ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών
Επιχειρήσεων & Συστημάτων
Εφοδιασμού

Σύστημα έξυπνης δρομολόγησης διανομής σε αστικό περιβάλλον (smart delivery)

04-06-2018 έως 05-12-2022
705.250

ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: Έξυπνη παράδοση (Smart Delivery)

ΚΩΔ. Τ1ΕΔΚ-02266, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ).

Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος βελτιστοποίησης των ευφυών δικτύων εφοδιαστικής που είναι ικανό να παρέχει τον βέλτιστο σχεδιασμό με όρους αρχιτεκτονικής ενός δικτύου εφοδιαστικής, τον αριθμό και τη δυνατότητα των κέντρων εφοδιαστικής και των αντίστοιχων ενδιάμεσων σταθμών του μεταφορικού δικτύου. Στόχος είναι η βέλτιστη δρομολόγηση με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους διανομής, την έγκαιρη παράδοση και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο ταξινομείται στη βιομηχανική έρευνα σε ένα αντικείμενο το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί επιστημονικά επαρκώς και αυτό αφορά σε βελτιστοποίηση δρομολόγησης μέσω αλγορίθμων νευρωνικών δικτύων με τη μέθοδο της τροποποιημένης συνάρτησης (μετασχηματισμού). Έτσι, αναπτύσσεται ένα σύστημα το οποίο έχει την δυνατότητα μηχανικής μάθησης και άμεσης εφαρμογής σε όλα τα συστήματα εφοδιαστικής είτε αυτά αφορούν υπηρεσίες εφοδιαστικής 3PL, είτε αυτά αφορούν μεταφορές και παραδόσεις. Η εφαρμογή του οδηγεί σε μείωση χρόνου παραδόσεων και παραλαβών όπως και σε μειωμένο κόστος υπηρεσίας και αντίστοιχα περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Επίσης, δύναται να εφαρμοστεί σε πληθώρα επιχειρήσεων μετά από παραμετροποίηση ακόμη και σε αστικές μεταφορές, ενώ οι μελλοντικές του χρήσεις με τα αυτόνομα οχήματα και τις παραδόσεις drones είναι προφανείς.

Ειδικότερα, ο στόχος του Έργου είναι η πραγματοποίηση έρευνας αρχικά στην αγορά της διανομής σε αστικό περιβάλλον και την αποτύπωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έρευνα για την αξιοποίηση αλγορίθμων δρομολόγησης και την αξιοποίησή τους βάσει της ιδέας του Hopfield algorithm. Από τις προαναφερθείσες δράσεις έρευνας δημιουργήθηκε ένας νέος δυναμικός αλγόριθμος, ο οποίος αξιοποιεί μηχανική μάθηση, προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στις διεργασίες που πραγματοποιούν καθημερινά.

Η καινοτομία του Έργου εντοπίζεται σε ένα αλγόριθμο ο οποίος δύναται να αξιοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών και δραστηριότητες διανομής από στόλο οχημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τάσεις χρονικές, χωρικές αλλά και τα χαρακτηριστικά του πελάτη, του διανομέα ή του οχήματος.

Το αποτέλεσμα του Έργου αναμένεται να είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης παραγγελιών και ομαδοποίησης τους προς διανομή. Η πλατφόρμα βασίζεται σε υποδομές και υπηρεσίες υπολογισμού νέφους, ενώ θα προσφέρεται διεθνώς για την μεγιστοποίηση του οφέλους που θα προκύψει από το Έργο.

website: https://www.smart-delivery.gr/

Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-02266)

Εργαστήριο: 

Επιστημονικός Υπεύθυνος

2262022569
ptrivel@aua.gr
Ο Δρ Π. Τριβέλλας είναι Καθηγητής στο Τμήμα ΔΙΓΕΣΕ (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), εσωτερικό μέλος […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα δημιουργήθηκε το 2019 (άρθρο 20, Ν. 4589/2019) και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Δ.Σ.Ε.). Στεγάζεται σε κτίριο 770 τ.μ. εντός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ. σε εγκαταστάσεις με εκτεταμένους ερευνητικούς και διδακτικούς χώρους.
ΚορμούΔ.Γ.Ε.Δ.Σ.Ε.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο