ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Γενική Αμπελουργία

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Προέλευση της αμπέλου -Η αμπελουργία στην ελληνική αρχαιότητα- Η συμβολή της αμπέλου στην αισθητική του αγροτικού τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος- Η αμπελουργία στην Ελλάδα και τον κόσμο - Παραγωγικές ποικιλίες αμπέλου- Καλλιεργούμενες εκτάσεις και παραγωγή αμπελουργικών προϊόντων - Αμπελουργικά προϊόντα-Προβλήματα και προοπτικές του ελληνικού αμπελώνα
2. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ
Ρίζα-Βλαστός-Φύλλα-Έλικες-Ταξιανθία-Άνθος-Σταφυλή-Ράγα-Ποδίσκος-Γίγαρτο (Προέλευση - Διάκριση - Ρόλος-Μορφολογία-Ανατομία)- Οφθαλμοί της αμπέλου -Οφθαλμοί του βλαστού-Επάκριος οφθαλμός-Πλευρικοί οφθαλμοί- Οφθαλμοί της κληματίδας (Ανατομία-Γονιμότητα-Διάκριση και αξιολόγηση λανθανόντων οφθαλμών κληματίδας)
3. ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
Εισαγωγή-Εκβλάστηση των οφθαλμών της αμπέλου (Δακρύρροια- Φαινολογία-Εκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών της κληματίδας- Εκβλάστηση των ταχυφυών και λανθανόντων οφθαλμών του βλαστού)- Αύξηση-Διαφοροποίηση των βλαστών-Φυλλόπτωση- Λήθαργος λανθανόντων οφθαλμών.
4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Εισαγωγή- Κλίμα- Βιοκλιματικοί δείκτες -Κλιματική αλλαγή και αναπτυξιακή αμπελουργία-Έδαφος -Επιλογή ποικιλίας και υποκειμένου αμπέλου- Σχεδιασμός παραγωγικού αμπελώνα- Αναμπέλωση- Χωροταξική διάρθρωση αμπελώνα -Συστήματα υποστύλωσης – Φύτευση- Φύτευση νέου αμπελώνα
5. ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ
Εισαγωγή-Κλάδεμα και σχήματα μόρφωσης των πρέμνων-Φυσικά χαρακτηριστικά του φυλλώματος Σχήματα μόρφωσης των πρέμνων και Κριτήρια επιλογής-Μεθοδολογία και τεχνικές μόρφωσης των πρέμνων στα διάφορα συστήματα- Κλάδεμα καρποφορίας-Επίδραση του κλαδέματος στην εκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών και την καρποφορία των πρέμνων-Κατευθυντήριες αρχές κλαδέματος- Συστήματα και κριτήρια επιλογής κλαδέματος καρποφορίας- Ανανέωση βραχιόνων και κορμού- Εποχή εκτέλεσης χειμερινού κλαδέματος καρποφορίας-Σχήματα μόρφωσης και κλάδεμα καρποφορίας του ελληνικού αμπελώνα

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές του Τμήματος Ε.Φ.Π. στις βασικές λειτουργίες του φυτού της αμπέλου και τη μορφολογική και φυσιολογική βάση αυτών, στις βασικές καλλιεργητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σ΄ένα παραγωγικό αμπελώνα, καθώς και στη σημασία που έχει η καλλιέργεια της αμπέλου για τη φυτική παραγωγή.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στην μεθοδολογία που χρησιμοποιείται τόσο στην εγκατάσταση όσο και τη διαχείριση ενός σύγχρονου παραγωγικού αμπελώνα. Περαιτέρω στις αμπελοκομικές τεχνικές που αφορούν στη μόρφωση, καρποφορία και στον ετήσιο κύκλο βλάστησης των πρέμνων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα έχει:

  • Κατανοήσει τη μορφολογία και ανατομία των διαφόρων οργάνων του πρέμνου και την αξιοποίηση τους στην παραγωγική Αμπελουργία.
  • Κατανοήσει τον ετήσιο κύκλο βλάστησης, τα φαινολογικά στάδια και την φυσιολογική βάση αυτών
  • Κατανοήσει την εγκατάσταση παραγωγικού αμπελώνα και τους παράγοντες που την επηρεάζουν
  • Κατανοήσει τη σημασία των κλαδεμάτων μόρφωσης και καρποφορίας των πρέμνων και την αξιοποίησή τους στην αμπελοκομική πράξη

Βιβλιογραφία

Μ.Ν.Σταυρακάκης, Αμπελουργία, 2013

Συναφή επιστημονικά περιοδικά: Vitis, American Journal of Enology and Viticulture

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο