ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Γενική Μικροβιολογία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ
3. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ
4. ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
• ΔΟΜΗ ΚΥΤΤΑΡΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΩΝ
• ΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΩΝ
• ΜΑΣΤΙΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΔΙΑ
5. ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
6. ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ
• ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ
• ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΥΞΗΣΗΣ
7. ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
8. ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
9. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΟΛΟΓΙΑ
• ΙΟΙ
• ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΙΩΝ
• ΙΟΙ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ, ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ
10. ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ
• ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΩΝ
• Η ΖΩΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ RNA
• ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
11. ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
• ΒΑΚΤΗΡΙΑ
o ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
o ΠΡΩΤΕΟΒΑΚΤΗΡΙΑ
o ΘΕΤΙΚΆ ΚΑΤΑ GRAM ΒΑΚΤΗΡΙΑ
o ΚΥΑΝΟΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΛΩΡΟΦΥΤΑ
o ΧΛΑΜΥΔΙΑ
o ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΧΟΥΣ
o ΦΛΑΒΟΒΑΚΤΗΡΙΑ
o ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΕΣ
o ΔΕΙΝΟΚΟΚΚΟΙ
o ΠΡΑΣΙΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ
o ΥΠΕΡΘΕΡΜΟΦΙΛΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ
• ΑΡΧΑΙΑ
o ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
o ΥΠΕΡΘΕΡΜΟΦΙΛΑ ΕΥΡΥΑΡΧΑΙΩΤΙΚΑ
o ΚΡΕΝΑΡΧΑΙΩΤΙΚΑ
12. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΑΡYΩΤΙΚΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΚΑΡYΩΤΙΚΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
13. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΑ:
• ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΥΚΗΤΩΝ
• ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΥΚΗΤΩΝ
• ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΚΗΤΩΝ (Ι)
• ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΚΗΤΩΝ (ΙΙ)
• ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΜΥΚΗΤΩΝ
• ΧΥΤΡΙΔΙΟΜΥΚΗΤΕΣ, ΖΥΓΟΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΚΛΟΜΕΡΟΜΥΚΗΤΕΣ
• ΑΣΚΟΜΥΚΗΤΕΣ
• ΛΕΙΧΗΝΕΣ – ΒΑΣΙΔΙΟΜΥΚΗΤΕΣ (Ι)
• ΒΑΣΙΔΙΟΜΥΚΗΤΕΣ (ΙΙ)
• ΜΙΤΟΣΠΟΡΙΚΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Η ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ αποτελεί το βασικό μάθημα υποδομής για την κατανόηση της ποικιλότητας, κυτταρικής δομής, λειτουργίας και φυλογενετικής των μικροοργανισμών.

Υποστηρίζει μαθήματα ανώτερου επιπέδου στα διάφορα τμήματα του ΓΠΑ σχετικά με μικροοργανισμούς-παθογόνα φυτών, μικροοργανισμούς που επηρεάζουν την θρέψη και ανάπτυξη των φυτών, μικροργανισμούς σχετικούς με την επεξεργασία και την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων, την επεξεργασία αποβλήτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Βιβλιογραφία

• Βιολογία των μικροοργανισμών του Brock, M.T. Madigan, J.M. Martinko, K.S. Bender, D.H. Buckley & D.A. Stahl, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, εκδ. 1η/2018
• Μικροβιολογία, Α. Καραγκούνη. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα, 1999
• Ζερβάκης, Γ.Ι. 2014. Εισαγωγή στη Μυκητολογία. Πανεπιστημιακές Σημειώσεις, ΓΠΑ
• Alexopoulos, C.J., Mims, C.W. and Blakwell, Μ. 1996. Introductory Mycology (4th Edition), J. Wiley & Sons Inc., New York - U.S.A.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο