ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Βασικές Διεργασίες Επεξεργασίας Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Μέθοδοι συμπύκνωσης υγρών τροφίμων. Συστήματα εξατμιστήρων
2. Ανάλυση εξατμιστήρα. Συμπύκνωση με κατάψυξη
3. Ψυχρομετρία. Θεωρία ξήρανσης
4. Μέθοδοι και συστήματα ξήρανσης
5. Ψυκτικός κύκλος. Συστήματα ψύξης και κατάψυξης. Αντλία θερμότητας
6. Φυγοκεντρικός διαχωρισμός. Διήθηση
7. Διαχωρισμός με μεμβράνες (αντίστροφη ώσμωση, υπερδιήθηση, μικροδιήθηση)
8. Εκχύλιση (εκχύλιση υγρού/υγρού και στερεού/υγρού. Εκχύλιση με υπερκρίσιμα ρευστά)
9. Απόσταξη (διαφορική απόσταξη, απόσταξη ισορροπίας, απόσταξη μεθ’ υδρατμών. Αποστακτικές στήλες)
10. Εκβολή και Ανάμιξη
11. Ελάττωση μεγέθους. Διαχωρισμός με βάση το μέγεθος.
12. Επανάληψη

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Στόχος είναι ο φοιτητής/ια να αποκτήσει γνώσεις επί των βασικών διεργασιών που συναντώνται στα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων δηλαδή συμπύκνωση, διήθηση, εκχύλιση κλπ. Συγκεκριμένα θα πρέπει να κατανοήσει τις αρχές που διέπουν τις διεργασίες αυτές, να γνωρίζει τον εξοπλισμό τους και τη λειτουργία του. Επίσης να αποκτήσει την επιδεξιότητα στην ανάλυση και στη μαθηματική περιγραφή των βασικών σχέσεων που συνδέουν τις σχεδιαστικές παραμέτρους και τις παραμέτρους λειτουργίας των διεργασιών αυτών και να υπολογίζει τις παραμέτρους αυτές.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα μπορεί:

  • να περιγράφει τους διαφόρους τύπους εξατμιστήρων που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων και να υπολογίζει την επίδραση λειτουργικών παραμέτρων επί της συγκέντρωσης του τελικού προϊόντος, της θερμοκρασίας εξάτμισης, της κατανάλωσης ενέργειας κλπ, καθώς και να περιγράφει και ερμηνεύει τους διάφορους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στη συμπύκνωση
  • να υπολογίζει τις ιδιότητες του αέρα σε ένα ψυχρομετρικό διάγραμμα και την απαιτούμενη παροχή αέρα σε ένα ξηραντήριο θερμού αέρα. Να γνωρίζει και να περιγράφει τους διαφόρους τύπους ξηραντηρίων, να διακρίνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκάστου καθώς και να υπολογίζει τον απαιτούμενο χρόνο ξήρανσης ενός προϊόντος
  • να κατανοεί και να περιγράφει τον ψυκτικό κύκλο και τον αντίστοιχο εξοπλισμό και να υπολογίζει το συντελεστή απόδοσης ενός ψυκτικού συγκροτήματος καθώς και το θερμικό φορτίο ενός ψυγείου ή ψυκτικού θαλάμου
  • να περιγράφει τα συστήματα εκχύλισης, να κατανοεί τα φαινόμενα μεταφοράς μάζας που εμπλέκονται και να υπολογίζει τη συγκέντρωση της προς εκχύλιση ουσίας στα διάφορα ρεύματα και τον απαιτούμενο χρόνο εκχύλισης
  • να περιγράφει τα συστήματα διαχωρισμού με μεμβράνες και να διακρίνει μεταξύ ώσμωσης, υπερδιήθησης και μικροδιήθησης
  • να περιγράφει το διαχωρισμό με φυγοκέντρηση, με διήθηση και με κόσκινα καθώς και τα συστήματα άλεσης, ανάμειξης, εξώθησης και απόσταξης και να πραγματοποιεί βασικούς υπολογισμούς

Με την επίλυση σχετικών προβλημάτων ο φοιτητής/ια θα μπορεί να υπολογίζει ορισμένες λειτουργικές και σχεδιαστικές παραμέτρους των διεργασιών αυτών και να συγκρίνει διάφορες εναλλακτικές λύσεις με στόχο την επίτευξη υψηλής απόδοσης της διεργασίας και επιθυμητής ποιότητας του προϊόντος.

Βιβλιογραφία

1) ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, Μέρος ΙΙ. Σ. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ. ΓΠΑ, 2011.
2) ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 6Η ΕΚΔΟΣΗ McCABE, SMITH & HARRIOTT (μετάφραση) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ, 2002.
3) SOLVING PROBLEMS IN FOOD ENGINEERING, STAVROS YANNIOTIS, Springer, 2008.
4) INTRODUCTION TO FOOD ENGINEERING, P.R. SINGH and D.R. HELDMAN, 5ΤΗ Edition, Academic Press, 2014. Ελληνική μετάφραση: Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., Αθήνα, 2019.

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο