ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

Πρακτική εκμάθηση και εξάσκηση στις παρακάτω εργαστηριακές ασκήσεις:

Άσκηση 1. Προσδιορισμός παραμέτρων θερμικής διείσδυσης (τιμές f και j). Υπολογισμός απαιτούμενου χρόνου για βιομηχανική αποστείρωση.
Άσκηση 2. Ψύξη τροφίμων. Κύκλωμα Ψύξης- Μονοβάθμιος Ψυκτικός Κύκλος. Άσκηση 3. Ρεολογία και ιξώδες. Επίδραση της θερμοκρασίας στο ιξώδες τροφίμων.
Άσκηση 4. Ρευστοποίηση κλίνης στερεών σωματιδίων με αέρα. Υπολογισμός ταχύτητας έναρξης ρευστοποίησης και πτώσης πίεσης vs. ταχύτητα αέρα.
Άσκηση 5. Συμπύκνωση με εξάτμιση. Ισοζύγια μάζας και ενέργειας. Υπολογισμός ολικού συντελεστή μεταφοράς θερμότητας.
Άσκηση 6. Κατάψυξη τροφίμων. Προσδιορισμός αρχικού σημείου πήξης, επιφανειακού συντελεστή μεταφοράς θερμότητας και χρόνων κατάψυξης.
Άσκηση 7. Εναλλάκτες θερμότητας. Υπολογισμός ολικού συντελεστή μεταφοράς θερμότητας και διαφοράς θερμοκρασίας vs. επιφάνειας εναλλαγής θερμότητας.
Άσκηση 8. Αντλίες. Μελέτη περιστροφικής αντλίας.
Άσκηση 9. Διαχωρισμός με μεμβράνες. Συμπύκνωση χυμού.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του συγκεκριμένου μαθήματος εστιάζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Εκμάθηση αρχών λειτουργίας βασικών στοιχείων εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων
  • Πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων σε διάφορα στοιχεία εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων
  • Εκμάθηση επεξεργασίας δεδομένων κατά την λειτουργία των στοιχείων εξοπλισμού
  • Εφαρμογές σε διάφορες διεργασίες παραγωγής τροφίμων

Βιβλιογραφία

1. Cortez Vieira MM, and Ho P (eds), 2008. Experiments in Unit Operations and Processing of Foods. Volume 5 of ISEKI-Food series, Springer, pp. 210.
2. Rizvi, SSH, Gauri S. Mittal GS, 1992. Experimental Methods in Food Engineering, Springer, pp.289.
3. Singh PR and Erdogdu F, 2004. Virtual Experiments in Food Processing, RAR Press, pp. 126.
4. McCabe, Smith and Harriott, 2002. Unit Operations of Chemical Engineering, 6th edition, Εκδόσεις Tziola, Θεσσαλονίκη, 2015 (μετάφραση).
5. Singh, P.R. and Heldman, D.R., 2014. Introduction to Food Engineering. 5th Edition. Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., Αθήνα, 2019 (μετάφραση).

Διδάσκοντες

2105294703
ftsironi@aua.gr
Η Θεοφανία Τσιρώνη είναι απόφοιτη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο "Μελέτη μη θερμικών προκατεργασιών για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας ιχθυηρών" στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Δημόσια Υγεία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
2105294706
stoforos@aua.gr
Ο Νικόλαος Γ. Στοφόρος, Χημικός Μηχανικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 1978), είναι Καθηγητής του Τμήματος […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο