ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Διατροφή και Άθληση

Περιεχόμενο Μαθήματος

ΘΕΩΡΙΑ
1. Τα Μακροθρεπτικά
2. Τα Μικροθρεπτικά και το νερό
3. Πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
4. Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη βιοενεργητική
5. Μεταβολισμός μακροθρεπτικών στην άσκηση και στην προπονητική
6. Μέτρηση ενέργειας των τροφίμων και κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας
7. Διατροφικές συστάσεις για το άτομο με φυσική δραστηριότητα
8. Διατροφικά κριτήρια για έντονη προπονητική και αθλητικό αγώνα
9. Κάνοντας σοφές επιλογές στο χώρο των τροφίμων
10. Άσκηση, θερμορύθμιση, ισοζύγιο υγρών και επανυδάτωση
11. Αξιολόγηση διατροφικών εργογόνων βοηθημάτων
12. Αξιολόγηση σύστασης σώματος και ειδικές αθλητικές παρατηρήσεις
13. Ενεργειακό ισοζύγιο, άσκηση και έλεγχος βάρους & Διατροφικές διαταραχές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
14. Βασικές αρχές αθλητικής διατροφής
15. Φτιάξε το πιάτο σου εντός και εκτός έδρας
16. Η κατάλληλη διατροφή και τα επίπεδα υδάτωσης σε αθλητές
17. Ο ρόλος των πρωτεϊνών στην υποστήριξη της ασκησιογενούς μυϊκής υπερτροφίας
18. Διατροφικά συμπληρώματα με εργογόνο δράση
19. Η διατροφή του αθλητή σε σχέση με το χρόνο προπόνησης σε διαφορετικά αθλήματα
20. Διατροφική αποκατάσταση αθλητών μετά από τραυματισμό
21. Εργομετρική αξιολόγηση
22. Αξιολόγηση και κριτική ανάλυση περιστατικών

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στη Διατροφή και Άθληση. O στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση των απαραίτητων διατροφικών πρακτικών σε σχέση με την άσκηση ή την προπονητική ώστε να επιτευχθεί υγεία, ενέργεια και προσαρμογές.

Ή ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της διατροφής και άθλησης δίνοντας έμφαση στις βασικές αρχές της διατροφής, στην ενεργειακή δαπάνη κατά τη διάρκεια ασκήσεων με αντιστάσεις και αερόβιων και αναερόβιων ασκήσεων, στη δίαιτα την περίοδο προετοιμασίας, στο χρόνο κατανάλωσης γευμάτων και στη σύσταση αυτών για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το αγώνισμα, στη χρήση εργογόνων και συμπληρωμάτων διατροφής και στις ειδικές ανάγκες αθλητών. Επίσης περιγράφει σε εισαγωγικές έννοιες των διατροφικών αναγκών όλων των ηλικιακών ομάδων σε όλα τα στάδια ζωής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
Τέλος, στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους σπουδαστές του τρόπου με τον οποίο διαφοροποιούνται οι διαιτητικές συστάσεις ανάλογα με το είδος και τη διάρκεια της άσκησης.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει γνώση και κατανόηση των βασικών θεμάτων αλλά και των νεότερων εξελίξεων στη διατροφή και άθληση.
  • Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σύνθετες έννοιες που σχετίζονται με την πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών κατά την άσκηση, τις σωματικές ανάγκες και χρήσεις θρεπτικών συστατικών για ενέργεια.
  • Θα μπορεί να κατανοήσει τη σύσταση σώματος για αθλητική απόδοση και τις αρχές των διαφορετικών ειδών άσκησης
  • Θα μπορεί να κατανοήσει και να αξιολογήσει τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
  • Θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις διαταραχές πρόσληψης τροφής

Βιβλιογραφία

McArdle WD. Διατροφή στην Άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα. Broken Hill Publishers LTD, 2017, Λευκωσία (Κωδικός συγγράμματος στο Εύδοξος 68373291)

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο