ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Διατροφική Επιδημιολογία και Δημόσια Υγεία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγικό Μάθημα – Η μετάβαση στη διατροφική επιδημιολογία
2. Βασικές Αρχές Διατροφικής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας
3. Θρεπτικά – Τρόφιμα - Επιδημίες & οι πρώτες παρεμβάσεις
4. Αξιολόγηση Διατροφικής Κατάστασης & Παρεμβάσεις σε Πληθυσμιακές Ομάδες
5. Καρδιαγγειακά νοσήματα – επιπολασμός – διατροφικές συστάσεις & παρεμβάσεις
6. Food Trends της εποχής μας: τρανς-, νάτριο και κορεσμένα λίπη
7. Υποσιτισμός– επιπολασμός – κίνδυνοι & παρεμβάσεις
8. Παχυσαρκία – επιπολασμός – συμπεριφορά – Διατροφικά πρότυπα & παρεμβάσεις
9. Θηλασμός – επιπολασμός & παρεμβάσεις για αύξηση συχνότητας & διάρκειας
10. Η επιδημιολογία του Σακχαρώδη Διαβήτη & Βασικές παρεμβάσεις ΔΥ
11. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής αρχής ασφάλειας τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA – EU menu; DRVs)
12. Μικροθρεπτικά στοιχεία: Σίδηρος, Ιώδιο. Ανάγκες & προβληματισμοί
13. Μικροθρεπτικά στοιχεία: Βιταμίνη Α & Βιταμίνη D
14. Work-shop/Πρακτική σε ομάδες

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις βασικές αρχές που διέπουν τη διατροφική επιδημιολογία & δημόσια υγεία, με έμφαση στη συσχέτιση τροφίμου/διατροφής/διατροφικής κατάστασης & χρόνιες παθήσεις ή άλλα θέματα υγείας (πρόληψης ή αύξησης κινδύνου).
Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές αρχές που διέπουν τη διατροφική επιδημιολογία & δημόσια υγεία, με το πως επιτυγχάνεται , μετά από πληθυσμιακό έλεγχο, η αλλαγή διατροφικών συνηθειών σε επίπεδο ατόμου, κοινότητας, και πληθυσμού για την προαγωγή καλής υγείας ή πρόληψη κακής υγείας, τις υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και με τον ρόλο του κράτους, και με το πώς επιτυγχάνεται η χάραξη πολιτικής στον τομέα της διατροφής.
Το εν λόγω μάθημα θα εισάγει βασικές έννοιες που σχετίζονται τη διατροφική αξιολόγηση σε επίπεδο πληθυσμού, τις διατροφικές συστάσεις, τις πολιτικές για αλλαγή διατροφικών συνηθειών σε επίπεδο ατόμου, κοινότητας και πληθυσμού, τον ρόλο του κράτους στη δημόσια υγεία, τον καθορισμό προτεραιοτήτων σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, καθώς και την χάραξη πολιτικής και ηγετικές ικανότητες.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά της επιδημιολογίας και τον ρόλο της στη δημόσιας υγείας, καθώς και τη σύνδεση αυτής με την προαγωγή καλής υγείας ή πρόληψη κακής υγείας του πληθυσμού.
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών της αξιολόγησης διατροφικών συστάσεων και πολιτικών και πώς αυτές χρησιμοποιούνται για να επιφέρουν ωφέλιμες αλλαγές σε επίπεδο ατόμου, κοινότητας και πληθυσμού.
  • Είναι σε θέση να διακρίνει τους βασικούς ρόλους στο σχεδιασμό και υλοποίηση μιας διατροφικής παρέμβασης, και να εκτιμήσει το ρόλο των ενδιαφερόμενων μερών στην αποτελεσματικότητά της.
  • Χρησιμοποιεί τις μεθοδολογίες αξιολόγησης διατροφικών πολιτικών και διατροφικών συστάσεων για να προσδιορίσει βασικά χαρακτηριστικά, όπως τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητά τους.
  • Αναλύει και υπολογίζει τα βασικά στοιχεία που εμπεριέχονται στη δημιουργία μια διατροφικής πολιτικής για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
  • Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να αξιολογήσουν μια διατροφική παρέμβαση που έχει ως σκοπό την αλλαγή διατροφικών συνηθειών και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Βιβλιογραφία

1. Spark A, Dinour LM, Obenchain J. Επιστημονική μετάφραση & επιμέλεια: Zampelas A. & Magriplis E. Nutrition in Public Health, Principles, Policies, and Practice. Published by CRC Press, ISBN: 978-14665-8994-0. Εκδόσεις Πασχαλίδης.
2. Ελεύθερη διαδικτυακή πρόσβαση στις παρουσιάσεις (της τάξης) μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πανεπιστημίου
3. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford University Press, 2012. Margetts and Nelson, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford University Press, 1997

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο