Οι Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων περιλαμβάνουν τις Θερμικές, Μηχανικές, Διάχυσης (μεταφοράς μάζας), Ηλεκτρικές, Γεωμετρικές (δομή) Οπτικές και Ακουστικές ιδιότητες.
Mαθησιακοί στόχοι είναι:
- η απόκτηση θεμελιωδών γνώσεων αναφορικά με τα είδη των Φυσικών Ιδιοτήτων και η κατανόηση της εφαρμογής τους στο σχεδιασμό συστημάτων, διεργασιών, στην αποθήκευση και στην επεξεργασία βιολογικών υλικών. Περιλαμβάνεται η εφαρμογή αυτών των γνώσεων στο σχεδιασμό και ανάπτυξη τροφίμων (formulation engineering) όπως και στη νανοτεχνολογία και
- η ανάπτυξη δεξιοτήτων ώστε να χρησιμοποιείται σωστά η μέθοδος και ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη μέτρησή τους και η ανάπτυξη της ικανότητας συσχετισμού των αντικειμενικών δοκιμών με τις υποκειμενικές όπως οι οργανοληπτικές δοκιμές