ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Ιστορία της Γεωπονικής Επιστήμης

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγή στην ιστορία και φιλοσοφία της (γεωπονικής) επιστήμης
2. Επισκόπηση της ιστορίας των γεωργιών του κόσμου, από τις απαρχές μέχρι σήμερα.
3. Γεωργικές επαναστάσεις και αγροτικές μεταρρυθμίσεις, 17ος – 20ος αιώνας.
4. Βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση και γεωπονική επιστήμη τον 18ο και 19ο αιώνα.
5. Επιστημονική επανάσταση και γεωπονική επιστήμη τον 18ο και 19ο αιώνα.
6. Η συγκρότηση της γεωπονικής επιστήμης και η οργάνωση της γεωργικής εκπαίδευσης το 19ο και 20ο αιώνα.
7. Η οργάνωση και η εξέλιξη της γεωργικής έρευνας το 19ο και 20ο αιώνα.
8. Γεωπονική Επιστήμη και γεωργική τεχνολογία, 19ος – 20ος αιώνας.
9. Η ιστορία και η εξέλιξη της Γεωπονικής Επιστήμης και Γεωργικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα το 19ο και 20ο αιώνα.
10. Ιστορία και εξέλιξη της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (Α.Γ.Σ.Α.) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) από την ίδρυση (1920) μέχρι σήμερα.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι ικανός/ή να:

  • αναφέρει τις κυριότερες θεματικές και τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης Ιστορίας της Γεωπονικής Επιστήμης καθώς της επιστήμης γενικότερα.
  • παρουσιάσει και αναλύσει σημαντικά ζητήματα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης μέσω της ανάπτυξης ενός ιστορικού, κριτικού τρόπου σκέψης.
  • αναφέρει και επεξηγήσει, με την συγκριτική προσέγγιση, σύγχρονα φαινόμενα και ζητήματα που άπτονται προβλημάτων ιστορικής, ηθικής και φιλοσοφικής φύσης που αφορούν την γεωπονική επιστήμη αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης γενικότερα κατανοώντας τις βαθύτερες αιτίες και τους ευρύτερους συσχετισμούς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
  • αναλύει φαινόμενα και ζητήματα κοινωνικής και ηθικής φύσεως τα οποία θα τους απασχολήσουν σε άλλα μαθήματα αλλά και στην μετέπειτα σταδιοδρομία τους, αφού θα έχει εξοικειωθεί με την ιστορική διάσταση αυτών και θα έχει αποκτήσει το απαραίτητο γνωσιολογικό και αναλυτικό υπόβαθρο για την βαθύτερη κατανόησή τους
  • θα ενισχύσει την κριτική επιστημονική ικανότητα και σκέψη, μέσα από την πολύπλευρη διεπιστημονική διαπραγμάτευση με διάφορα επιστημολογικά ζητήματα κατανοώντας τις διαφορετικές «οπτικές» και προσεγγίσεις στο εσωτερικό της επιστήμης.

Βιβλιογραφία

Δημήτρης Γ. Παναγιωτόπουλος, Οι αγρότες στην ελληνική ιστορία. Από την Επανάσταση στην παγκοσμιοποίηση, Πατάκης, Αθήνα 2022 . Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 102125535.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο