ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας και Υγιεινής Τροφίμων και Νομοθεσία Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Το θεσμικό πλαίσιο της διασφάλισης υγιεινής και ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
2. Ο γενικός νόμος των τροφίμων και οι υγειονομικοί κανονισμοί
3. Το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά το Πρότυπο ISO 9001:2008 (Διάλεξη 1η)
4. Το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά το Πρότυπο ISO 9001:2008 (Διάλεξη 2η)
5. Διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων
6. Το σύστημα HACCP
7. Ανάλυση απαιτήσεων του προτύπου ISO 22000:2005
8. Ανάλυση απαιτήσεων του προτύπου ISO 22000:2005
9. Συγκριτική παρουσίαση προτύπων
10. Επιθεώρηση Συστημάτων
11. Επιθεώρηση Συστημάτων
12. Πιστοποίηση συστημάτων

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα ολοκληρώνει τις πληροφορίες και τις δεξιότητες των φοιτητών, ώστε να συνθέτουν ένα σχέδιο συστήματος για τη διαχείριση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • προσδιορίζει το θεσμικό πλαίσιο και να το ερμηνεύει
  • περιγράφει και να ερμηνεύει και να διαφοροποιεί τις απαιτήσεις των διαφόρων προτύπων
  • συνθέτει απαιτήσεις
  • εφαρμόζει τις απαιτήσεις των προτύπων στις επιχειρήσεις τροφίμων
  • να επιθεωρεί και να αξιολογεί την εφαρμογή των συστημάτων και να προτείνει διορθωτικές ενέργειες.

Βιβλιογραφία

1. Ι. Αμβροσιάδης 2005. Εφαρμογή και Έλεγχος του συστήματος HACCP, Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη.
2. Α. Τάκης 2009. Η ασφάλεια των τροφίμων στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Σάκκουλας Εκδόσεις Α.Ε., Θεσσαλονίκη.
3. J.G. Surak & S. Wilson 2007 The certified HACCP auditor handbook. ASQ Quality Press, Milwaukee, Wisconsin.
4. J.P. Russell (Ed). 2005. The ASQ Auditing Handbook, 3rd ed., ASQ Quality Press, Milwaukee, Wisconsin.

Διδάσκοντες

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο