ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Οργανική Χημεία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Βασικές ομόλογες σειρές οργανικών ενώσεων, ταξινόμηση οργανικών αντιδράσεων, βασικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων, βασικοί ορισμοί.
2. Βασικές φασματοσκοπικές μέθοδοι προσδιορισμού δομής οργανικών μορίων.
3. Διαμορφώσεις ανθρακικών αλυσίδων και στερεοχημεία.
4. Αλκάνια, αλκένια, αλκύνια-συζυγιακά πολυένια, αντιδράσεις ηλεκτρονιόφιλης προσθήκης.
5. Αλκυλαλογονίδια, αντιδράσεις πυρηνόφιλης υποκατάστασης, αντιδράσεις απόσπασης.
6. Καρβονυλικές ενώσεις, αντιδράσεις πυρηνόφιλης προσθήκης.
7. Αμίνες, οξέα, παράγωγα οξέων.
8. Αρωματικές ενώσεις, αντιδράσεις ηλεκτρονιόφιλης υποκατάστασης.
9. Σάκχαρα (μονο-, ολιγο-, πολυσακχαρίτες).
10. Αμινοξέα – πρωτεΐνες.
11. Λιπίδια, στεροειδή – ορμόνες.
12. Τερπένια – καροτενοειδή.
13. Βιταμίνες - Νουκλεϊκά οξέα.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ αποτελεί το βασικό μάθημα υποδομής για την κατανόηση της δομής και των αντιδράσεων των οργανικών ενώσεων.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στους βασικούς τρόπους λειτουργίας των χαρακτηριστικών ομάδων των οργανικών μορίων με το περιβάλλον τους, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση της φυσικής και χημικής συμπεριφοράς τους στα τρόφιμα και τη διατροφή του ανθρώπου. Η κατανόηση του μηχανισμού μιας γενικής αντίδρασης καθώς και της στερεοχημικής της πορείας οδηγεί στη κατανόηση και την ερμηνεία των προϊόντων που λαμβάνονται.

Επίσης αναφέρεται σε έννοιες και μεθοδολογίες σχετικά με την ταξινόμηση των αντιδράσεων, τη σημασία της στερεοχημείας και της οπτικής καθαρότητας των μορίων, την ανάγκη της γνώσης των βασικών φασματοσκοπικών τεχνικών στην πιστοποίηση της δομής.

Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση από τους φοιτητές της δομής, των φυσικών ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών χημικών αντιδράσεων των χημικών μορίων των βασικότερων ομόλογων σειρών και η συσχέτιση της στερεοχημείας με την δραστικότητα.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • Περιγράφουν τη μοριακή δομή των βασικών οργανικών μορίων, και να συσχετίζουν τις δομικές διαφορές με τη χημική τους δραστικότητα και τη βιοχημική τους συμπεριφορά.
  • Υποδεικνύουν τα προϊόντα βασικών οργανικών αντιδράσεων που απαντώνται στα μεταβολικά μονοπάτια των συστατικών των τροφίμων.
  • Προσδιορίζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σταθερότητα των οργανικών μορίων και να προβλέπουν τις μετατροπές τους ανάλογα με το χημικό περιβάλλον.
  • Γνωρίζουν τις βασικές φασματοσκοπικές τεχνικές που εφαρμόζονται για την ανάλυση και τον χαρακτηρισμό των οργανικών ενώσεων

Βιβλιογραφία

1. ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ, J. Clayden, Ν. Greeves, S. Warren, UTOPIA Publishing, 2016.
2. ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, David Klein, 1η ελληνική έκδοση, UTOPIA Publishing, 2015.
3. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ, Η. Κουλαδούρου - Β. Κωνσταντίνου, Εργαστηριακές Σημειώσεις

Διδάσκοντες

210 529 4262
dmatiadis@aua.gr
Ο Δημήτρης Ματιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Οργανικής Χημείας, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής […]
2105294261
mkokotou@aua.gr
Γνωστικό αντικείμενο: «Ενόργανη Χημική Ανάλυση και Οργανική Χημεία». (ΦΕΚ διορισμού,τεύχος Γ 1426, 25.06.2021). Μεταδιδακτορική Έρευνα: Βραβεία: […]
210 529 4262
ptara@aua.gr
Ενόργανη Χημική Ανάλυση Φυσικών Προϊόντων

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο