ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Μετασυλλεκτικές Ασθένειες Οπωροκηπευτικών

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Έννοια της ασθένειας
2. Συμπτώματα και σημεία μετασυλλεκτικών ασθενειών
3. Κύρια φυτοπαθογόνα αίτια και επιδημιολογία των μετασυλλεκτικών ασθενειών (μύκητες, βακτήρια, ιοί, μη παρασιτικά αίτια, (δυσμενείς συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και θρέψεως, τοξικοί παράγοντες του περιβάλλοντος, μεταφοράς, αποθήκευσης, διάθεσης)
4. Κύριες Μετασυλλεκτικές Ασθένειες φρούτων και κηπευτικών:
 Καρποφόρα Δένδρα (Μηλοειδή, Πυρηνόκαρπα, Εσπεριδοειδή, Αμπέλι, Ελιά, Αβοκάντο, Ακτινίδιο, Ροδιά, Φιστικιά, Καρυδιά, Μπανάνα)
 Κηπευτικά (Σολανώδη, Σταυρανθή, Κολοκυνθοειδή, Βολβώδη, Καρώτα, Φράουλα)
5. Διάγνωση των μετασυλλεκτικών ασθενειών (κλινική διάγνωση, εργαστηριακή διάγνωση, προσδιορισμός ασθενείας).
6. Αντιμετώπιση των μετασυλλεκτικών ασθενειών (προσυλλεκτική και μετασυλλεκτική).
7. Αντιμετώπιση μυκοτοξικογόνων μυκήτων προσυλλεκτική και μετασυλλεκτική).
8. (Αντιμετώπιση ανθρωποπαθογόνων μικροοργανισμών στις έτοιμες- συσκευασμένες σαλάτες.)
9. Βιβλιογραφική ενημέρωση – παραπομπή για περαιτέρω μελέτη

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει στους φοιτητές του Τμήματος Ε.Τ.Τ. την έννοια και τη σημασία της Φυτοπαθολογίας με εξειδίκευση στη Μετασυλλεκτική Φυτοπαθολογία. Αναλύονται βασικές έννοιες της Γενικής Φυτοπαθολογίας στην έκταση που απαιτείται για να μπορούν να αντιληφθούν οι φοιτητές έννοιες και ορισμούς των εξειδικευμένων παραδόσεων.

Ειδικότερα, οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε θέματα όπως η Έκφραση της ασθένειας. Κύρια φυτοπαθογόνα αίτια και επιδημιολογία των μετασυλλεκτικών ασθενειών, Κύριες Μετασυλλεκτικές Ασθένειες φρούτων και κηπευτικών: Καρποφόρα Δένδρα και Κηπευτικά. Διάγνωση και Αντιμετώπιση των μετασυλλεκτικών ασθενειών.

Με βάση τα ανωτέρω οι φοιτητές θα είναι σε θέση να μπορούν να αναγνωρίσουν – να διαγνώσουν ορθά – μετασυλλεκτικές προσβολές σε φρούτα και λαχανικά και να μπορούν να προτείνουν τη σωστή στρατηγική αντιμετώπισής τους.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν:

  • κατανοήσει την έννοια και τη σημασία της Φυτοπαθολογίας εν γένει
  • κατανοήσει τη σημασία της Μετασυλλεκτικής Φυτοπαθολογίας και θα είναι ικανοί να αναγνωρίζουν μετασυλλεκτικές ασθένειες τη διάγνωση και την αντιμετώπισή τους.

Επίσης, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σε θέματα αιχμής που αφορούν στην ορθή διαχείριση των ασθενειών και την ασφάλεια των τροφίμων που αναφέρεται στην Αντιμετώπιση μυκοτοξικογόνων μυκήτων.

Βιβλιογραφία

Πανεπιστημιακές σημειώσεις Μετασυλλεκτικής Φυτοπαθολογίας, Συγγραφικής ομάδας μελών του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας

Συναφή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία:
1. Φυτοπαθολογία, Τζάμος 2007, Ασθένειες Καρποφόρων Δένδρων και Αμπέλου Παναγόπουλος 2007
2. A Colour Atlas of Postharvest Diseases of Fruits and Vegetables, Vol. 1 &2. Anna L. Snowdon.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο