ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙ
1. Συνδετικός ιστός, συσταλτές πρωτεΐνες και μυοσφαιρίνη
2. Συστολή μυός
3. Μεταθανάτιες βιοχημικές μεταβολές των μυών

ΓΑΛΑ
1. Βιοσύνθεση των συστατικών του γάλακτος
2. Σύσταση του γάλακτος
3. Βιοχημικές διεργασίας στην παρασκευή προϊόντων γάλακτος

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
1. Δομή και η σύσταση του σπόρου
2. Βιοχημικές διεργασίας στην παρασκευή της μπύρας
3. Βιοχημικές διεργασίας στην παρασκευή του ψωμιού

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
1. Μετασυλλεκτική αναπνοή
2. Αλλαγές των χρωμάτων και της δομής
3. Άρωμα και η γεύση

Η ΑΜΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1. Φαινολικές ενώσεις και ενζυμική αμαύρωση
2. Μέθοδοι ελέγχου της ενζυμικής αμαύρωσης

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες της Βιοχημείας Τροφίμων. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στη μελέτη και κατανόηση των βιοχημικών και φυσικοχημικών διεργασιών και μεταβολών που λαμβάνουν χώρα κατά την μετατροπή της μη επεξεργασμένης πρώτης ύλης, όπως π.χ. το κρέας, το γάλα, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, σε εδώδιμο προϊόν ή σε νέου τύπου τρόφιμο. Τέλος, το μάθημα στοχεύει στην εκπαίδευση των φοιτητών σε βασικές μεθοδολογικές και πειραματικές προσεγγίσεις στο πεδίο της Βιοχημείας Τροφίμων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • Κατανοήσουν τις βασικές βιοχημικές μεταβολές στην μεταποίηση και επεξεργασία των τροφίμων
  • Ενσωματώσουν τις γνώσεις τους στο σχεδιασμό νέων μεθοδολογικών και πειραματικών προσεγγίσεων στο πεδίο της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
  • Ενσωματώσουν τις γνώσεις τους στη μελέτη και κατανόηση άλλων συναφών επιστημών
  • Μελετούν με αυτόνομο και κριτικό τρόπο
  • Παρουσιάζουν τις γνώσεις τους, σε ειδικό και μη ειδικό κοινό, με πληρότητα και σαφήνεια

Βιβλιογραφία

1. Ε. Τσακαλίδου Πανεπιστημιακές Παραδόσεις Βιοχημείας Τροφίμων (2023)
2. Alais C. & G. Linden (1991) Food Biochemistry, Ellis Horwood Ltd., UK
3. Berg M.J., J.L. Tymoczko, G.J. Gato & L. Stryer (2021) Βιοχημεία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
4. Brody T. (1998) Nutritional Biochemistry, Academic Press Inc., UK
5. Day P.M. & J.B. Harborne (1997) Plant Biochemistry, Academic Press Inc., SD, USA
6. Eskin M.N.A. (1990) Biochemistry of Foods, Academic Press Inc., UK
7. Fennema O.R. (1996) Food Chemistry, Marcel Dekker Inc., NY
8. Hui Y.H. (2006) Food Biochemistry and Food Processing, Blackwell Publishing, Iowa, USA
9. Kotzekidou P. & E. Tsakalidou (2006) Fermentation Biotechnology of Plant Based Traditional Foods of the Middle East and Mediterranean Region. In: Food Biotechnology. 2nd Edition, pp. 1795-1828. K. Shetty, G. Paliyath, A. Pometto, R.E. Levin, Eds., Taylor & Francis, NY
10. Tsakalidou E. & P. Kotzekidou (2006) Fermentation Biotechnology of Animal Based Traditional Foods of the Middle East and Mediterranean Region. In: Food Biotechnology. 2nd Edition, pp. 1829-1872. K. Shetty, G. Paliyath, A. Pometto, R.E. Levin, Eds., Taylor & Francis, NY

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο