Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του εισαγωγικού μαθήματος της Οινολογίας Ι.
Η ύλη του μαθήματος αποσκοπεί στην γνωριμία και εξοικείωση των φοιτητών/τριών με την χημική σύσταση των οίνων, τις μεταζυμωτικές επεξεργασίες, την οξειδωτική και αναγωγική παλαίωση, τον οργανοληπτικού έλεγχο αλλά και την σύνδεση των παραπάνω με την έννοια της ποιότητας των οίνων. Απώτερος σκοπός των εργαστηριακών ασκήσεων είναι η πρακτική εφαρμογή της σταθεροποίησης των λευκών και ερυθρών οίνων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Έχει κατανοήσει τις βασικές έννοιες της σταθεροποίησης των οίνων
- Γνωρίζει την χημική σύσταση των οίνων και την μπορεί να την συνδέσει με την τελική τους ποιότητα
- Διακρίνει τις βασικές αιτίες χημικής και μικροβιακής αστάθειας των οίνων και να αποφασίσει τρόπους αντιμετώπισής τους
- Συνδέσει το στυλ ενός οίνου με τον τρόπο παλαίωσής του
- Αξιολογήσει την σταθερότητα/αστάθεια των οίνων εργαστηριακά
- Πραγματοποιεί εργαστηριακές δοκιμές προσθήκης οινολογικών ουσιών και να αποφασίζει για την αντίστοιχη προσθήκη στο οινοποιείο
- Αξιολογήσει οργανοληπτικά ένα οίνο
- Διακρίνει, αξιολογήσει και αντιμετωπίσει τις ελαττωματικές οσμές των οίνων
- Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να πραγματοποιήσει εργαστηριακές μετρήσεις και στη συνέχεια συζητήσει τα αποτελέσματα μετρήσεων και να ετοιμάσει αναφορά.
- Συγκρίνει κριτικά τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποίησε με βιβλιογραφικά δεδομένα