποσκοπούν στη διαμόρφωση και στη συνεχή εξέλιξη ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού σε διεθνές επίπεδο προγράμματος σπουδών. Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού με τη συνεργασία του ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, των υποψηφίων διδακτόρων και των αποφοίτων, σχεδιάζουν και υλοποιούν την πορεία του Τμήματος με βάση τη μέγιστη δυνατή προσφορά στην αριστεία, στη διδασκαλία και την έρευνα, και την επιβραβεύουν με όποιο τρόπο μπορούν. Βάση για την επίτευξη της αριστείας είναι η συνεργασία μεταξύ όλων, η επένδυση στη νέα γνώση και τις νέες τεχνολογίες, η παρακολούθηση των κοινωνικών αναγκών και η ανταπόκριση σε αυτές (όπου και όπως το Τμήμα και οι πόροι που διαθέτει μπορεί να ανταποκριθεί), η συστηματική προσπάθεια για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της, η συστηματική προβολή της διεθνούς παρουσίας των μελών του Τμήματος, η συνεχής διασύνδεση με ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) με κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό & θεσμικό χαρακτήρα, η συνεχής προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η μείωση της γραφειοκρατίας όπου αυτό είναι εφικτό και η ταχύτητα των αποφάσεων.

Μέσα από την υιοθέτηση, ανασκόπηση, επανασχεδιασμό και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής ποιότητας, το Τμήμα δεσμεύεται στο να επιτύχει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις. Με αυτή τη στρατηγική θα αναδείξει αξίες, πρότυπα και παραδείγματα, ώστε να συμβάλλει στην επιδίωξη ολόκληρου του ΓΠΑ για διδακτικά και ερευνητικά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και να βοηθηθεί η χώρα προς μια σταθερή πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. 

 

B) Σύνδεση Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας με τη Στρατηγική του Ιδρύματος (ΓΠΑ)

Το Τμήμα ΔΙΓΕΣΕ της Σχολής ΕΟΚΕ του ΓΠΑ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει συγκεκριμένη επίσημη Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας, η οποία αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ιδρύματος. Στην ανάπτυξη και εφαρμογή της πολιτικής αυτής, με τις κατάλληλες δομές και διαδικασίες, συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εσωτερικοί παράγοντες (όργανα διοίκησης, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές του Τμήματος). Η πολιτική του Τμήματος για τη διασφάλιση ποιότητας και η στρατηγική εφαρμογής της υλοποιούνται μέσω της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΓΠΑ. Για τη διασφάλιση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, καθώς και για την αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των υπηρεσιών του, το Τμήμα συμμορφώνεται  με τις απαιτήσεις του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του ΓΠΑ.

Η πολιτική αυτή υποστηρίζει κυρίως:

  1. την οργάνωση του εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του Τμήματος,
  2. την ανάληψη των ευθυνών της ηγεσίας του Τμήματος και των επιμέρους μονάδων αυτού, των μελών του διδακτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού και των φοιτητών, καθώς και τον ρόλο που τους αναλογεί σχετικά με τη διασφάλιση ποιότητας,
  3. τη διαφύλαξη των ακαδημαϊκών αρχών, της δεοντολογίας, την αποτροπή διακρίσεων, την ενθάρρυνση της συμμετοχής εξωτερικών φορέων στη διασφάλιση ποιότητας,
  4. τη συνεχή βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας, της έρευνας και της καινοτομίας,
  5. τη διασφάλιση ποιότητας του προγράμματος σπουδών και τη συμμόρφωσή του με το ειδικό πρότυπο της ΕΘΑΕΕ (πρώην ΑΔΙΠ),
  6. την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη και διατήρηση των υποδομών,
  7. τη διάθεση και αποτελεσματική διαχείριση των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία του Τμήματος,
  8. την ανάπτυξη και ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομείται η Πολιτική Διασφάλισης και Βελτίωσης της Ποιότητας του Τμήματος και οι οποίοι συνδέονται και αποτελούν μέρος της στρατηγικής του ΓΠΑ είναι οι εξής:

  1. Η συνεχής αναμόρφωση και βελτίωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος.
  2. Η ενίσχυση της φοιτητοκεντρικής εκπαίδευσης στον σχεδιασμό του ΠΠΣ.
  3. Η βελτίωση της απόδοσης και της επίδοσης των φοιτητών του Τμήματος.
  4. Η μείωση του ποσοστού των φοιτητών που εγκαταλείπουν ή καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
  5. Η ενίσχυση του πολυεπίπεδου ερευνητικού έργου στο Τμήμα.
  6. Η παραγωγή περισσότερων και σημαντικής επίδρασης ερευνητικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων με κριτές.
  7. Η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας του διδακτικού ερευνητικού, καθώς και διοικητικού και άλλου προσωπικού του Τμήματος.
  8. Επίλυση προβλημάτων υποδομής (π.χ. κτηριακών προβλημάτων, εξοπλισμού).
  9. Η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των Τμημάτων / των Σχολών του ΓΠΑ αλλά και άλλων ΑΕΙ σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
  10. Η ενίσχυση των προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας που προβλέπουν την κινητικότητα φοιτητών και διδακτικού προσωπικού (π.χ. Πρόγραμμα ERASMUS).
  11. Η ενίσχυση συνεργασιών με άλλα ιδρύματα του εξωτερικού και του εσωτερικού, η διάχυση και η ενίσχυση ερευνητικών έργων και ευρύτερων συνεργιών, καθώς επίσης και η βελτίωση της παραγωγής ερευνητικού έργου.
  12. Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας του Τμήματος και διασύνδεσή του με εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) με κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό & θεσμικό χαρακτήρα.
  13. Η προσέλκυση μελών ΔΕΠ υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  14. Η συμβολή του Τμήματος στην επιδιωκόμενη συνεργασία του ΓΠΑ με τους συντάκτες των πινάκων παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων για την καλύτερη προβολή της ποιότητας του Τμήματος και γενικότερα του Ιδρύματος διεθνώς.
  15. Η διευκόλυνση της υλοποίησης του διοικητικού έργου.
  16. Η συμβολή του Τμήματος στην επιδιωκόμενη εφαρμογή μέτρων μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προκαλεί το Πανεπιστήμιο λόγω της λειτουργίας του.
  17. Η δημιουργία νέων, ιδίως διακλαδικών ή και διιδρυματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).
  18. Η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα, αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα σπουδών, χορηγίες/δωρεές).
  19. Η βελτίωση της οργάνωσης και παροχής προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.
  20. Η συμβολή του Τμήματος στην πολιτική του ΓΠΑ για συνεχή οργάνωση και υλοποίηση  δραστηριοτήτων άμεσης και έμμεσης υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  21. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση δικτύου αποφοίτων του Τμήματος στην υπηρεσία των ακαδημαϊκών και κοινωνικών στόχων του.

 

Γ) Υλοποίηση Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας Τμήματος

Για την υλοποίηση της Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας το Τμήμα έχει συστήσει και λειτουργεί:

  1. Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών, η οποία εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματοςτην αναθεώρηση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών, με σκοπό τη διαρκή προσαρμογή του στις συνεχείς επιστημονικές εξελίξεις, την αντιμετώπιση και επίλυση τυχόν προβλημάτων κατά την υλοποίησή του και την παρακολούθηση και αξιοποίηση εξελίξεων στα αντίστοιχα συναφή προγράμματα σπουδών άλλων εθνικών και διεθνών ΑΕΙ.
  2. Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης, η οποία έχει την ευθύνη για α) τη διαδικασίασυλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, β) τη σύνταξη της ετήσιας εσωτερικής έκθεσης αξιολόγησης, γ) την υποστήριξη δράσεων για συνεχή βελτίωση των δεικτών ποιότητας.
  3. Ακαδημαϊκό Σύμβουλο, ο οποίος είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, ορίζεται στην αρχήκάθε ακαδημαϊκού έτους και αναλαμβάνει την καθοδήγηση και την υποστήριξη των πρωτοετών φοιτητών/ φοιτητριών κατά την διάρκεια των σπουδών τους.
  4. Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, η οποία έχει τη μέριμνα για την αναζήτηση νέων θέσεωνπρακτικής άσκησης σε ενδιαφερόμενους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, αξιολογεί την καταλληλόλητα των φορέων για την εκπόνηση της πρακτικής άσκησης και παρακολουθεί την ομαλή υλοποίησή της καθώς και τη συμβολή της στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων στους συμμετέχοντες φοιτητές/τριες απέναντι στις σύγχρονες κοινωνικο-περιβαλλοντικο-οικονομικές προκλήσεις.

Γραμματεία

Επικοινωνία

Η Γραμματεία του Τμήματος στεγάζεται στο ισόγειο του  κτηρίου και είναι ανοιχτή για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και  Παρασκευή, 11.00 – 13.00.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τη Γραμματεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση: digese_19@aua.gr  

Τηλέφωνο Γραμματείας: 226202259 ( η τηλεφωνική εξυπηρέτηση γίνεται καθημερινά 11:00-13:00)

Επιχειρησιακών Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνίας στις Αλυσίδες Αξίας

Το “Εργαστήριο Επιχειρησιακών Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στις Αλυσίδες Αξίας” (ΕΤΠΕΑΑ), “Business Information and Communication Technologies in Value Chains (ΒICTEVAC)” του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού, της Σχολής Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα:

  • Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας
  • Επιχειρησιακά Πληροφορικά Συστήματα: Διαχείριση Επιχειρησιακών Πόρων, Διαχείριση Σχέσεων Πελατών, Διαχείριση Αποθήκης, Διαχείριση Αποθεμάτων, Προγραμματισμός Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Συστήματα Αυτοματισμών
  • Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Ηλεκτρονικές Αγορές, Ψηφιακό Μάρκετινγκ, Νeuromarketing, με έμφαση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού
  • Βελτιστοποίηση, Δρομολόγηση Οχημάτων, Διαχείριση Στόλου Οχημάτων, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Συστήματα Ιχνηλάτησης Προϊόντων
  • Ανάλυση Μεγάλου όγκου Δεδομένων, Εξόρυξη Δεδομένων, Συστήματα Πρόβλεψης Ζήτησης Ανταλλαγή Πληροφορίας, Ποιότητα Πληροφορίας, Ασφάλεια Πληροφορίας, Μοντελοποίηση και Προσομοίωση, με έμφαση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού.

Προσωπικό

2262022569
D.Sakas@aua.gr
Ο DDr. Δαμιανός Σακάς είναι Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει […]
2262022569
dimnas@aua.gr
Ο Δρ. Δημήτριος Νασιόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων […]
Ώρες γραφείου: Δευτέρα 13:00-15:00 και Τετάρτη 11:00-13:00 (τηλ. 22620 22569)
mtzifi@aua.gr
Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού µε ειδίκευση Πληροφορική στη ∆ιοίκηση και την Εφοδιαστική Αλυσίδα στο […]

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου

Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου

Οργανωσιακής Καινοτομίας και Συστημάτων Διοίκησης

Σκοπός του  Εργαστηρίου Οργανωσιακής Καινοτομίας και Συστημάτων Διοίκησης (ΟΚΑΣΥΔ)  είναι να αναπτύξει, να εφαρμόσει και να αξιοποιήσει πρωτοπόρα ερευνητικά εγχειρήματα που συνδυάζουν πολλαπλές μεθοδολογίες και εργαλεία, εμπλέκουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, συνδέονται με πραγματικά σενάρια και ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, στοχεύουν στην καινοτομία και παράγουν  νέα γνώση με πρακτικές εφαρμογές και κοινωνικό αντίκτυπο. Δραστηριοποιείται σε τομείς που αφορούν σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, διαχείρισης, διοίκησης και ανάπτυξης βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων που καλύπτουν όλο το φάσμα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, το εργαστήριο ΟΚΑΣΥΔ λειτουργεί σαν ένα καινοτόμο και ζωντανό οικοσύστημα (Living Lab), με διεπιστημονικό πυρήνα, προηγμένες τεχνολογικές υποδομές, εφαρμογές και μεθοδολογίες, αναπτύσσοντας υπηρεσίες υψηλής αξίας προσαρμοσμένες κάθε φορά στις ανάγκες του κάθε χρήστη, επιχείρησης, δικτύου και τοπικής κοινωνίας και εστιάζει:

  • στην ανάπτυξη συνεργειών με Εταιρείες, Οργανισμούς, Επαγγελματικά Δίκτυα & Ενώσεις, Τοπικούς Φορείς, Κοινωνικές, Πράσινες και Νεοφυείς Επιχειρήσεις για την παροχή ερευνητικών, εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών,
  • στην αξιολόγηση υπηρεσιών, προϊόντων & δικτύων σύμφωνα με κοινωνιο-τεχνικά, κοινωνιο-οικονομικά, κοινωνιο-εργονομικά & κοινωνιο-γνωστικά κριτήρια,
  • στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την προώθηση δράσεων με την εμπλοκή διαφόρων ομάδων ενδιαφερομένων & σε όλα το φάσμα των δραστηριοτήτων κάθε εφοδιαστικής αλυσίδας.

Προσωπικό

2262022569
ptrivel@aua.gr
Ο Δρ Π. Τριβέλλας είναι Καθηγητής στο Τμήμα ΔΙΓΕΣΕ (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), εσωτερικό μέλος […]
2262022569
foivos@aua.gr
Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Εφοδιαστική Αλυσίδα, με έμφαση στην Αγροδιατροφή» Ο Φοίβος Αναστασιάδης […]
2262022569 (Ώρες γραφείου: Τριτη 13.00-15.00 και Παρασκευή 12:00-13:00)
aliontakis@aua.gr
Επίκουρος Καθηγητής. Με βάση την Google Scholar το δημοσιευμένο του έργο συμπεριλαμβάνει 50 δημοσιεύσεις […]
2262022569
kstoudas@aua.gr
Επίκουρος Καθηγητής Λογιστικής / Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης στο τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού […]
Ώρες γραφείου: Δευτέρα 13:00-15:00 και Παρασκευή 10:00-11:00 (τηλ. 2262022569)
giannis@aua.gr
Αναπληρωτής Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο Εφοδιαστική Αλυσίδα – Logistics Ο Γιάννης Θ. Τσουλφάς είναι […]

Δημοσιεύσεις - Συνέδρια Εργαστηρίου

Ερευνητικά Προγράμματα Εργαστηρίου

Καινοτομικό εργαλείο βελτιστοποίησης δικτύου αεροπορικών άγονων γραμμών σύνδεσης ελληνικών νησιών (IANOS)

04-06-2018 έως 05-12-2022
Προϋπολογισμός: 460.500
ΚΩΔΙΚΟΣ: ΚΩΔ. Τ1ΕΔΚ-04743, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού […]

Σύστημα έξυπνης δρομολόγησης διανομής σε αστικό περιβάλλον (smart delivery)

04-06-2018 έως 05-12-2022
Προϋπολογισμός: 705.250
ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: Έξυπνη παράδοση (Smart Delivery) ΚΩΔ. Τ1ΕΔΚ-02266, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ […]

SuCCEEs

To “Κέντρο Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Κυκλικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας” (Κ.Εφ.Α.Κ.Ο.Ε.), “Center of Supply Chain, Circular Economy και Entrepreneurship” (SuCCEEs) του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού, της Σχολής Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ο σχεδιασμός μεθόδων και προϊόντων και η παροχή τεχνογνωσίας και υπηρεσιών έρευνας και καινοτομίας στα εξής γνωστικά αντικείμενα:

– Εφοδιαστική Αλυσίδα (Supply Chain), Πράσινη Εφοδιαστική (green logistics), Αντίστροφη Εφοδιαστική (reverse logistics), αστικές εμπορευματικές μεταφορές (city logistics/urban freight transport), Εφοδιαστική Αλυσίδα στην αγροδιατροφή, Εφοδιαστική αλυσίδα υπηρε- σιών, 3PL/4PL.

– Κυκλική Οικονομία (Circular economy), Βιωσιμότητα (Sustainability).

– Επιχειρηματικότητα (Entrepreneurship), Οργανωσιακή Καινοτομία (Organizational Innovation).

– Οργάνωση και Διοίκηση (Management), Στρατηγική Διοίκηση (Strategic Management), Διοίκηση Ποιότητας (Quality Management), Διοίκηση Διεργασιών (Process Management), Δημόσια Διοίκηση (Public Administration), Διαχείριση Πολιτιστικού κεφαλαίου (Managing Cultural heritage), Διαχείριση αλλαγών (Change Μanagement), Διοίκηση Αγροτικών/Εκπαιδευτικών/Πολιτιστικών Μονάδων και ειδικότερα αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οργανισμών μεταποίησης και επεξεργασίας τροφίμων και αγροτικών προϊόντων,

– Συστήματα Διοίκησης (Management Systems), Συστήματα Παραγωγής, μεταποίησης/επεξεργασίας (Production Systems), Ευφυή Συστήματα/βελτιστοποίηση (Smart systems/Optimization), Ιχνηλασιμότητα, Συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και συστήματα διαχείρισης κινδύνων (HACCP)

– Διαχείριση ακτοπλοϊκών, οδικών και αεροπορικών μεταφορών, Διαχείριση λιμένων, Θαλάσσια εφοδιαστική (maritime logistics), εφοδιαστική και αεροδιακομιδές (aviation logistics).

– Διαχείριση φυσικών και ψηφιακών αρχείων και πληροφοριών, Αρχειοθέτηση και ταξινόμηση, Πληροφοριακά συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας (LIS), Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (Management Information Systems), Γεωγραφικά πληροφορικά συστήματα (GIS).

– Μάρκετινγκ (Marketing), Έρευνα Αγοράς (Market Research), Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, (Ε-business), Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing), Εταιρική επικοινωνία (business communication), εταιρικές διαπραγματεύσεις (business negotiations).

ΤΜΗΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Χαιρετισμός Προέδρου
Επισκόπηση
Αξιολόγηση Τμήματος
Διασφάλιση Ποιότητας
Γραμματεία
Ε.Τ.Π.Ε.Α.Α.
Ο.ΚA.Σ.Υ.Δ.
SuCCEEs

NEWSLETTER

Το Τμήμα δημιουργήθηκε το 2019 (άρθρο 20, Ν. 4589/2019) και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Δ.Σ.Ε.). Στεγάζεται σε κτίριο 770 τ.μ. εντός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ. σε εγκαταστάσεις με εκτεταμένους ερευνητικούς και διδακτικούς χώρους.
ΚορμούΔ.Γ.Ε.Δ.Σ.Ε.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο