Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι ικανός/ή να:
- αναφέρει τις κυριότερες θεματικές και τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης Ιστορίας της Γεωπονικής Επιστήμης καθώς της επιστήμης γενικότερα.
- παρουσιάσει και αναλύσει σημαντικά ζητήματα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης μέσω της ανάπτυξης ενός ιστορικού, κριτικού τρόπου σκέψης.
- αναφέρει και επεξηγήσει, με την συγκριτική προσέγγιση, σύγχρονα φαινόμενα και ζητήματα που άπτονται προβλημάτων ιστορικής, ηθικής και φιλοσοφικής φύσης που αφορούν την γεωπονική επιστήμη αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης γενικότερα κατανοώντας τις βαθύτερες αιτίες και τους ευρύτερους συσχετισμούς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
- αναλύει φαινόμενα και ζητήματα κοινωνικής και ηθικής φύσεως τα οποία θα τους απασχολήσουν σε άλλα μαθήματα αλλά και στην μετέπειτα σταδιοδρομία τους, αφού θα έχει εξοικειωθεί με την ιστορική διάσταση αυτών και θα έχει αποκτήσει το απαραίτητο γνωσιολογικό και αναλυτικό υπόβαθρο για την βαθύτερη κατανόησή τους
- θα ενισχύσει την κριτική επιστημονική ικανότητα και σκέψη, μέσα από την πολύπλευρη διεπιστημονική διαπραγμάτευση με διάφορα επιστημολογικά ζητήματα κατανοώντας τις διαφορετικές «οπτικές» και προσεγγίσεις στο εσωτερικό της επιστήμης.