Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα της Επιστήμης των Τροφίμων και της Διατροφής.
Εισάγει:
- τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της επιστήμης των τροφίμων και των και των υποκείμενων τεχνολογιών που συνδέονται με την παραγωγή ασφαλών και θρεπτικών, νωπών και μεταποιημένων τρόφιμων για τον άνθρωπο.
- τις κύριες τεχνολογίες επεξεργασίας τροφίμων (ξήρανση, κατάψυξη, κονσερβοποίηση τεχνολογίες.
- βασικές έννοιες που αφορούν τόσο την διατροφική αξία του τροφίμου όσο και την σχέση μεταξύ διατροφικής συμπεριφοράς και υγείας. Διατροφικές ανάγκες σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Σχέση διατροφής και υγείας. Πρόληψη χρονίων νοσημάτων μέσω ορθών διατροφικών επιλογών. Εκτίμηση της διατροφής και της υγείας του πληθυσμού με σύγχρονες μεθοδολογίες.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια:
- Θα έχει γνώση και κατανόηση των βασικών θεμάτων αλλά και των νεώτερων εξελίξεων στην Επιστήμη Τροφίμων και της Διατροφής.
- Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σύνθετες έννοιες και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο πεδίο της Επιστήμης Τροφίμων και της Διατροφής.
- Θα μπορεί να διαμορφώνει και να εκφράζει άποψη για θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και της Διατροφής προς πολλαπλούς αποδέκτες όπως το επιστημονικό κοινό άλλων γνωστικών πεδίων, η Βιομηχανία Τροφίμων, ειδικά κοινά του επαγγελματικού χώρου, το κοινωνικό σύνολο.
- Θα έχει αποκτήσει δεξιότητες επικοινωνίας των θεμάτων Τροφίμων και της Διατροφής.
Οι γνώσεις, επιστημονικές ικανότητες και δεξιότητες που θα έχει αποκτήσει ο φοιτητής/ τρια με αυτό το εισαγωγικό μάθημα θα μπορούν να αξιοποιηθούν εάν επιθυμήσουν να οδηγηθούν σε επόμενο κύκλο σπουδών σε αυτό ή σε συναφή επιστημονικά αντικείμενα.