ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Η κα. Β. Ευαγγελίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως παρακολούθησε με υποτροφία και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Cranfield University της Μ. Βρετανίας. Από το 2000-2006 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Κτηνιατρικής) καθώς και στα ΤΕΙ Λαμίας (Τμήματα Φυσικοθεραπείας και Νοσηλευτικής). Από το 2006 είναι στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου ως Λέκτορας (2006-2012), Επίκουρη Καθηγήτρια (2012- 2018) και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (2018-...) με  γνωστικό αντικείμενο «ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ».

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα παρακάτω: Μελέτη φυσικοχημικών και λειτουργικών ιδιοτήτων τροφίμων, Μελέτη υδροκολλοειδών (βιοπολυμερών) σε διαλύματα και πηκτές με τη χρήση ρεολογίας, DSC κ.ά., Θερμοδυναμική ασυμβατότητα μιγμάτων υδροκολλοειδών, Εφαρμογές υδροκολλοειδών (βιοπολυμερών) στα τρόφιμα (π.χ. ενθυλάκωση βιοενεργών συστατικών, συγκράτηση συστατικών αρώματος κ.ά.), Πηκτές, Γαλακτώματα, Εδώδιμες μεμβράνες και επικαλύψεις.

Η Γεωργία Ζουμποπούλου είναι μέλος ΕΔΙΠ στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος αυτού και διδάκτωρ του πρώην Γενικού Τμήματος του Ιδρύματος. Κατά την διδακτορική της διατριβή έλαβε υποτροφία από το ΙΚΥ με γνωστικό αντικείμενο στη Μικροβιολογία Τροφίμων και υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές από τον Οργανισμό Υποτροφιών Marie Curie κατά την οποία εργάστηκε στο Εργαστήριο των Oξυγαλακτικών Βακτηρίων και Ανοσολογίας του Εντέρου στο Ινστιτούτο Παστέρ της Λιλ στη Γαλλία. Είναι συγγραφέας 27 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και τεσσάρων άρθρων ανασκόπησης, τα οποία αφορούν κυρίως την έρευνα στον τομέα των προβιοτικών. Είναι συγγραφέας πέντε κεφαλαίων σε βιβλία εκ των οποίων τα δύο αφορούν επίσης την επιστήμη των προβιοτικών. Έχει συμμετάσχει σε 52 Διεθνή και 18 Ελληνικά Συνέδρια, καθώς και σε αρκετά Εθνικά και Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα, καθώς και σε Ερευνητικά Προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ιδιώτες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν κυρίως τη μελέτη των προβιοτικών ιδιοτήτων οξυγαλακτικών βακτηρίων (επιλογή εν δυνάμει προβιοτικών, προσκόλληση στο εντερικό επιθήλιο, αντιμικροβιακή και ανοσορυθμιστική δράση, κ.α.), καθώς και τη μικροβιολογία και τεχνολογία γαλακτοκομικών προϊόντων. Έχει επίσης συμμετάσχει στην απομόνωση, ταυτοποίηση και συντήρηση μικροοργανισμών για τη συλλογή μικροοργανισμών ACA-DC του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ. Είναι τέλος κριτής σε διάφορα Επιστημονικά περιοδικά.

Επίκουρη καθηγήτρια, Χημικός Μηχανικός MPH, PhD

Η κα Πασχαλίτσα Τρυφινοπούλου, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών, και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, με γνωστικό αντικείμενο την "Μικροβιολογία Τροφίμων".

Το διδακτικό της έργο περιλαμβάνει, τη διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων των μαθημάτων Μικροβιολογία Τροφίμων και Ποσοτική Μικροβιολογία Τροφίμων και την συμμετοχή της στην εκπόνηση πτυχιακών μελετών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Καθώς επίσης και την συνδιδασκαλία του διατμηματικού μαθήματος Ασφάλεια και Ποιότητα Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης.

Έχει συμμετοχή σε περισσότερα από 20 ερευνητικά προγράμματα και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: (α) τη μικροβιακή οικολογία και την αλληλεπίδραση των μικροοργανισμών, (β) την ταυτοποίηση των μικροοργανισμών και την μελέτη των μεταβολικών τους προϊόντων , (γ) την εφαρμογή ταχειών τεχνικών στην μελέτη των μικροβιακών οικοσυστημάτων, δ) μοριακές τεχνικές εφαρμοσμένες στους μικροοργανισμούς και τα οικοσυστήματα των τροφίμων. Το συγγραφικό της έργο περιγράφεται στο Scopus ID 6505921484. 

Η Μαρίνα Γεωργαλάκη είναι μέλος ΕΔΙΠ στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του  Τμήματος αυτού και έχει Δίπλωμα M.Sc. Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας Τροφίμων από τα Πανεπιστήμια της Caen, Brest και Rennes της Γαλλίας. Η Διδακτορική της Διατριβή εκπονήθηκε στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έλαβε υποτροφία για Μεταδιδακτορική Έρευνα από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας (Ι.Κ.Υ.) και δύο πατέντες ως μέλος επιστημονικής ομάδας. Είναι συγγραφέας 43 δημοσιεύσεων εκ των οποίων οι 41 σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει συμμετάσχει σε Διεθνή και  Ελληνικά Συνέδρια με 60 και 40 ανακοινώσεις αντίστοιχα. Έχει αποτελέσει μέλος της οργανωτικής επιτροπής ενός Ελληνικού και ενός Διεθνούς Συνεδρίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την απομόνωση άγριων στελεχών οξυγαλακτικών βακτηρίων και ζυμών, τη μελέτη της φυσιολογίας, μεταβολισμού, προβιοτικών ιδιοτήτων, παραγωγής αντιμικροβιακών πεπτιδίων και τεχνολογικής εφαρμογής τους, καθώς και τις βιοχημικές και βιοενεργές ιδιότητες των ελαιοκάρπων και του ελαιολάδου. Έχει συνεργαστεί επιστημονικά σε αρκετά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και κορεατικά σε αρχικό στάδιο.

Η Ράνια Αναστασίου είναι μέλος ΕΔΙΠ στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε με υποτροφία τη Διδακτορική της Διατριβή στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος". Με υποτροφία από το Volkswagen Foundation εκπόνησε μέρος της διατριβής της στο Ινστιτούτο Βοτανικής του Πανεπιστημίου του Αννόβερου της Γερμανίας. Είναι συγγραφέας 30 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει συμμετάσχει σε 57 Διεθνή και 36 Ελληνικά Συνέδρια. Έχει συνεργαστεί επιστημονικά σε αρκετά Ευρωπαϊκά και Ελληνικά ερευνητικά προγράμματα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την απομόνωση, ταυτοποίηση και μοριακή διαφοροποίηση οξυγαλακτικών βακτηρίων και ζυμών με μοριακές τεχνικές, τη γενετική και τη γονιδιωματική των οξυγαλακτικών βακτηρίων, καθώς και τις βιοχημικές και βιοενεργές ιδιότητες των ελαιοκάρπων και του ελαιολάδου. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο Ενόργανη Χημική Ανάλυση Φυσικών Προϊόντων.

Πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος:
• Ανάλυση φυσικών φυτικών προϊόντων, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, τροφίμων και μικροοργανισμών με χρωματογραφικές μεθόδους (GC-MS/MS, LC-UV/Vis-MS/MS), ταυτοποίηση των συστατικών τους με φασματοσκοπικές μεθόδους (UV-Vis, FT-IR, FT-Raman, NMR) και μελέτη της βιo-δραστικότητάς τους.
• Ανάπτυξη μεθόδων προσδιορισμού της ποιότητας, νοθείας και αυθεντικότητας προϊόντων.

Δημοσιεύσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων και διεθνής αναγνώριση (Scopus 2024.06.01)
• Σύνολο δημοσιευμάτων: 182, τα έτη 2020-2024: 49,
Άρθρα (Article): 155, Άρθρα Ανασκόπησης (Review): 13, Ερευνητικά Άρθρα Συνεδρίων (Conference Paper): 10, Άρθρα Editorial: 2, Erratum 1.
• Ετεροαναφορές του δημοσιευμένου έργου (Exclude self-citations of all authors): 8340, τα έτη 2020-2024: 3327.
• h-index: 52.

Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο: Γαλακτοκομία με έμφαση στην τεχνολογία του γάλακτος και των προϊόντων του

Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Γαλακτοκομία με έμφαση στη Χημεία και Βιοχημεία Γάλακτος και των Προϊόντων του»

Σπουδές: Διδακτορικό Δίπλωμα Γεωπονικών Σπουδών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δίπλωμα Γεωπονικών Σπουδών, Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.

Ερευνητική και διδακτική δραστηριότητα:
Σύσταση, ιδιότητες και βιοχημεία διαφορετικών ειδών γάλακτος και των προϊόντων τους. Καζεΐνες και πρωτεΐνες του ορού. Τεχνολογία Γάλακτος, επίδραση των επεξεργασιών στα χαρακτηριστικά των γαλακτοκομικών τροφίμων. Ενδογενή ένζυμα και επεξεργασίες. Τυροκομία: επεμβάσεις, φυσικοχημικές και βιοχημικές διεργασίες, παράγοντες και εξέλιξη της ωρίμασης. Ανάλυση και αυθεντικότητα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μελέτη και αξιοποίηση ορών και παραπροϊόντων διαφορετικών γαλακτοκομικών παραγωγικών διαδικασιών. Ανάπτυξη προϊόντων, κυκλικά γαλακτοκομικά προϊόντα, βελτίωση των διατροφικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών.

Σύνοψη του δημοσιευμένου έργου: 75 σε διεθνή επιστημονικά Περιοδικά SCI και Βιβλία, 3 σε εθνικά επιστημονικά Περιοδικά, 39 ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, 11 ανακοινώσεις σε εθνικά επιστημονικά συνέδρια, 14 σε εθνικές επιστημονικές εκδηλώσεις.

Ετεροαναφορές: >1050, h-index: 21 and i10: 38 [έχουν εξαιρεθεί όλοι οι συγγραφείς της αναφερόμενης εργασίας]

Ερευνητικά Προγράμματα: 5 ως επιστημονικώς υπεύθυνη και 11 ως μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Άλλες ενδεικτικές επιστημονικές δραστηριότητες:
Μέλος του Συμβουλίου Έκδοσης πέντε διεθνών επιστημονικών Περιοδικών SCI
Κριτής >220 άρθρων που έχουν υποβληθεί σε 27 Περιοδικά SCI.
Επισκέπτης Εκδότης 6 ειδικών τευχών επιστημονικών Περιοδικών SCI

Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Συμβουλευτικής και Διατροφικής Συμπεριφοράς

Ο Δρ. Εμμανουήλ Μπούζας είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γ.Π.Α. και στο εργαστήριο Σύνθεσης Φυσικών Προϊόντων και Βιοοργανικής Χημείας του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με ειδίκευση στην Οργανική Σύνθεση. Είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού  (Ε.ΔΙ.Π) του Εργαστηρίου Γενικής Χημείας με γνωστικό αντικείμενο «Οργανική Χημεία με έμφαση στη σύνθεση φυσικών προϊόντων». Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει τη διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων των προπτυχιακών μαθημάτων Γεν. & Ανόργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Αναλυτική Χημεία, Ενόργανη Χημική Ανάλυση και Φυσικά Προϊόντα: Χημεία και Βιοδραστικότητα. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 5 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 13 ανακοινώσεις σε συνέδρια και 1 εργαστηριακό οδηγό.

Η Αναστασία Μίχου είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γ.Π.Α. και στο εργαστήριο Σύνθεσης Φυσικών Προϊόντων και Βιοοργανικής Χημείας του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με ειδίκευση στην Οργανική Σύνθεση. Είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού  (Ε.ΔΙ.Π) του Εργαστηρίου Γενικής Χημείας με γνωστικό αντικείμενο «Οργανική Χημεία με έμφαση στη σύνθεση βιοδραστικών μορίων». Το διδακτικό της έργο περιλαμβάνει τη διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων των προπτυχιακών μαθημάτων Γεν. & Ανόργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Αναλυτική Χημεία, Ενόργανη Χημική Ανάλυση και Φυσικά Προϊόντα: Χημεία και Βιοδραστικότητα. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει 8 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 12 ανακοινώσεις σε συνέδρια και 1 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Η Δρ Αικατερίνη Κανδυλιάρη είναι μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε το πτυχίο της στη Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2009) και το διδακτορικό της στη Χημεία Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2019). Από το 2015 έχει εργαστεί σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2015-σήμερα), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2016-2018), το Πανεπιστήμιο Yale (2018-2019), το Ινστιτούτο Prolepsis (2019-2022) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2020-σήμερα).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα παρακάτω πεδία:

Είναι συν-συγγραφέας 11 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 17 πρακτικών διεθνών συνεδρίων.

Η κα Ουρανία Καλαντζή, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) με γνωστικό αντικείμενο «Ενζυμική και Μικροβιακή Βιοτεχνολογία».

Το διδακτικό της έργο περιλαμβάνει διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α και επικουρική συμμετοχή στην πραγματοποίηση πτυχιακών μελετών των φοιτητών.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές.

Ο κ. Σταματίου γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1973. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέχτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Μικροβιολογία Τροφίμων από το School of Biomedical & Molecular Sciences του Πανεπιστημίου Surrey της Αγγλίας. Από το 1998 έως το 2005 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ. Από το 2005 εργάζεται ως Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.) και από το 2014 έως σήμερα ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) του ιδίου εργαστηρίου. Έχει συμμετάσχει σε 13 ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε 21 ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΓΓΕΤ και ιδιώτες. Το συγγραφικό έργο του κου Σταματίου περιλαμβάνει 9 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά του SCI.

Ο Νικόλαος Γ. Στοφόρος, Χημικός Μηχανικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 1978), είναι Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) με γνωστικό αντικείμενο Μηχανική Τροφίμων - Συντήρηση Τροφίμων (2016 - σήμερα). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, Master of Science in Food Science (1984), και διδακτορικού διπλώματος, Ph.D. in Engineering (1988), από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Βιολογικής και Αγροτικής Μηχανικής, αντίστοιχα, του Πανεπιστημίου της California στο Davis των Η.Π.Α. Εργάστηκε ως Ερευνητής Μηχανικός στον Τομέα Τεχνολογιών του National Food Processors Association, στο Dublin της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ (1989 – 1992), στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων του Καθολικού Πανεπιστημίου (Katholieke Universiteit) του Leuven στο Heverlee του Βελγίου (1994 – 1995) και στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1996 – 2000). Από το 2000 έως το 2009 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο Μηχανική Βιομηχανιών Τροφίμων και από το 2009 έως το 2015 ως Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων με θερμικές διεργασίες (ασηπτικές διεργασίες, μέθοδοι σχεδιασμού και αξιολόγησης θερμικών διεργασιών, χρονοθερμοκρασιακοί ολοκληρωτές, προσδιορισμός παραμέτρων θερμικής απενεργοποίησης παραγόντων ποιότητας-ασφάλειας σε μη σταθερές θερμοκρασιακές συνθήκες), σε θέματα διεργασιών υπερυψηλών πιέσεων, στην πρόρρηση της ανάπτυξης μικροοργανισμών και γενικά στη μαθηματική περιγραφή φαινομένων και διεργασιών που αφορούν στα τρόφιμα. Έχει δημοσιεύσει 45 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 9 κεφάλαια σε βιβλία, 19 κεφάλαια σε πρακτικά διεθνών και 30 σε πρακτικά εθνικών συνεδρίων και 42 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου και επιμελητής (editor) σε 5 βιβλία και σε 2 περιοδικά (guest editor σε ειδικά τεύχη) και έχει πάνω από 1200 αναφορές (h δείκτης = 16).

Η κα Δήμητρα Δαφερέρα, απόφοιτος του Τμήματος Γεωργικών Βιομηχανιών, τώρα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α., είναι διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο «Ενόργανη Ανάλυση Φυσικών Προϊόντων».

Το διδακτικό της έργο περιλαμβάνει διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων των μαθημάτων Ενόργανη Χημική Ανάλυση, Γενική και Ανόργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Αναλυτική Χημεία, Φυσικά Προϊόντα: Χημεία και Βιοδραστικότητα και υποστήριξη φοιτητών στην εκπόνηση των ερευνητικών εργασιών τους σε προπτυχιακό (πτυχιακή μελέτη, πρακτική άσκηση) ή/και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, διδακτορική διατριβή).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, με έμφαση στην απομόνωση – παραλαβή και μελέτη των δευτερογενών μεταβολιτών τους, ως προς τη χημεία και την βιοδραστικότητά τους. Έχει συμμετάσχει σε 18 ερευνητικά προγράμματα, σε 34 επιστημονικά συνέδρια (ελληνικά και διεθνή) και έχει δημοσιεύσει 70 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό αριθμό ετεροαναφορών.

Η Άρτεμις Παπαντώνη είναι ΕΤΕΠ στο Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων από το 2019. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α. Έχει εργασθεί ως ΕΤΕΠ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το 2007-2019. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών από το 2002.

H Xρυσαυγή Γαρδέλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΓΠΑ) από το 2018 με γνωστικό αντικείμενο Χημεία Τροφίμων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και διδακτορικού διπλώματος (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, ΓΠΑ, 2009).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα παρακάτω πεδία:

Οι δημοσιευμένες εργασίες της έχουν χρησιμοποιηθεί ως αναφορές σε 1235 συνολικά εργασίες άλλων ερευνητών (exclude self citations of all authors) σε επιστημονικά περιοδικά του Science Citation Index (Δείκτης h = 17) σύμφωνα με τη βάση αναζήτησης Scopus (πρόσβαση 22/05/2023)

Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών τον Ιανουάριο του 1988. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Cranfield University του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την περίοδο 1990-1991 όπου απέκτησε δίπλωμα Master of Science στο γνωστικό αντικείμενο ‘Postharvest Technology’. Στη συνέχεια πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στη Μικροβιολογία Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), αρχικά στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Πληροφορικής (1994-1998) και στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων ως επιστημονικό προσωπικό (1998-2007). Τον Νοέμβριο του 2006 εξελέγη Λέκτορας στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο γνωστικό αντικείμενο ‘Ποσοτική Μικροβιολογία’. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: (α) την εφαρμογή ταχέων αναλυτικών τεχνικών στην αξιολόγηση της αλλοίωσης των τροφίμων σε συνδυασμό με πολυμεταβλητές μεθόδους ανάλυσης, (β) την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την περιγραφή της συμπεριφοράς των μικροοργανισμών σε διαφορετικά οικοσυστήματα τροφίμων, (γ) τη μικροβιακή οικολογία ζυμούμενων τροφίμων φυτικής προέλευσης με ιδιαίτερη έμφαση στις επιτραπέζιες ελιές, (δ) την επίδραση των συνθηκών του περιβάλλοντος στην αύξηση των μυκήτων και την παραγωγή μυκοτοξινών στα τρόφιμα. Έχει συμμετάσχει σε 33 ανταγωνιστικά και μη ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, εθνικούς και ιδιωτικούς φορείς. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 130 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά του Science Citation Index, καθώς και 16 κεφάλαια σε βιβλία. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών Food Microbiology και Journal of Food Protection.

Ο Χρήστος Παππάς είναι πτυχιούχος Χημείας του ΕΚΠΑ και η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε στο ΓΠΑ με αντικείμενο τη φασματοσκοπική μελέτη συστατικών του φυτού κενάφ (Hibiscus cannabinus L.). Από το 1985 έως το 2012 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 2001-2007 ως ειδικός επιστήμονας στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του ΓΠΑ και από το 2012 ως μέλος ΔΕΠ στο ίδιο Εργαστήριο. Από το 2022 είναι Καθηγητής. Έχει περισσότερες από 70 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, και πάνω από 45 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 20 ερευνητικά προγράμματα. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στην ανάλυση φυτικών – φυσικών προϊόντων, τροφίμων και μικροοργανισμών με χρωματογραφικές μεθόδους, ταυτοποίηση των συστατικών τους με φασματοσκοπικές μεθόδους και μελέτη της βιολογικής τους δράσης καθώς και στην ανάπτυξη χημειομετρικών μοντέλων αυθεντικοποίησης τροφών, τροφίμων και μικροοργανισμών.

Η Σταματίνα Καλλίθρακα είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη Τροφίμων-  Πανεπιστήμιο Reading/UK, και διδακτορική διατριβή στην Χημεία Οίνου- Πανεπιστήμιο Surrey, UK. Από το 1998  ως το 2001 εργάστηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) ως Υπεύθυνη  του μεταπτυχιακού τμήματος ‘Διαχείρισης ποιότητας τροφίμων. Από το 2001 ως το 2011 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Οίνου με γνωστικό αντικείμενο  «χημεία οίνου».  Από το 2012 ως το 2107 εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια οινολογίας στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών και από το 2022 είναι Καθηγήτρια. Έχει περισσότερες από 85 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 7 κεφάλαια σε βιβλία και περισσότερες από 70 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην μελέτη της χημικής σύστασης των οίνων με έμφαση τις πολυφαινολικές ενώσεις, στην αντιοξειδωτική δράση και στον οργανοληπτικό τους χαρακτήρα και χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά προγράμματα.

O Αθανάσιος Μαλλούχος είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας (Τμήμα Χημείας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1997), Διακρατικού και Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων (Τμήμα Χημείας, Παν. Πατρών, Τμήμα Χημείας, Παν. Ιωαννίνων, School of Applied and Chemical Sciences, Univ. of Ulster, UK, 1999) και Διδακτορικού Διπλώματος (Τμήμα Χημείας, Παν. Πατρών, 2003).

Το 2004-2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ και έπειτα απασχολήθηκε ως χημικός στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ). Από το 2014 διδάσκει στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΓΠΑ) αρχικά ως Λέκτορας επί θητεία (2014-2018) και έπειτα ως Επίκουρος Καθηγητής (2018-σήμερα) με γνωστικό αντικείμενο Ανάλυση Τροφίμων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα παρακάτω πεδία:

Έχει συμμετοχή σε 13 ερευνητικά προγράμματα, 63 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του Science Citation Index, 29 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 4 κεφάλαια σε βιβλία. Οι δημοσιευμένες εργασίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ως αναφορές σε 1973 συνολικά εργασίες άλλων ερευνητών σε επιστημονικά περιοδικά του Science Citation Index (Δείκτης h = 24).

Αντίθετα με αυτό που θεωρεί η πλειοψηφία, το Lorem Ipsum δεν είναι απλά ένα τυχαίο κείμενο. Οι ρίζες του βρίσκονται σε ένα κείμενο Λατινικής λογοτεχνίας του 45 π.Χ., φτάνοντας την ηλικία του πάνω από 2000 έτη. Ο Richard McClintock, καθηγητής Λατινικών στο κολλέγιο Hampden-Dydney στην Βιρτζίνια, αναζήτησε μία από τις πιο σπάνιες Λατινικές λέξεις, την consectetur, από ένα απόσπασμα του Lorem Ipsum, και ανάμεσα σε όλα τα έργα της κλασσικής λογοτεχνίας, ανακάλυψε την αναμφισβήτητη πηγή του. To Lorem Ipsum προέρχεται από τις ενότητες 1.10.32 και 1.10.33 του "de Finibus Bonorum et Malorum" (Τα άκρα του καλού και του κακού) από τον Cicero (Σισερό), γραμμένο το 45 π.Χ. Αυτό το βιβλίο είναι μία διατριβή στην θεωρία της Ηθικής, πολύ δημοφιλής κατά την αναγέννηση. Η πρώτη γραμμή του Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet...", προέρχεται από μία γραμμή στην ενότητα 1.10.32.

Το καθιερωμένο κομμάτι του Lorem Ipsum που χρησιμοποιείται από τον 15ο αιώνα αναπαράγεται παρακάτω για αυτούς που ενδιαφέρονται. Οι ενότητες 1.10.32 και 1.10.33 από το "de Finibus Bonorum et Malorum" από τον Σισερό επίσης αναπαράγονται στην ακριβή αυθεντική τους μορφή, συνοδευόμενες από Αγγλικές εκδοχές από την μετάφραση του 1914 από τον H. Rackham.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο