ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Ενόργανη Χημική Ανάλυση

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγή στην Ενόργανη Χημική Ανάλυση
2. Δειγματοληψία- Προκατεργασία δείγματος για ανάλυση
3. Τεχνικές εκχύλισης
4. Τεχνικές απόσταξης
5. Χρωματογραφικές τεχνικές ανάλυσης
6. Αέρια Χρωματογραφία (GC)
7. Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC)
8. Φασματοσκοπικές τεχνικές ανάλυσης
9. Φασματοφωτομετρία Yπεριώδους – Oρατού (UV-Vis)
10. Φασματοσκοπία Yπερύθρου (IR)
11. Φασματοσκοπία Raman
12. Φασματοσκοπία Πυρηνικoύ Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) ( 1H, 13 C NMR)
13. Φασματομετρία μαζών (MS)
14. Ασκήσεις

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Αντικείμενο του μαθήματος Ενόργανη Ανάλυση είναι η εξοικείωση των φοιτητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με τις σύγχρονες μεθόδους ενόργανης χημικής ανάλυσης. Πιο συγκεκριμένα στις θεωρητικές παραδόσεις δίνεται έμφαση στην αρχή κάθε μεθόδου, στην οργανολογία της, στην ερμηνεία των παρεχόμενων κάθε φορά γραφημάτων ή φασμάτων, όπως επίσης και στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων για ποιοτικές και ποσοτικές μετρήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο τέλος για επιλογή μεθόδου/ή και μεθόδων για επίλυση συγκεκριμένων αναλυτικών πρακτικών προβλημάτων από την ερευνητική ή από την βιομηχανική πράξη.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την οργανολογία και τις εφαρμογές των Μεθόδων Ενόργανων Ανάλυσης (οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούνται σε ερευνητικά εργαστήρια, σε εργαστήρια ελέγχων δημόσια ή ιδιωτικά), ενώ παράλληλα επιδιώκεται:

  • Η άμεση σύνδεση της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική εφαρμογή.
  • Η εκμάθηση της σωστής προετοιμασίας του δείγματος πριν την ανάλυσή του.
  • Η κατανόηση των βασικών λειτουργικών παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η κάθε μέθοδος ενόργανης ανάλυσης.
  • Η εκμάθηση της σωστής διαδικασίας μέτρησης, παραλαβής, επεξεργασίας των δεδομένων και εκτίμησης του τελικού αποτελέσματος.

Ταυτόχρονα με τα προηγούμενα οι φοιτητές εκπαιδεύονται στη συγγραφή εργαστηριακών εκθέσεων.

Βιβλιογραφία

1. Αρχές Ενόργανης Ανάλυσης. D. A. Skoog, F. James Holler, T. A. Nieman (Μετάφραση: Μ. Ι. Καραγιάννης, Κ. Η. Ευσταθίου, Ν. Χανιωτάκης).
2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ, G. Christian, P. Dasgupta, K. Schug, Odysseus Publishing Ltd.
3. ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, G. N. Jill, G. II M. Robert, Y. M. Hank, S. D. Karl, Broken Hill Publishers.
4. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ, ΛΙΟΔΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, Α. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ι.Κ.Ε., 2η έκδοση.
5. Π. Α. Ταραντίλης, Μ. Πολυσίου, Χ. Παππάς. Ενόργανη Χημική Ανάλυση, Πανεπιστημιακές σημειώσεις.

Διδάσκοντες

210 529 4262
dmatiadis@aua.gr
Ο Δημήτρης Ματιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Οργανικής Χημείας, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής […]
2105294261
mkokotou@aua.gr
Γνωστικό αντικείμενο: «Ενόργανη Χημική Ανάλυση και Οργανική Χημεία». (ΦΕΚ διορισμού,τεύχος Γ 1426, 25.06.2021). Μεταδιδακτορική Έρευνα: Βραβεία: […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο