Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στη Φυσική Πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδών. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες και μεθοδολογίες της Φυσικής που είναι απαραίτητο υπόβαθρο στην σπουδή πιο προχωρημένων αντικειμένων όπως η Φυσικοχημεία, η Βιοφυσική, η Βιοχημεία και γενικά οι Θετικές επιστήμες και οι εφαρμογές τους. Η ύλη επικεντρώνεται σε περιοχές της Φυσικής που δεν έχουν διδαχτεί επαρκώς στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως η Μηχανική ρευστών, η Θερμοδυναμική, η Οπτική και η Μοντέρνα Φυσική. Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες σε μεθοδολογίες μετρήσεων και στατιστικής ανάλυσης δεδομένων που είναι απαραίτητες σε όλες σχεδόν τις θετικές επιστήμες.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:
- έχει κατανοήσει και να μπορεί να περιγράψει βασικές αρχές της Φυσικής όπως π.χ τα Θερμοδυναμικά αξιώματα, η αρχή του Αρχιμήδη κλπ, διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως η περίθλαση και η πόλωση του φωτός κλπ και διάφορα φυσικά συστήματα όπως πχ το άτομο υδρογόνου.
- έχει κατανοήσει βασικά μεγέθη της Φυσικής (όπως η πίεση, η ενθαλπία, η ελεύθερη ενέργεια, η εστιακή απόσταση φακού, η απορρόφηση φωτός, η ενεργότητα ραδιενεργούς πηγής κλπ), που σχετίζονται με τους κλάδους της Φυσικής που αναφέρθηκαν, τις μονάδες μέτρησης των, την χρησιμότητα τους, να γνωρίζει πως μετρούνται πειραματικά και να είναι σε θέση να τα υπολογίζει χρησιμοποιώντας μαθηματικούς τύπους.
- είναι σε θέση να κατασκευάζει απλά, προσεγγιστικά μαθηματικά μοντέλα που περιγράφουν φυσικά φαινόμενα και να εφαρμόζει στοιχειωδώς τα μαθηματικά απειροστικού λογισμού στη Φυσική.
- γνωρίζει τις βασικές αρχές πειραματικών μεθοδολογιών Φυσικής που εφαρμόζονται σε θέματα σχετικά με βιολογικές επιστήμες.
- συλλέγει και να αναλύει πειραματικά δεδομένα Φυσικής με βασικές μεθόδους στατιστικής ανάλυσης όπως η μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων.
- μπορεί να παρουσιάσει επαρκώς τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα μιας σχετικής πειραματικής μελέτης.