ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Γενική και Ανόργανη Χημεία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Το ατομικό τροχιακό.
2. Περιοδικός Πίνακας (μέγεθος ατόμων-ιόντων, ενέργεια ιοντισμού, ηλεκτρονική συγγένεια, ηλεκτραρνητικότητα, ηλεκτροθετικότητα, μέταλλα, αμέταλλα, ημιμέταλλα).
4. Ιοντικός δεσμός.
5. Κβαντομηχανική θεώρηση του ομοιοπολικού δεσμού.
6. Μοριακή γεωμετρία (Θεωρία VSEPR, Πρόβλεψη μοριακής γεωμετρίας με βάση τη θεωρία δεσμού σθένους).
7. Σύμπλοκα.
8. Διαμοριακές δυνάμεις.
9. Καταστάσεις της ύλης.
10. Χημική Θερμοδυναμική.
11. Διαλύματα (χαρακτηριστικά διαλυμάτων, διαλυτότητα, αθροιστικές ιδιότητες των διαλυμάτων, κολλοειδή).
12. Χημική κινητική.
13. Ιοντικές ισορροπίες (οξέα – βάσεις, pH, δείκτες, ογκομετρήσεις οξέων-βάσεων).
14. Οξειδοαναγωγή -Ηλεκτροχημικές εφαρμογές.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ αποτελεί το βασικό μάθημα υποδομής για την κατανόηση των αρχών της δομής καθώς και των αντιδράσεων των ιόντων και των χημικών μορίων.
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών σε βασικές έννοιες της δομής των ατόμων και της περιοδικότητας των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων τους. Στα είδη των χημικών δεσμών και στο σχήμα των μορίων, στην ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων και στους παράγοντες από τους οποίους αυτή εξαρτάται. Στη φυσική κατάσταση των σωμάτων και τη σχέση της με τις ενδομοριακές και διαμοριακές δυνάμεις. Στις βασικές θερμοδυναμικές έννοιες και τη μελέτη των συμπλόκων ενώσεων. Τη χημεία των διαλυμάτων, τις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις και την ηλεκτροχημική συμπεριφορά των διαλυμάτων.

Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση από τους φοιτητές της δομής των ατόμων και των σωμάτων που μας περιβάλλουν, τα είδη των χημικών δεσμών, τις ιδιότητες της στερεάς, υγράς και αέριας κατάστασης των σωμάτων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • Περιγράφουν τη δομή των ατόμων και τον τρόπο σχηματισμού των μορίων και ιόντων
  • Προβλέπουν τον στερεοχημικό τύπο χημικών μορίων και ιόντων.
  • Γνωρίζουν τη δομή και τη σημασία των συμπλόκων ενώσεων.
  • Υποδεικνύουν τα είδη των διαμοριακών δυνάμεων και πως αυτή επηρεάζει τη φυσική κατάσταση των σωμάτων και τη διάλυσή τους σε διάφορους διαλύτες.
  • Προσδιορίζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ταχύτητα των αντιδράσεων.
  • Γνωρίζουν βασικές θερμοδυναμικές έννοιες και πως αυτές εφαρμόζονται στα χημικά συστήματα.
  • Γνωρίζουν τη χημεία των διαλυμάτων.
  • Γνωρίζουν βασικές οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις και την ηλεκτροχημική συμπεριφορά των διαλυμάτων.

Βιβλιογραφία

1. ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ, Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 7ης ΕΚΔΟΣΗΣ) Peter Atkins, Loretta Jones, Leroy Laverman, UTOPIA ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΕ.
2. ΑΡΧΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ, James Girard, 3η Έκδοση, Παρισιανού Ανώνυμη Εκδοτική Εισαγωγική Εμπορική Εταιρία Επιστημονικών Βιβλίων, 2015.
3. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ, Βιολέττα Κωνσταντίνου, Χρήστος Παππάς, Εργαστηριακές σημειώσεις, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2015.

Διδάσκοντες

2105294261
mkokotou@aua.gr
Γνωστικό αντικείμενο: «Ενόργανη Χημική Ανάλυση και Οργανική Χημεία». (ΦΕΚ διορισμού,τεύχος Γ 1426, 25.06.2021). Μεταδιδακτορική Έρευνα: Βραβεία: […]
(+30)-210-5294262
chrispap@aua.gr
Ο Χρήστος Παππάς είναι πτυχιούχος Χημείας του ΕΚΠΑ και η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο