ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Φυσική

Περιεχόμενο Μαθήματος

Μηχανική των ρευστών:
Στατική των Ρευστών. Δυναμική των Ρευστών. Μοριακές Δυνάμεις. Επιφανειακά Φαινόμενα. Ιξώδες.
Θερμοδυναμική:
Θερμότητα και θερμοκρασία. Διαστολή και Συστολή. Θερμιδομετρία. Διάδοση θερμότητας. Κινητική θεωρία. Προσθετικές ιδιότητες. Θερμοδυναμικά αξιώματα. Ενθαλπία. Εντροπία. Ελεύθερη ενέργεια.
Οπτική:
Φύση του φωτός. Φάσματα. Πόλωση. Διάθλαση. Γεωμετρική Οπτική. Φακοί. Μικροσκόπια. Περίθλαση. Διακριτική ικανότητα.
Μοντέρνα Φυσική:
Απλά κβαντικά συστήματα. Ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Άτομο υδρογόνου, Φασματοσκοπία ορατού/UV, υπερύθρου, NMR. Δομή του Πυρήνα. Ραδιενέργεια. Βιολογικά αποτελέσματα των πυρηνικών ακτινοβολιών.

Εργαστήριο Φυσικής:
Σφάλματα μετρήσεων. Γραφική απεικόνιση των μετρήσεων και μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων. Ανάλυση φασμάτων εκπομπής και απορροφήσεως στην περιοχή του ορατού. Χρήση πολωσιμέτρου σε οπτικώς ενεργά υλικά. Τριχοειδές φαινόμενο. Μέτρηση του συντελεστή ιξώδους ρευστού. Μέτρηση ειδικής θερμότητας υγρού. Περίθλαση φωτός.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στη Φυσική Πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδών. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες και μεθοδολογίες της Φυσικής που είναι απαραίτητο υπόβαθρο στην σπουδή πιο προχωρημένων αντικειμένων όπως η Φυσικοχημεία, η Βιοφυσική, η Βιοχημεία και γενικά οι Θετικές επιστήμες και οι εφαρμογές τους. Η ύλη επικεντρώνεται σε περιοχές της Φυσικής που δεν έχουν διδαχτεί επαρκώς στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως η Μηχανική ρευστών, η Θερμοδυναμική, η Οπτική και η Μοντέρνα Φυσική. Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες σε μεθοδολογίες μετρήσεων και στατιστικής ανάλυσης δεδομένων που είναι απαραίτητες σε όλες σχεδόν τις θετικές επιστήμες.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:

  • έχει κατανοήσει και να μπορεί να περιγράψει βασικές αρχές της Φυσικής όπως π.χ τα Θερμοδυναμικά αξιώματα, η αρχή του Αρχιμήδη κλπ, διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως η περίθλαση και η πόλωση του φωτός κλπ και διάφορα φυσικά συστήματα όπως πχ το άτομο υδρογόνου.
  • έχει κατανοήσει βασικά μεγέθη της Φυσικής (όπως η πίεση, η ενθαλπία, η ελεύθερη ενέργεια, η εστιακή απόσταση φακού, η απορρόφηση φωτός, η ενεργότητα ραδιενεργούς πηγής κλπ), που σχετίζονται με τους κλάδους της Φυσικής που αναφέρθηκαν, τις μονάδες μέτρησης των, την χρησιμότητα τους, να γνωρίζει πως μετρούνται πειραματικά και να είναι σε θέση να τα υπολογίζει χρησιμοποιώντας μαθηματικούς τύπους.
  • είναι σε θέση να κατασκευάζει απλά, προσεγγιστικά μαθηματικά μοντέλα που περιγράφουν φυσικά φαινόμενα και να εφαρμόζει στοιχειωδώς τα μαθηματικά απειροστικού λογισμού στη Φυσική.
  • γνωρίζει τις βασικές αρχές πειραματικών μεθοδολογιών Φυσικής που εφαρμόζονται σε θέματα σχετικά με βιολογικές επιστήμες.
  • συλλέγει και να αναλύει πειραματικά δεδομένα Φυσικής με βασικές μεθόδους στατιστικής ανάλυσης όπως η μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων.
  • μπορεί να παρουσιάσει επαρκώς τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα μιας σχετικής πειραματικής μελέτης.

Βιβλιογραφία

Για τη Θεωρία:
1) Newman, Jay. Φυσική για τις επιστήμες ζωής. Εκδόσεις Δίαυλος 2013
2) Hugh Young & Freedman. Φυσική Εκδόσεις Παπαζηση 2012
3) Wolfson. Φυσική Εκδόσεις Κριτικη 2020
4) Halidey Resnick Φυσική Εκδόσεις Gutenberg 2014
5) Serway, Jewett Φυσική Εκδόσεις Κλειδαριθμος 2014

Για το εργαστήριο:
«Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικής», ΓΠΑ, Μπεθάνης Κ., Καρπούζας Μ. και Τζαμαλής Π.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο