ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Επεξεργασία Αποβλήτων Βιομηχανιών Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Η έννοια των αποβλήτων και των υπολειμμάτων. Θεμελιώδεις ορισμοί και οικονομικές συνιστώσες.
2. Τα είδη αποβλήτων και υπολειμμάτων: στερεά και υγρά απόβλητα. Απόβλητα περιέχοντα (απλά και σύνθετα) σάκχαρα, λιπίδια, πρωτεΐνη, γλυκερόλη και φαινολικά συστατικά.
3. Αύξηση μικροοργανισμών σε φυσικά οικοσυστήματα (τύπου αποβλήτων). Προτυποποίηση βιοδιεργασιών.
4. Παραδοσιακές μέθοδοι επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων: Πρωτογενής επεξεργασία (φυγοκέντριση, διήθηση, καθίζηση, κλπ).
5. Παραδοσιακές μέθοδοι επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων: Δευτερογενής επεξεργασία με τη μέθοδο των σταλαζόντων φίλτρων και της ενεργοποιημένης ιλύος.
6. Μαθηματικά μοντέλα, ισοζύγια και υπολογισμοί στους σταθμούς βιολογικού καθαρισμού των υγρών αποβλήτων.
7. Επεξεργασία στερεών αποβλήτων και υπολειμμάτων: Η θερμόφιλη βιοαποικοδόμηση (κομποστοποίηση).
8. Αναερόβια επεξεργασία αποβλήτων: Μεθανογένεση και παραγωγή βιοαερίου και η βιοχημεία και τεχνολογία αυτής.
9. Βιοτεχνολογία παραγωγής εδωδίμων μανιταριών κατά την αξιοποίηση στερεών και ημι-στερεών υπολειμμάτων και αποβλήτων.
10. Προηγμένου τύπου επεξεργασία παραπροϊόντων και αποβλήτων: Εμπλοκή χημικών διεργασιών και ενζύμων στην αξιοποίηση γεωργο-βιομηχανικών υπολειμμάτων.
11. Προηγμένου τύπου επεξεργασία παραπροϊόντων και αποβλήτων: Εμπλοκή μικροβιακών διεργασιών στην αξιοποίηση γεωργο-βιομηχανικών υπολειμμάτων. Παραγωγή μικροβιακής πρωτεΐνης μικροβιακού λίπους, οργανικών οξέων, ενζύμων, μικροβιακών διαλυτών, πολυυδροξυαλκανοϊκών εστέρων, κλπ.
12. Case studies: Επεξεργασία και αξιοποίηση υπολειμμάτων του Ελλαδικού χώρου. Η περίπτωση των υγρών αποβλήτων ελαιουργίας και του τυρογάλακτος.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό μάθημα σχετικά με τις παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας και αξιοποίησης των γεωργο-βιομηχανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της Μικροβιακής, την Ενζυμικής και της Χημικής Τεχνολογίας σε διεργασίες απτόμενες της επεξεργασίας και αξιοποίησης των γεωργο-βιομηχανικών υποπροϊόντων και υπολειμμάτων.
Επίσης αναφέρεται σε έννοιες και μεθοδολογίες διαχείρισης των υπολειμμάτων της γεωργο-βιομηχανικής δραστηριότητας, έμφαση δίδεται στις «Πράσινες» (Αειφορικές) διεργασίας, ενώ μελετάται επισταμένως και η παραγωγή χρήσιμων προϊόντων μέσω της αξιοποίησης των υπολειμμάτων και των υποπροϊόντων της αγροτο-χημικής δραστηριότητας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των αρχών και μεθόδων της διαχείρισης και επεξεργασίας των γεωργο-βιομηχανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων.
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών της Βιοτεχνολογίας και Χημικής Τεχνολογίας σχετικά με τη διαχείριση των υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της αγροτο-χημικής δραστηριότητας.
  • Χρησιμοποιεί τις μεθοδολογίες της Μικροβιακής και Ενζυμικής Τεχνολογίας καθώς και των Φυσικοχημικών διεργασιών στην επεξεργασία και αξιοποίηση των γεωργο-βιομηχανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων.
  • Αναλύει και υπολογίζει τα βασικά στοιχεία των διεργασιών (φυσικοχημικών και βιοτεχνολογικών) σχετικά με την επεξεργασία και αξιοποίηση των υπολειμμάτων και των υποπροϊόντων της αγροτο-χημικής δραστηριότητας.

Βιβλιογραφία

1. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, Συγγραφέας: Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ, Εκδόσεις ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΕ, 2η έκδοση, 2017
2. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, Συγγραφέας: M. SHULER – F. KARGI, ΠΑΝ/ΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΜΠ, 2005

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο