ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Διατροφή και Μεταβολισμός

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Βασικές Έννοιες
2. Πεπτικό σύστημα: πέψη, απορρόφηση, βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών
3. Μηχανισμός θρέψης οργανισμού και μετατροπή ενέργειας
4. Μεταβολισμός υδατανθράκων
5. Μεταβολισμός πρωτεϊνών
6. Μεταβολισμός λιπιδίων
7. Μεταβολισμός λιποπρωτεϊνών
8. Μεταβολισμός διαιτητικών ινών
9. Μεταβολισμός υδροδιαλυτών βιταμινών
10. Μεταβολισμός λιποδιαλυτών βιταμινών
11. Μεταβολισμός ιχνοστοιχείων
12. Ομοιόσταση οργανισμού
13. Θρεπτικά συστατικά και ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στη Διατροφή και Μεταβολισμό.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες των διαδικασιών της πέψης, απορρόφησης, βιοδιαθεσιμότητας και μεταβολισμού των μακροσυστατικών και μικροσυστατικών. Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες της αλληλεπίδρασης μεταξύ των θρεπτικών συστατικών και των ενδιάμεσων προϊόντων του μεταβολισμού. Τέλος, στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους σπουδαστές της ολοκλήρωσης του ενεργειακού μεταβολισμού, της αντίδρασης του οργανισμού στην έλλειψη τροφής, της επίδρασης της άσκησης στο μεταβολισμό, των οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών διεργασιών και της σύνδεσης της διατροφής και του μεταβολισμού των μακρο- και μικροσυστατικών με τη λειτουργία των οργάνων του σώματος.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει γνώση και κατανόηση των βασικών θεμάτων αλλά και των νεώτερων εξελίξεων στη Διατροφή και Μεταβολισμό των μακρο- και μικροσυστατικών και της σχέσης του μεταβολισμού και της λειτουργίας των οργάνων του σώματος.
  • Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σύνθετες έννοιες που σχετίζονται με τη Διατροφή και Μεταβολισμό
  • Θα μπορεί να κατανοήσει τις διαδικασίες πέψης, απορρόφησης, βιοδιαθεσιμότητας και μεταβολισμού των υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπιδίων, λιποπρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων
  • Θα μπορεί να κατανοήσει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την ομοιόσταση μέσω ρυθμιστικών μηχανισμών εξισορρόπησης
  • Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη σύνδεση των θρεπτικών συστατικών με την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, κ.α.

Βιβλιογραφία

Α. Ζαμπέλας, Διατροφή & Μεταβολισμός, Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου, 2005, 978-960-394- 519-2
Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, James L. Groff, Advanced Nutrition and Human Metabolism, Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2008, 978-960-399-575-3

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο