ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων και στη Διατροφή του Ανθρώπου

Περιεχόμενο Μαθήματος

• Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
• Η επιστήμη των τροφίμων και η διασύνδεσή της με βασικές επιστήμες (Βιολογία, Φυσικές επιστήμες και Μηχανική).
• Αγροτοδιατροφικός τομέας: Η πολιτική των τροφίμων από μια παγκόσμια προοπτική, παγκόσμιες ανάγκες σε τρόφιμα, διαθέσιμες πηγές εφοδιασμού τροφίμων.
• Ορισμός και διάκριση γεωργικών βιομηχανιών. Πρόσφορα και ζήτηση στις βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
• Γενικές αρχές επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων με αναφορά στους τύπους τροφίμων και τη θρεπτική τους αξία.
• Πρωτογενής γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και ποιοτικά χαρακτηριστικά των νωπών προϊόντων.
• Τα φυσικοχημικά, θρεπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων.
• Βασικές αρχές μεταποίησης και συντήρησης των νωπών προϊόντων και παραγωγή τροφίμων.
• Βασικές διεργασίες που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση μεταποίηση των τροφίμων. Γραμμές παραγωγής και διαγράμματα ροής των κυριοτέρων κατηγοριών τροφίμων.
• Βασικές αρχές και έννοιες σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τροφίμων, που καλύπτουν τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και των καταναλωτών.
• θεμελιώδη θέματα της προστασίας τόσο του καταναλωτή όσο και του περιβάλλοντος κατά την παραγωγή προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης.
• Νομοθεσία για τα τρόφιμα. Διεθνείς οργανισμοί αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων και τη θέσπιση προτύπων ποιότητας.
• Απαραίτητα και μη θρεπτικά συστατικά. Ενεργειακό ισοζύγιο
• Πίνακες σύστασης τροφίμων
• Διατροφικές συστάσεις, διατροφικές πυραμίδες, Μεσογειακή διατροφή DRIs.
• Οι διατροφικές ανάγκες όπως διαμορφώνονται κατά ηλικιακές ομάδες, φύλο, εγκυμοσύνη και γαλουχία.
• Συσχέτιση διατροφικών επιλογών με χρόνια νοσήματα κυρίως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, οστεοπόρωση
• Εκτίμηση της διατροφής και της υγείας του πληθυσμού. Βασικές αρχές διατροφικών παρεμβάσεων με στόχο την προαγωγή της Δημόσιας υγείας

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα της Επιστήμης των Τροφίμων και της Διατροφής.

Εισάγει:

  • τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της επιστήμης των τροφίμων και των και των υποκείμενων τεχνολογιών που συνδέονται με την παραγωγή ασφαλών και θρεπτικών, νωπών και μεταποιημένων τρόφιμων για τον άνθρωπο.
  • τις κύριες τεχνολογίες επεξεργασίας τροφίμων (ξήρανση, κατάψυξη, κονσερβοποίηση τεχνολογίες.
  • βασικές έννοιες που αφορούν τόσο την διατροφική αξία του τροφίμου όσο και την σχέση μεταξύ διατροφικής συμπεριφοράς και υγείας. Διατροφικές ανάγκες σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Σχέση διατροφής και υγείας. Πρόληψη χρονίων νοσημάτων μέσω ορθών διατροφικών επιλογών. Εκτίμηση της διατροφής και της υγείας του πληθυσμού με σύγχρονες μεθοδολογίες.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια:

  • Θα έχει γνώση και κατανόηση των βασικών θεμάτων αλλά και των νεώτερων εξελίξεων στην Επιστήμη Τροφίμων και της Διατροφής.
  • Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σύνθετες έννοιες και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο πεδίο της Επιστήμης Τροφίμων και της Διατροφής.
  • Θα μπορεί να διαμορφώνει και να εκφράζει άποψη για θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και της Διατροφής προς πολλαπλούς αποδέκτες όπως το επιστημονικό κοινό άλλων γνωστικών πεδίων, η Βιομηχανία Τροφίμων, ειδικά κοινά του επαγγελματικού χώρου, το κοινωνικό σύνολο.
  • Θα έχει αποκτήσει δεξιότητες επικοινωνίας των θεμάτων Τροφίμων και της Διατροφής.

Οι γνώσεις, επιστημονικές ικανότητες και δεξιότητες που θα έχει αποκτήσει ο φοιτητής/ τρια με αυτό το εισαγωγικό μάθημα θα μπορούν να αξιοποιηθούν εάν επιθυμήσουν να οδηγηθούν σε επόμενο κύκλο σπουδών σε αυτό ή σε συναφή επιστημονικά αντικείμενα.

Βιβλιογραφία

ΣΦΛΟΜΟΣ Κ, ΜΑΣΟΥΡΑΣ Θ., ΒΑΡΖΑΚΑΣ Θ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΥΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Μ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΙΟΤΡΑΣ 2021 ISBN 978-618-5495-59-6
GIBNEY M., VORSTER H., KOK F. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΣ Α.Ε.

Άλλη προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
• Geoffrey Campbell-Platt, Food Science and Technology, John Wiley & Sons
• Wilbur Gould, Fundamentals of food processing and technology ISBN 1 84569 594 1

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
• American Journal of Clinical Nutrition
• European Journal of Nutrition
• International Journal of Food Sciences and Nutrition
• Lancet
• Nutrition
• Journal of Agricultural and Food Chemistry
• Journal of Food Science and Technology
• Agricultural and Environmental Chemistry
• International Journal of Agricultural and Food Research (IJAFR)

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο