ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Τεχνολογία Γάλακτος I

Περιεχόμενο Μαθήματος

Διαλέξεις Θεωρίας
1. Εισαγωγή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ελλάδα και στον κόσμο.
2. Παραγωγή και διαχείριση νωπού γάλακτος, μεταφορά και ποιοτικός έλεγχος.
3. Σχεδιασμός και εξοπλισμός βιομηχανίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
4. Μηχανικές και θερμικές επεξεργασίες του γάλακτος (καθαρισμός, ομογενοποίηση, αποκορύφωση -τυποποίηση, παστερίωση, αποστείρωση).
5. Τεχνολογία παρασκευής συμπυκνωμένου γάλακτος και σκόνης γάλακτος.
6. Τεχνολογία όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτη, βουτυρόγαλα, κεφίρ κλπ).
7. Τεχνολογία παγωτών
8. Τεχνολογία παρασκευής προϊόντων λίπους γάλακτος (κρέμα, βούτυρο, άνυδρο λίπος γάλακτος, βουτυρέλαιο).
9. Εφαρμογές τεχνολογίας των μεμβρανών διαχωρισμού στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
10. Νέες τεχνολογίες στην παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων.
11. Τεχνολογία προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
12. Επίδραση των διαφόρων επεξεργασιών στα χαρακτηριστικά των γαλακτοκομικών προϊόντων.
13. Συσκευασία γάλακτος και προϊόντων του. Νομοθεσία γάλακτος και προϊόντων του.

Εργαστηριακές Ασκήσεις:
1. Εξοπλισμός βιομηχανίας γάλακτος (παρουσίαση των πιλοτικών μονάδων του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας).
2. Μηχανική Αμελξη. Επίσκεψη σε εγκαταστάσεις αμελκτηρίων.
3. Δείκτες Θερμικής επεξεργασίας γάλακτος.
4. Ομογενοποίηση: Έλεγχος Ομογενοποίησης Γάλακτος /ομογενοποιητές.
5. Προϊόντα λίπους: αποκορύφωση /κορυφολόγοι/ Τυποποίηση γάλακτος και προϊόντων του.
6. Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά κρέμας γάλακτος. Βασικές Αναλύσεις.
7. Παραγωγή βουτύρου/βουτυρελαίου.
8. Επίσκεψη σε βιομηχανία γάλακτος.
9. Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά βουτύρου. Αναλύσεις.
10. Παραγωγή παγωτού.
11. Παραγωγή οξυγαλακτικών προϊόντων (γιαουρτιού).
12. Σύνθεση λιπαρής φάσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην παροχή σύγχρονων επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τη μετατροπή του νωπού γάλακτος σε προϊόντα με διαφορετικές ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε διεργασίες (μηχανικές, χημικές και μικροβιολογικές) που λαμβάνουν χώρα κατά την παραγωγική διαδικασία των γαλακτοκομικών προϊόντων, έτσι ώστε ο φοιτητής να αποκτήσει μια συνολική αντίληψη των διαδικασιών και των κρίσιμων παραμέτρων παραγωγής των προϊόντων καθώς και την ερμηνεία των αρχών στις οποίες στηρίζεται κάθε διεργασία.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση του γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Γνωρίζει τα εργαλεία και τις τεχνικές της διαχείρισης και της παραγωγικής διαδικασίας γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Να ερμηνεύει τα προβλήματα και να εφευρίσκει τρόπους αντιμετώπισης τους.
  • Να δημιουργήσει και να παρουσιάσει ένα σχέδιο σε μια μελέτη περίπτωσης, συνεργαζόμενος με τους συμφοιτητές του.

Βιβλιογραφία

1. Ζερφυρίδης, Γ. , Τεχνολογία Προϊόντων Γάλακτος Εκδόσεις Γιαχούδη: Θεσσαλονίκη, 2001
2. Μάντης Α., Παπαγεωργίου Δ., Φλετούρης Δ & Αγγελίδης Α. Υγιεινή και Τεχνολογία του Γάλακτος και των Προϊόντων του, Εκδόσεις Αδελφοί Κυριακίδη Α.Ε., 2015, ISBN 978-960-602-017-9.

Άλλη προτεινόμενη Βιβλιογραφία
• Dairy Processing Handbook. Tetra Pack Processing Systems AB S221 86 Lund, Sweden.
• Walstra P., Vouters J. & Geurts, T. Dairy Science and Technology, 2nd edn. CRC Press - Taylor & Francis Group, 2006.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
• International Dairy Journal
• International Journal of dairy Technology
• Journal of Dairy Research
• Journal of Dairy Science
• Dairy
• International Journal of Food Science & Technology

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο