ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Μικροβιακή Βιοτεχνολογία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Ιστορικές προσεγγίσεις – Οικονομικές συνιστώσες.
2. Οι βασικοί τομείς εφαρμογής της μικροβιακής βιοτεχνολογίας.
3. Τυπικές και οξειδωτικές ζυμώσεις και βιομετατροπές και οι εφαρμογές τους στη Βιομηχανία των Τροφίμων και τη Λευκή Βιοτεχνολογία. Γαλακτική ζύμωση, αλκοολική ζύμωση, μυρμηγκική ζύμωση, οξική ζύμωση, προπανοδιολοκή ζύμωση, βουτανοδιολική ζύμωση, ζύμωση ακετόνης-βουτανόλης-αιθανόλης, οξική ζύμωση, μηλικογαλακτική βιομετατροπή, κοκ.
4. Μικροβιακή βιοτεχνολογία και παραγωγή τροφίμων: Τεχνολογίες παραγωγής άρτου και αρτοσκευασμάτων. Τεχνολογίες παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών. Τεχνολογίες παραγωγής όξους. Τεχνολογίες παραγωγής βρώσιμων ελιών και φυτικών προϊόντων ζυμώσεως.
5. Μικροβιακή βιοτεχνολογία και παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας: Παραγωγή βιοαλκοολών, οργανικών οξέων, βιοκαυσίμων, λιπιδίων και μικροβιακής πρωτεΐνης.
6. Οι -ομικές τεχνολογίες στη Βιοτεχνολογία των μικροοργανισμών.
7. Μικροβιακά Γονιδιώματα, Βακτηριοφάγοι.
8. Μέθοδοι μελέτης της μικροβιακής οικολογίας.
9. Εφαρμογές: Παραγωγή αμινοξέων από μικροοργανισμούς. Το παράδειγμα το Corynebacterium glutamicum.
10. Εφαρμογές: Καλλιέργεια εδωδίμων μυκήτων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής/τρια θα:

  • Έχει αντιληφθεί της Βιομηχανικές Ζυμώσεις και τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται σε τέτοια κλίμακα
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών της Ενζυμικής - Μικροβιακής Τεχνολογίας και των Μικροβιακών Ζυμώσεων σχετικών με την παραγωγή τροφίμων καθώς και με τις εφαρμογές των στη Λευκή Βιοτεχνολογία.
  • Χρησιμοποιεί τις μεθοδολογίες της Μικροβιακής και Ενζυμικής Τεχνολογίας αναφορικά με τη χρήση τους στη Βιοτεχνολογία των Τροφίμων και στη Λευκή Βιοτεχνολογία .
  • Έχει κατανοήσει το μεταβολισμό και τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που παράγονται από τους μικροοργανισμούς και τις βιοτεχνολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγής τους
  • Έχει γνώση των μεθόδων μελέτης των μικροβιακών πληθυσμών στο περιβάλλον.
  • Έχει αντιληφθεί τις προοπτικές της Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας στη παραγωγή χρήσιμων ενεργειακών, χημικών και βιοδραστικών μορίων

Βιβλιογραφία

1. "Μικροβιολογία και Μικροβιακή Τεχνολογία", Συγγραφέας: Γεώργιος Αγγελής, Εκδόσεις "Σταμούλης ΑΕ", Αθήνα 2007.
2. " BROCK ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ", Συγγραφείς: Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, David A. Stahl, ΙΤΕ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ., Κρήτη 2018.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Enzyme and Microbial Technology, Bioresource Technology, Journal of Applied Microbiology, Applied Microbiology and Biotechnology, Applied and Environmental Microbiology, Microbial Biotechnology

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο