ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Γαλακτοκομία

Περιεχόμενο Μαθήματος

Διαλέξεις
• Σύσταση, δομή και μεταβλητότητα του γάλακτος. Παραγωγή και αξιοποίηση του γάλακτος.
• Έκκριση και βιοσύνθεση του γάλακτος. Κανονισμοί για το νωπό γάλα.
• Λίπος, δομή του λιποφαιρίου.
• Πρωτεΐνες, δομή του καζεϊνικού μικκυλίου.
• Λακτόζη, φυσικοχημικές ιδιότητες με ιδιαίτερη σημασία για τη Γαλακτοκομία.
• Άλατα, κατανομή στις διάφορες φάσεις του γάλακτος και αλλαγές της ισορροπίας.
• Δευτερεύοντα συστατικά: Λιπίδια εκτός των τριγλυκεριδίων, βιταμίνες, ένζυμα.
• Μικροοργανισμοί του νωπού γάλακτος: Πηγές μόλυνσης, παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξή τους.
• Ανάπτυξη και μεταβολική δραστηριότητα των μικροοργανισμών στο γάλα. Μαστίτιδες/αντιβιοτικά .
• Ιδιότητες του γάλακτος: οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, οξύτητα και ρυθμιστική ικανότητα, πυκνότητα και ειδικό βάρος, οξειδοαναγωγικό δυναμικό.
• Παράγοντες που επηρεάζουν τη απόδοση σε γάλα και τη σύστασή του: γενετικοί, φυσιολογικοί, περιβαλλοντικοί.
• Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του νωπού γάλακτος. Νοθεία γάλακτος. Συντήρηση του νωπού γάλακτος.
• Επίδραση επεξεργασιών στα χαρακτηριστικά του νωπού γάλακτος. Χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες του γάλακτος των μικρών μηρυκαστικών.

Εργαστηριακές ασκήσεις
• Εισαγωγή. Νομοθετικές απαιτήσεις, δειγματοληψία και μεταχείριση δειγμάτων νωπού γάλακτος. Οργάνωση συστήματος ελέγχου της ποιότητας του νωπού γάλακτος.
• Προσδιορισμός κύριων συστατικών του γάλακτος – Ι (Λίπος και υγρασία).
• Μικροβιολογική ποιότητα του γάλακτος – Ι (Ταχείες μέθοδοι).
• Προσδιορισμός συστατικών του γάλακτος – ΙΙ (Τέφρα και χλώριο).
• Μικροβιολογική ποιότητα του γάλακτος – ΙΙ (Αρίθμηση συνολικού αριθμού μικροοργανισμών και κολοβακτηριοειδών).
• Προσδιορισμός κύριων συστατικών του γάλακτος – ΙΙΙ (Λακτόζη).
• Προσδιορισμός φυσικοχημικών ιδιοτήτων του γάλακτος (Οξύτητα, ειδικό βάρος και σημείο πήξης).
• Προσδιορισμός κύριων συστατικών του γάλακτος – ΙV (Πρωτεΐνες).
• Αυτοματοποιημένες μέθοδοι ανάλυσης του νωπού γάλακτος.
• Προσδιορισμός σωματικών κυττάρων στο γάλα.
• Προσδιορισμός αντιβιοτικών στο γάλα.
• Επίλυση προβλημάτων σχετικών με νοθείες του νωπού γάλακτος.
• Εξέταση των φοιτητών σε συνδυαστικές αναλύσεις αγνώστων δειγμάτων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο μάθημα για τα μαθήματα Τεχνολογία Γάλακτος Ι και Τεχνολογία Γάλακτος ΙΙ – Τυροκομία.
H ύλη του μαθήματος στοχεύει στην παροχή στον φοιτητή των σύγχρονων επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που παρατηρούνται στο νωπό γάλα.


Επιδιώκεται, στο τέλος του μαθήματος οι φοιτητές:

  • να γνωρίζουν τη σύσταση, τη δομή και τις φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος, τα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του νωπού γάλακτος, την επίδραση των βασικών επεξεργασιών στα χαρακτηριστικά του γάλακτος και τη μεθοδολογία αξιολόγησης της ποιότητας του νωπού γάλακτος ως πρώτης ύλης για την αλυσίδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων,
  • να έχουν αποκτήσει την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων σχετικών με το νωπό γάλα ως βιολογική έκκριση και ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.

Βιβλιογραφία

1. Καμιναρίδης, Στ. και Μοάτσου, Γ., Γαλακτοκομία, Εκδόσεις Έμβρυο, 2009
2. Walstra, P., Wouters, J.T.M. & Geurts, T. J., Dairy Science and Technology. CRC- Taylor & Francis. 2006.
3. Park Y.W.& Haenlein G.F.W., Milk and Dairy Products in Human Nutrition. Wiley-Blackwell, UK, 2013.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Journal of Dairy Science
Journal of Dairy Research
International Dairy Journal
International Journal of Dairy Technology
Food Chemistry
LWT
Foods
Dairy

Διδάσκοντες

00302105294630
mg@aua.gr
Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Γαλακτοκομία με έμφαση στη Χημεία και Βιοχημεία Γάλακτος και των […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο