ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Συσκευασία Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Σκοπός και στόχοι του μαθήματος. Γενική περιγραφή μαθήματος
2. Ρόλος της συσκευασίας. Τάσεις στην επεξεργασία τροφίμων. Παραδείγματα χρήσης συσκευασίας σε διάφορα τρόφιμα
3. Γυάλινη συσκευασία
4. Μεταλλική συσκευασία
5. Πλαστική συσκευασία
6. Βιοαποικοδομήσιμα υλικά συσκευασίας
7. Διαπερατότητα και μηχανικές ιδιότητες πολυμερών-Επίλυση ασκήσεων
8. Χάρτινη συσκευασία
9. Χρόνος ζωής συσκευασμένων τροφίμων-Επίλυση ασκήσεων
10. Τροποποιημένες και ελεγχόμενες ατμόσφαιρες, ενεργή συσκευασία
11. Έξυπνη συσκευασία
12. Περιβαλλοντικά/νομικά θέματα. Ανακύκλωση, τρόποι διάθεσης. Eξοικονόμηση ενέργειας. Μελλοντικές τάσεις
13. Ανασκόπηση ύλης. Case studies.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

To μάθημα περιλαμβάνει μία αρχική ανάλυση τάσεων στην επεξεργασία και στη συσκευασία τροφίμων. Στη συνέχεια αναφέρονται εννοιολογικά στοιχεία για τη συσκευασία και περιγράφονται διαφορετικά είδη υλικών : γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλο και ξύλο. Για κάθε υλικό αναφέρονται ο σχεδιασμός και τρόπος παρασκευής, οι ιδιότητές του, οι εφαρμογές στα τρόφιμα οι μελλοντικές τάσεις και περιβαλλοντικά και νομικά θέματα στη χρήση τους.

Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση & εκμάθηση επιστημονικών και τεχνικών εννοιών που αφορούν τη συσκευασία τροφίμων και συγκεκριμένα τη λειτουργία της συσκευασίας, τα υλικά, την παραγωγή τους και τις εφαρμογές τους.

Καινοτομίες και ειδικά θέματα συσκευασιών όπως η έξυπνη και ενεργή συσκευασία, βιοδιασπώμενα υλικά και συσκευασία σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες αναπτύσσονται στα πλαίσια της θεωρίας και του εργαστηρίου του μαθήματος.

Βιβλιογραφία

1. Παπαδάκης Σ. 2018. Συσκευασία Τροφίμων. 2η έκδοση. Τζιόλας ΙSBN: 9789604182268
2. Μπλούκας Ι. 2004. Συσκευασία Τροφίμων Σταμούλη ISBN:9603515086
3. Gordon L. Robertson. 2012. Food Packaging: Principles and Practice. CRC Press (3rd ed.). ISBN 9781439862414

Διδάσκοντες

2105294703
ftsironi@aua.gr
Η Θεοφανία Τσιρώνη είναι απόφοιτη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο "Μελέτη μη θερμικών προκατεργασιών για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας ιχθυηρών" στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Δημόσια Υγεία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο