Το μάθημα αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο μάθημα για τα μαθήματα Τεχνολογία Γάλακτος Ι και Τεχνολογία Γάλακτος ΙΙ – Τυροκομία.
H ύλη του μαθήματος στοχεύει στην παροχή στον φοιτητή των σύγχρονων επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που παρατηρούνται στο νωπό γάλα.
Επιδιώκεται, στο τέλος του μαθήματος οι φοιτητές:
- να γνωρίζουν τη σύσταση, τη δομή και τις φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος, τα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του νωπού γάλακτος, την επίδραση των βασικών επεξεργασιών στα χαρακτηριστικά του γάλακτος και τη μεθοδολογία αξιολόγησης της ποιότητας του νωπού γάλακτος ως πρώτης ύλης για την αλυσίδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων,
- να έχουν αποκτήσει την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων σχετικών με το νωπό γάλα ως βιολογική έκκριση και ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.