ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Οινολογία ΙΙ

Περιεχόμενο Μαθήματος

ΘΕΩΡΙΑ
1. Χημική σύσταση οίνου: Α. Σάκχαρα-Δυναμικός αλκοολικός τίτλος
2. Χημική σύσταση οίνου: Β. Οργανικά οξέα- Οξύτητες
3. Χημική σύσταση οίνου: Γ. Φαινολικά και αρωματικά συστατικά
4. Μεταζυμωτικές επεξεργασίες οίνων: Α. Διαύγαση-κολλάρισμα
5. Μεταζυμωτικές επεξεργασίες οίνων Β. Ρύθμιση της χημικής σύστασης
6. Μεταζυμωτικές επεξεργασίες οίνων Γ. Χημική σταθεροποίηση- τρυγική σταθεροποίηση
7. Μεταζυμωτικές επεξεργασίες οίνων : αντιμετώπιση θολωμάτων μεταλλικών ιόντων πρωτεϊνών και μεγαλομορίων
8. Μικροβιακή σταθεροποίηση- Μικροοργανισμοί αλλοιώσεων: βακτήρια, ζύμες, μύκητες
9. Οξειδωτική παλαίωση οίνων σε δρύινα - Συμβολή του ξύλου του βαρελιού στην ωρίμανση και ποιότητα των οίνων, επίδραση χρόνου, θερμοκρασίας και οξυγόνου
10. Aναγωγική παλαίωση οίνων σε φιάλες
11. Οργανοληπτικός έλεγχος οίνων- οπτική αξιολόγηση, αξιολόγηση αρώματος, γεύσης, στυπτικότητας και επίγευσης
12. Οργανοληπτικά ελαττώματα οίνων: αιτίες, χημική δομή και επιπτώσεις στην τελική ποιότητα
13. Επανάληψη κύριων σημείων του μαθήματος – απαντήσεις σε απορίες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
1. Παρακολούθηση μηλογαλακτικής ζύμωσης
2-3. Κολλάρισμα οίνων: πρωτεϊνική σταθεροποίηση, διαύγαση
4. Χημική σταθεροποίηση οίνων
5. Θείωση των οίνων μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης
6. Οργανοληπτική αξιολόγηση οίνων: τεχνική, άρωμα και ελαττωματικές οσμές οίνων
7-8 Ανάλυση και αξιολόγηση άγνωστου δείγματος οίνου-ομαδική εργασία
9-10 Παρουσίαση εργασίας

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του εισαγωγικού μαθήματος της Οινολογίας Ι.
Η ύλη του μαθήματος αποσκοπεί στην γνωριμία και εξοικείωση των φοιτητών/τριών με την χημική σύσταση των οίνων, τις μεταζυμωτικές επεξεργασίες, την οξειδωτική και αναγωγική παλαίωση, τον οργανοληπτικού έλεγχο αλλά και την σύνδεση των παραπάνω με την έννοια της ποιότητας των οίνων. Απώτερος σκοπός των εργαστηριακών ασκήσεων είναι η πρακτική εφαρμογή της σταθεροποίησης των λευκών και ερυθρών οίνων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τις βασικές έννοιες της σταθεροποίησης των οίνων
  • Γνωρίζει την χημική σύσταση των οίνων και την μπορεί να την συνδέσει με την τελική τους ποιότητα
  • Διακρίνει τις βασικές αιτίες χημικής και μικροβιακής αστάθειας των οίνων και να αποφασίσει τρόπους αντιμετώπισής τους
  • Συνδέσει το στυλ ενός οίνου με τον τρόπο παλαίωσής του
  • Αξιολογήσει την σταθερότητα/αστάθεια των οίνων εργαστηριακά
  • Πραγματοποιεί εργαστηριακές δοκιμές προσθήκης οινολογικών ουσιών και να αποφασίζει για την αντίστοιχη προσθήκη στο οινοποιείο
  • Αξιολογήσει οργανοληπτικά ένα οίνο
  • Διακρίνει, αξιολογήσει και αντιμετωπίσει τις ελαττωματικές οσμές των οίνων
  • Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να πραγματοποιήσει εργαστηριακές μετρήσεις και στη συνέχεια συζητήσει τα αποτελέσματα μετρήσεων και να ετοιμάσει αναφορά.
  • Συγκρίνει κριτικά τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποίησε με βιβλιογραφικά δεδομένα

Βιβλιογραφία

1. Σουφλερός, Ε. Οινολογία Επιστήμη και Τεχνολογία, 2009, ISBN: 978-960-90699-5-3
2. Ribereau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. (2000) Handbook of enology, volume 2, John Wiley & Sons Ltd, England
3. Principles and Practices of Winemaking . Boulton B. Roger, Singleton L. Vernon, Bisson F. Linda, Kunkee E. Ralph Springer Science & Business Media, 1999.
4. Understanding Wine chemistry. Waterhouse Andrew, Sacks Gavin, Jeffery David, Wiley 2016

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Οeno One, Wine Technical Reviews IVES

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο