ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Οινολογία I

Περιεχόμενο Μαθήματος

ΘΕΩΡΙΑ
1. Σύσταση σταφυλιού:
Φλοιός. Ανθοκυάνες, φαινολικά συστατικά, αρωματικές ενώσεις, πρόδρομες αρωματικές ενώσεις
Σάρκα- σάκχαρα, αζωτούχες ενώσεις
Γίγαρτα, τανίνες, λινελαϊκό
2. Ωρίμανση σταφυλιών:
Α. εξέλιξη σακχάρων
Β. εξέλιξη οξέων
Γ. πολυφαινολική ωρίμανση
3. Τρυγητός-μεταφορά σταφυλιών στο οινοποιείο
4. Μηχανικές κατεργασίες, Εκραγισμός, σπάσιμο, μεταφορά με αντλίες
5. Θειώδης ανυδρίτης, μορφές, τρόπος χρήσης
6. Διορθώσεις γλεύκους, αύξηση/μείωση εν δυνάμει αλκοολικού τίτλου, αύξηση /μείωση οξύτητας
7. Αφομοιώσιμο από τους ζυμομύκητες άζωτο, διόρθωση γλευκών
8. Βιοχημεία Αλκοολικής ζύμωσης
9. Λευκή οινοποίηση, πίεση σταφυλιών
10. Νέες μέθοδοι λευκής οινοποίησης
11. Ερυθρή οινοποίηση, εκχύλιση
12. Μηλογαλακτική ζύμωση
13. Γλυκείς οίνοι-μέθοδοι παραγωγής
14. Διαύγαση-κολλάρισμα
15. Φιλτράρισμα οίνων
16. Οξειδωτική και αναγωγική παλαίωση οίνων σε δρύινα βαρέλια και φιάλες- Συμβολή του ξύλου του βαρελιού στην ωρίμανση και ποιότητα των οίνων, επίδραση χρόνου, θερμοκρασίας και οξυγόνου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
1. Εκτίμηση περιεκτικότητας σε σάκχαρα με αραιομετρία
2. Εκτίμηση περιεκτικότητας σε σάκχαρα με διαθλασιμετρία
3. Μέτρηση pH, σημασία στα γλεύκη
4. Μέτρηση oλικής οξύτητας στα γλεύκη
5. Αλκοολικός τίτλος
8. Mέτρηση αναγόντων σακχάρων
9. Μέτρηση πτητικής οξύτητας

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Η ύλη του μαθήματος αποσκοπεί στην γνωριμία και εξοικείωση των φοιτητών/τριων με το σταφύλι, τα χαρακτηριστικά συστατικά του και ποια η σημασία αυτών στην οινοποίηση, την ωρίμανση του σταφυλιού και τις μεταβολές, τις κοινές μηχανικές κατεργασίες μεταξύ λευκής και ερυθρής οινοποίησης, τις κοινές ‘χημικές’ κατεργασίες, διορθώσεις εν δυνάμει αλκοολικού τίτλου, οξύτητας, περιεκτικότητας σε άζωτο, λευκή οινοποίηση, ερυθρή οινοποίηση, μηλογαλακτική ζύμωση.

Απώτερος σκοπός των εργαστηριακών ασκήσεων είναι η απόκτηση γνώσης στην μέτρηση και αξιολόγηση παραμέτρων όπως σάκχαρα με διαθλασιμετρια και αραιομετρία, οξύτητα, ph, ελεύθερος και ολικός θειώδης ανυδρίτης, αιθυλική αλκοόλη, πτητική οξύτητα, ανάγοντα σάκχαρα, ένταση και απόχρωσης χρώματος, ολικές φαινόλες.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τις βασικές έννοιες της παραγωγής των οίνων
  • Γνωρίζει τις χημικές αναλύσεις των οίνων και μπορεί να τις συνδέσει με την τελική ποιότητα
  • Να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία του σταφυλιού και την σημασία αυτών για την παραγωγή οίνων
  • Να γνωρίζει τις απαραίτητες διορθώσεις που πρέπει να γίνονται στα γλεύκη
  • Πραγματοποιεί εργαστηριακές αναλύσεις για την αξιολόγηση των βασικών παραμέτρων των οίνων
  • Να μάθει τις λεπτομέρειες παραγωγής λευκών οίνων
  • Να μάθει τις λεπτομέρειες παραγωγής ερυθρών οίνων
  • Να κατανοήσει την μηλογαλακτική ζύμωση και τις μεταβολές στους οίνους

Βιβλιογραφία

1. Σουφλερός, Ε. Οινολογία Επιστήμη και Τεχνολογία, 2009, ISBN: 978-960-90699-5-3
2. Ribereau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. (2000) Handbook of enology, volume 1 and 2, John Wiley & Sons Ltd, England
3. Xημεία και Βιοχημεία Οίνου – Οινοποίηση, Επιμέλεια Κοτσερίδης Γιώργος - Κοντουδάκης Νικόλαος
4. Ribereau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. (2000) Handbook of enology, volume 2, John Wiley & Sons Ltd, England
5. Principles and Practices of Winemaking . Boulton B. Roger, Singleton L. Vernon, Bisson F. Linda, Kunkee E. Ralph Springer Science & Business Media, 1999.
6. Understanding Wine chemistry. Waterhouse Andrew, Sacks Gavin, Jeffery David, Wiley 2016

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Οeno One, Wine Technical Reviews IVES

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο