ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Κλινική Διατροφή

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Βασικές Έννοιες
2. Εισαγωγικό Μάθημα
3. Διατροφή και Καρδιαγγειακά
4. Διατροφή και Υπέρταση
5. Διατροφή και Παχυσαρκία
6. Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης
7. Διατροφή και Καρκίνος
8. Διατροφή και Οστεοπόρωση
9. Ανακεφαλαίωση

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στην Κλινική Διατροφή. 

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες των διαδικασιών των αρχών της διατροφικής προσέγγισης για την πρόληψη και την θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων. Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες των αρχών της παθοφυσιολογίας των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας και του καρκίνου.

Τέλος, στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους σπουδαστές του ρόλου της διατροφής, των συμπληρωμάτων, των λειρουργικών τροφίμων και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη και εφαρμογή τους.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει γνώση και κατανόηση των βασικών θεμάτων αλλά και των νεότερων εξελίξεων στην Κλινική Διατροφή και της σχέσης των θρεπτικών συστατικών και τροφίμων με την πρόληψη ή αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων.
  • Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σύνθετες έννοιες που σχετίζονται με την Κλινική Διατροφή.
  • Θα μπορεί να κατανοήσει τις σχέσεις ανάμεσα στο πρότυπο διατροφής, τα θρεπτικά συστατικά και τα τρόφιμα και στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.
  • Θα μπορεί να κατανοήσει τα διατροφικά πρότυπα και τη διατροφική αγωγή κατά περίπτωση χρόνιας νόσου.

 Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη σύνδεση μεταξύ των λειτουργικών τροφίμων και της υγείας του πληθυσμού.

Βιβλιογραφία

Α. Ζαμπέλας, Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή, Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2007

Διδάσκοντες

2105294888
stefanos@aua.gr
Αντίθετα με αυτό που θεωρεί η πλειοψηφία, το Lorem Ipsum δεν είναι απλά ένα […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο