Το μάθημα έχει ως στόχο την ενημέρωση των φοιτητών στην μικροβιολογία του γάλακτος και των προϊόντων του.
Περιγράφονται αρχικά οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο γάλα, οι δυνατότητες ελέγχου της ανάπτυξης αυτών και τα προβλήματα που είναι δυατόν να δημιουργήσουν στα προϊόντα. Δίνεται έμφαση στην γνώση και διάκριση των οξυγαλακτικών/εναρκτήριων μ.ο και στην τεχνολογική τους αξιοποίηση για την παρασκευή ασφαλών προϊόντων με ιδιαίτερα οργανοληπτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναλύονται οι πιθανές μικροβιολογικές αλλοιώσεις του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, η ασφάλεια τους, η αντιμετώπιση αυτών, και η υγιεινή των χώρων παραγωγής.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: