ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Ειδική Αμπελουργία

Περιεχόμενο Μαθήματος

Αναπαραγωγή της αμπέλου
Εισαγωγή-Διαφοροποίηση λανθανόντων οφθαλμών-Χρόνος διαφοροποίησης –Γονιμότητα οφθαλμών- Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαφοροποίηση των λανθανόντων οφθαλμών- Λήθαργος λανθανόντων οφθαλμών- Άνθιση-Επικονίαση -Γονιμοποίηση-Καρπόδεση-Ανάπτυξη και ωρίμανση των ραγών- Στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών-Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των ραγών
Πολλαπλασιασμός της αμπέλου
Εισαγωγή- Αγενής πολλαπλασιασμός -Πολλαπλασιασμός με μόσχευμα- Ριζογένεση στα μοσχεύματα αμπέλου-Παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό των τυχαίων ριζών- Πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό-Καλογένεση-Διαδικασία και μηχανισμός συγκόλλησης- Προϋποθέσεις και παράγοντες επιτυχίας του εμβολιασμού - Αλληλεπιδράσεις Ε-Υ- Μέθοδοι και τεχνικές εμβολιασμών-Πολλαπλασιασμός με καταβολάδα - Ασηπτικές μέθοδοι αγενούς πολλαπλασιασμού- Ιστοκαλλιέργεια-Παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου-Μητρική φυτεία αμερικανικών αμπέλων- Εγκατάσταση μητρικής φυτείας-Φυτώριο αμπέλου –Εγγενής πολλαπλασιασμός αμπέλου- Κλωνική επιλογή
Καλλιεργητικές φροντίδες
Εισαγωγή-Διαχείριση εδάφους (Καλλιέργεια του εδάφους-Καταπολέμηση ζιζανίων με χημικά μέσα. Λίπανση- Χλωρά κλαδέματα (Βλαστολόγημα-Κορυφολόγημα-Ξεφύλλισμα-Χαραγή-Αραίωμα φορτίου -Η χρήση φυτορρυθμιστικών ουσιών)- Άρδευση (Υδατική κατάσταση και ανάπτυξη των πρέμνων- Αρχές και μεθοδολογία άρδευσης- Τρυγητός -Μέθοδοι τρυγητού
Αμπελογραφία
Εισαγωγή-Μεθοδολογία και Κώδικας αμπελογραφικής περιγραφής-Αμπελογραφικοί χαρακτήρες-Συστηματική της οικογένειας Vitaceae-Υποκείμενα αμπέλου(Ιδιότητες καικριτήρια επιλογής των υποκειμένων-Τα σπουδαιότερα υποκείμενα του ελληνικού αμπελώνα)- Ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα(χαρακτήρες ποιότητας και ιδιότητες των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου οινοποιίας-επιτραπέζιας και ειδικής χρήσης-Σταφιδοποιίας-Κυριότερες ελληνικές και ξένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα (Προέλευση-αμπελογραφικοί χαρακτήρες και φαινολογικά στάδια-Ιδιότητες και καλλιεργητική συμπεριφορά)

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές του Τμήματος Ε.Φ.Π. στην αναπαραγωγή, τον πολλαπλασιασμό και τις καλλιεργητικές φροντίδες της αμπέλου καθώς και στην αμπελογραφία της.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στην μεθοδολογία που χρησιμοποιείται τόσο πολλαπλασιασμό, τις αμπελοκομικές τεχνικές όσο και στην αναγνώριση των ποικιλιών και υποκειμένων της αμπέλου και των ιδιοτήτων και της καλλιεργητικής συμπεριφοράς αυτών, για την σωστή διαχείριση ενός σύγχρονου παραγωγικού αμπελώνα.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα έχει:

  • Κατανοήσει την διαφοροποίηση και γονιμότητα των οφθαλμών της αμπέλου
  • Κατανοήσει την γονιμοποίηση, καρπόδεση ανάπτυξη και ωρίμανση των ραγών
  • Κατανοήσει τον αγενή πολλαπλασιασμό με μόσχευμα και εμβολιασμό
  • Κατανοήσει τη σημασία της διαχείρισης του εδάφους, την άρδευση, την λίπανση και την επίδραση των χλωρών κλαδεμάτων στην αμπελοκομική πράξη
  • Κατανοήσει τις ιδιότητες και τα κριτήρια επιλογής των υποκειμένων, τις ιδιότητες, τους χαρακτήρες ποιότητας και την καλλιεργητική συμπεριφορά των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου

Βιβλιογραφία

1. Μ.Ν.Σταυρακάκης, Αμπελουργία, 2013
2. Μ.Ν.Σταυρακάκης, Αμπελογραφία, 2010

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Vitis, American Journal of Enology and Viticulture.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο