Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Εισαγωγή στη Διατροφική Αξιολόγηση

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Βασικές Έννοιες
2. Μέθοδοι Διατροφικής Αξιολόγησης
3. Μέθοδοι καταγραφής της διαιτητικής πρόσληψης
4. Ακρίβεια και εγκυρότητα μεθόδων διαιτητικής αξιολόγησης
5. Τιμές αναφοράς διαιτητικής πρόσληψης, αξιολόγηση ποιότητας διατροφής
6. Εκτίμηση διατροφικής συμπεριφοράς
7. Ανθρωπομετρία
8. Ανάλυση σύστασης σώματος
9. Μέθοδοι υπολογισμού ενεργειακής δαπάνης
10. Εργαστηριακές εξετάσεις
11. Κλινική εξέταση και σημασία της στην αξιολόγηση διατροφικής κατάστασης
12. Χρήση και ανάλυση περιστατικών

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στην Αξιολόγηση της Διατροφικής Κατάστασης. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες και τη μεθοδολογία της εκτίμησης της διατροφικής κατάστασης, περιλαμβάνοντας την τελευταία τεχνολογία των μεθόδων εκτίμησης της διατροφικής πρόσληψης, ανθρωπομετρικών δεικτών, σύστασης σώματος, καθώς και βιοχημικών παραμέτρων και κλινικών σημείων. Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες της ερμηνείας των διαφόρων δεικτών αξιολόγησης για όλες τις ηλικιακές ομάδες καθώς και τους περιορισμούς των διαφόρων μεθόδων και την επίδραση των νοσημάτων στην εφαρμογή και ακρίβειά τους.

Τέλος, στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους σπουδαστές των μεθόδων αξιολόγησης της διατροφικής κατάστασης του ατόμου και του πληθυσμού, της αξιολόγησης των τιμών αναφοράς της διαιτητικής πρόσληψης, της αξιολόγησης της ποιότητας διατροφής, των μεθόδων ανάλυσης σύστασης σώματος και την ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει γνώση και κατανόηση των βασικών μεθόδων και εργαλείων αλλά και των νεώτερων εξελίξεων στην Αξιολόγηση της Διατροφικής Κατάστασης του ατόμου και του πληθυσμού.
  • Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σύνθετες έννοιες που σχετίζονται με την επιλογή της καλύτερης μεθόδου διατροφικής αξιολόγησης ανάλογα με την περίπτωση και να γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μιας μεθόδου.
  • Θα μπορεί να κατανοήσει τα οφέλη και τους περιορισμούς της Διατροφικής Αξιολόγησης και να εφαρμόζει αποτελεσματικά τις διάφορες μεθόδους.
  • Θα μπορεί να κατανοήσει τις μελέτες στη βιβλιογραφία και τη μεθοδολογία τους ως προς τη διατροφική αξιολόγηση.
  • Θα μπορεί να διαμορφώνει και να εκφράζει άποψη για θέματα της Διατροφικής Αξιολόγησης προς τη Βιομηχανία Τροφίμων και το κοινωνικό σύνολο.

Βιβλιογραφία

1. Διατροφική Αξιολόγηση. Γ. Μανιός, Ιατρικές Εκδόσεις ΠΧ Πασχαλίδης, 2006, 13256940
2. Εργαστηριακές εξετάσεις και διαφορική διάγνωση-οδηγός στην κλινική διερεύνηση, Marks Vincent, Cantor Thomas, Mesko Dusan, Pullmann Rudolf, Nosalova Gabriela, Ιατρικές Εκδόσεις ΠΧ Πασχαλίδης 2009, 13256617

Διδάσκοντες

210 5294667
pkaratzi@aua.gr
Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Συμβουλευτικής και Διατροφικής Συμπεριφοράς

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram