ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Σχεδιασμός και Μηχανολογικός Εξοπλισμός Βιομηχανιών Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγή στον σχεδιασμό βιομηχανιών τροφίμων. Προαπαιτούμενες γνώσεις για τον σχεδιασμό βιομηχανιών τροφίμων.
2. Βασικά στάδια εκπόνησης προκαταρκτικών τεχνο-οικονομικών μελετών. Διαγράμματα ροής διεργασιών. Διαγράμματα βαθμίδων και μεθοδολογικά διαγράμματα ροής.
3. Εφαρμογή ισοζυγίων μάζας και ενέργειας σε γραμμές παραγωγής τροφίμων. Διεργασίες διαλείποντος έργου (batch processes) και συνεχούς λειτουργίας. Εισαγωγή στον προγραμματισμό (scheduling) γραμμών παραγωγής στην βιομηχανίας τροφίμων.
4. Μεθοδολογίες εκτίμησης του συνολικού κεφαλαίου επένδυσης. Πάγιο κεφάλαιο επένδυσης. Κεφάλαιο κίνησης. Μεθοδολογίες εκτίμησης του κόστους εγκατεστημένου μηχανολογικού εξοπλισμού.
5. Διαστασιολόγηση βιοαντιδραστήρων και εναλλακτών θερμότητας.
6. Διαστασιολόγηση εξατμιστήρων και ξηραντήρων.
7. Διαστασιολόγηση διεργασιών αποστείρωσης και παστερίωσης.
8. Εκτίμηση του συνολικού κεφαλαίου επένδυσης με χρήση υπολογιστικών φύλλων στο Excel. Παράδειγμα διεργασίας παραγωγής τοματοπολτού.
9. Μεθοδολογίες εκτίμησης του συνολικού κόστους παραγωγής.
10. Αξιολόγηση τεχνο-οικονομικών μελετών. Κριτήρια αξιολόγησης προκαταρκτικών τεχνο- οικονομικών μελετών.
11. Εκτίμηση του συνολικού κόστους παραγωγής και αξιολόγηση προκαταρκτικών τεχνο- οικονομικών μελετών με χρήση υπολογιστικών φύλλων στο Excel. Παράδειγμα διεργασίας παραγωγής τοματοπολτού.
12. Παρουσίαση προκατακτικών τεχνο-οικονομικών μελετών με χρήση του λογισμικού MS Powerpoint. Παράδειγμα παρουσίασης τεχνο-οικονομικής μελέτης για την παραγωγή τοματοπολτού.
13. Παρουσιάσεις των εργασιών της κάθε ομάδας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του συγκεκριμένου μαθήματος εστιάζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Εκπόνηση προκαταρκτικών τεχνοοικονομικών μελετών σε διάφορες βιομηχανικές διεργασίες παραγωγής τροφίμων
  • Σχεδιασμός διαγραμμάτων βαθμίδων για διάφορες βιομηχανικές διεργασίες παραγωγής τροφίμων
  • Εκμάθηση αρχών διαστασιολόγησης βασικών μονάδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων
  • Υπολογισμός του συνολικού κεφαλαίου επένδυσης που απαιτείται για την κατασκευή γραμμών παραγωγής στην βιομηχανία τροφίμων
  • Υπολογισμός του συνολικού κόστους παραγωγής που απαιτείται για την βιομηχανική παραγωγή τροφίμων
  • Αξιολόγηση της βιωσιμότητας μίας επένδυσης
  • Αξιοποίηση της βιβλιογραφίας για την εύρεση πληροφοριών σχετικών με τον σχεδιασμό διεργασιών
  • Εκπόνηση προκαταρκτικών τεχνο-οικονομικών μελετών με χρήση υπολογιστικών φύλλων (MS Excel)

Το συγκεκριμένο μάθημα θα περιλαμβάνει διδασκαλία στις παρακάτω ενότητες: Εκμάθηση μεθοδολογιών για την εκπόνηση προκαταρκτικών τεχνο-οικονομικών μελετών σε διεργασίες παραγωγής τροφίμων. Διαγράμματα ροής διεργασιών. Συνολικό κεφάλαιο επένδυσης. Συνολικό κόστος παραγωγής. Κριτήρια αξιολόγησης προκαταρκτικών τεχνο-οικονομικών μελετών. Αρχές λειτουργίας και διαστασιολόγηση βασικών στοιχείων μηχανολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Eκπόνηση προκαταρκτικών τεχνο-οικονομικών μελετών με χρήση υπολογιστικών φύλλων στο MS Excel. Παρουσίαση προκατακτικών τεχνο-οικονομικών μελετών με χρήση του λογισμικού MS Powerpoint. Υποχρεωτική εργασία που περιλαμβάνει εκπόνηση προκαταρκτικής τεχνο-οικονομικής μελέτης σε μία διεργασία παραγωγής τροφίμων.

Βιβλιογραφία

1. PETERS MS., TIMMERHAUS KD., WEST RE., ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (μετάφραση), ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε., 2006, ISBN 960-418-058-4.
2. ΚΟΥΚΟΣ Ι., ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε., 2007, ISBN 978-960-418-173-5

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο