ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Μελισσοκομία - Σηροτροφία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Συστηματική κατάταξη και φυλές των μελισσών.
2. Η ανάπτυξη και η κοινωνία των μελισσών (βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας).
3. Ανατομία, φυσιολογία, διατροφή, δραστηριότητες και συμπεριφορά των μελισσών.
4. Η φωλιά, η σμηνουργία, η γενετική και η βελτίωση των μελισσών.
5. Η επικονίαση των καλλιεργειών με μέλισσες, μελισσοκομικά φυτά, μελισσοκομικός εξοπλισμός και χειρισμοί, παραγωγή βασιλισσών και προϊόντα της κυψέλης.
6. Εισαγωγή στις ασθένειες, εχθρούς και δηλητηριάσεις των μελισσών.
7. Οικονομική και κοινωνική σημασία της Σηροτροφίας.
8. Βιολογία του μεταξοσκώληκα και τα στάδια εκτροφής του.
9. Απόπνιξη και αναπήνιση κουκουλιών και η κατεργασία της μετάξινης ίνας.
10. Εισαγωγή στους εχθρούς και ασθένειες του μεταξοσκώληκα.
11. Καλλιέργεια της μουριάς και η σημασία της ως τροφής των κατοικίδιων ζώων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής, σε επίπεδο γνώσεων, θα μπορεί να απαριθμεί τις φυλές των μελισσών, να περιγράφει στοιχεία ανατομίας και μορφολογία της μέλισσας και του μεταξοσκώληκα, να περιγράφει και να ερμηνεύει τη συμπεριφορά και τον βιολογικό κύκλο αυτών των εντόμων. Επιπλέον θα είναι σε θέση να περιγράφει την κοινωνία της μέλισσας και να κατανοεί τη δομή της φωλιάς της, όπως επίσης να περιγράφει τις μεθόδους γενετικής βελτίωσης που μπορούν να εφαρμοστούν. Ακόμα θα μπορεί να αναγνωρίζει τα στοιχεία για τη διατροφή της μέλισσας και του μεταξοσκώληκα, τα σημαντικά μελισσοκομικά φυτά και τον απαραίτητο μελισσοκομικό εξοπλισμό. Τέλος, θα μπορεί να αναγνωρίζει τα προϊόντα της μέλισσας και του μεταξοσκώληκα, να διακρίνει τη σημασία τους, να μπορεί να περιγράφει βασικές ιδιότητες που έχουν και να τα επιλέγει στην καθημερινότητά του.

Σε επίπεδο ικανοτήτων, ο φοιτητής θα μπορεί να σχεδιάζει και να εφαρμόζει τους απαραίτητους και βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, όπως επίσης και το πρόγραμμα παραγωγής βασιλισσών. Ακόμα θα είναι σε θέση να εφαρμόζει τεχνικές για την παραγωγή και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων όπως γύρη, βασιλικός πολτός, δηλητήριο και πρόπολη. Θα μπορεί να ελέγχει για τις κύριες ασθένειες της μέλισσας και του μεταξοσκώληκα και να εφαρμόζει προληπτικά μέτρα περιορισμού.

Σε επίπεδο στάσεων, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να εκτιμά την επικονιαστική συνεισφορά της μέλισσας, τη σημαντική προσφορά του μεταξοσκώληκα και να ενθαρρύνει για τη διαφύλαξη και προστασία των εντόμων αυτών. Επίσης θα μπορεί να ενθαρρύνει για την αξιοποίηση σημαντικών μελισσοκομικών φυτών ενώ τέλος να προστατεύει τη μέλισσα από τους αλόγιστους ψεκασμούς και να υποστηρίζει τη προστασία της εκτιμώντας την σημαντική της προσφορά.

Βιβλιογραφία

1. Π. Χαριζάνης, Μέλισσα και Μελισσοκομική Τεχνική, 2017
2. Α. Θρασυβούλου, Πρακτική Μελισσοκομία, Προβλήματα, Αιτίες & λύσεις, 2015
3. Π. Χαριζάνης Σημειώσεις Εργαστηριακών Ασκήσεων Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, 2017
4. Π. Χαριζάνης, Μ. Πανεπιστημιακές Σημειώσεις Σηροτροφίας, 2019

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Journal of Apicultural Research, Apidologie, Journal of Apicultural Science, Μελισσοκομική Επιθεώρηση

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο