ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία

Περιεχόμενο Μαθήματος

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
1. Δομή και βιολογικός ρόλος των πρωτεϊνών
2. Ένζυμα

ΛΙΠΙΔΙΑ
1. Δομή και βιολογικός ρόλος των λιπιδίων
2. Ο καταβολισμός των λιπιδίων
3. Η βιοσύνθεση των λιπιδίων

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
1. Δομή και βιολογικός ρόλος των υδατανθράκων
2. Ο καταβολισμός των υδατανθράκων
3. Η βιοσύνθεση των υδατανθράκων

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΕΙΣ
1. Ο κύκλος του Krebs
2. Ο κύκλος του γλυοξυλικού οξέος
3. Η αναπνευστική αλυσίδα
4. Η οξειδωτική φωσφορυλίωση

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες της Βιοχημείας. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην μελέτη και κατανόηση της δομής και του βιολογικού ρόλου των κύριων βιολογικών μορίων και συγκεκριμένα πρωτεϊνών, λιπιδίων και υδατανθράκων, καθώς επίσης και στην κατανόηση της βιοσύνθεσης και του καταβολισμού τους. Στόχος επίσης είναι η μελέτη και κατανόηση των κύριων οξειδωτικών μονοπατιών σε βιολογικά συστήματα. Τέλος, το μάθημα στοχεύει στην εκπαίδευση των φοιτητών σε βασικές μεθοδολογικές και πειραματικές προσεγγίσεις στο πεδίο της Βιοχημείας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • Κατανοήσουν το ρόλο και τη λειτουργία των βασικών βιολογικών μορίων και του μεταβολισμού τους
  • Ενσωματώσουν τις γνώσεις τους στο σχεδιασμό νέων μεθοδολογικών και πειραματικών προσεγγίσεων στο πεδίο της Βιοχημείας
  • Ενσωματώσουν τις γνώσεις τους στη μελέτη και κατανόηση άλλων συναφών επιστημών
  • Μελετούν με αυτόνομο και κριτικό τρόπο
  • Παρουσιάζουν τις γνώσεις τους, σε ειδικό και μη ειδικό κοινό, με πληρότητα και σαφήνεια

Βιβλιογραφία

M.J. Berg, L.J. Tymoczko, G.J. Gatto & L. Stryer Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (Ενιαίος Τόμος, 2021, ISBN 978-960-524-495-8)

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο