Στόχος του μαθήματος είναι ο φοιτητής/ια να αποκτήσει βασικές γνώσεις μηχανικής προκειμένου να καταστεί ικανός να υπολογίζει και να προσδιορίζει ποσοτικά, βασικά μεγέθη που είναι απαραίτητα στην επεξεργασία τροφίμων. Ειδικότερα, ο φοιτητής/ια θα αποκτήσει γνώσεις στη μεταφορά ορμής, θερμότητας και μάζας και την ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης, ανάλυσης και ερμηνείας των φαινομένων αυτών τα οποία συχνά συναντώνται στην επεξεργασία τροφίμων προκειμένου α) να μπορεί να ερμηνεύει καταστάσεις και μεταβολές που παρατηρούνται στην επεξεργασία τροφίμων και β) να υπολογίζει τις απαραίτητες παραμέτρους και μεταβλητές στην επεξεργασία τροφίμων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα μπορεί να:
- πραγματοποιεί μετατροπή μονάδων
- χειρίζεται τους πίνακες υδρατμών
- αποκτήσει βασικές γνώσεις στις κύριες φυσικές ιδιότητες των τροφίμων
- πραγματοποιεί ισοζύγια μάζας και ενέργειας
- υπολογίζει βασικά μεγέθη για την άντληση και τη ροή ενός υγρού τροφίμου και να επιλέγει την κατάλληλη αντλία
- κατανοεί και διακρίνει τους μηχανισμούς μεταφοράς θερμότητας και μάζας
- αναγνωρίζει και υπολογίζει βασικά μεγέθη στη μεταφορά θερμότητας και μάζας π.χ. συντελεστή μεταφοράς θερμότητας και μάζας, συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, συντελεστή διάχυσης κλπ
- διακρίνει τις αντιστάσεις στη μεταφορά θερμότητας και μάζας και υπολογίζει το ρυθμό ροής θερμότητας και μάζας σε διάφορες εφαρμογές π.χ. τοίχωμα ενός ψυγείου, εναλλάκτη θερμότητας , πλαστική συσκευασία κλπ
- υπολογίζει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να θερμανθεί ή να ψυχθεί ένα προϊόν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (μέση ή τοπική θερμοκρασία)
- υπολογίζει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί μεταφορά συγκεκριμένης ποσότητας μάζας σε ένα προϊόν π.χ. υγρασία, NaCl κλπ συγκρίνει τα φαινόμενα μεταφοράς θερμότητας και μεταφοράς μάζας και εντοπίζει τις ομοιότητες και τους κοινούς
Με τις φροντιστηριακές ασκήσεις και την κατ’ οίκον λύση προβλημάτων ο φοιτητής/ια αποκτά την επιδεξιότητα στη λύση προβλημάτων προκειμένου να μπορεί να υπολογίζει βασικά μεγέθη απαραίτητα στη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων