ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Αρχές Μηχανικής Τροφίμων

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Εισαγωγή, ειδική θερμότητα, ενθαλπία, πίνακες υδρατμών
2. Θερμική αγωγιμότητα, ιξώδες, ενεργότητα νερού
3. Ισοζύγιο μάζας και ισοζύγιο ενέργειας
4. Εξίσωση μηχανικής ενέργειας. Ισοζύγιο ορμής
5. Ροή ρευστών, αντλίες
6. Ροή γύρω από βυθισμένα σώματα, ροή σε κλίνες στερεών
7. Μεταφορά θερμότητας με αγωγή, μεταφορά θερμότητας με συναγωγή
8. Μεταφορά θερμότητας με συναγωγή, εναλλάκτες θερμότητας. Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία
9. Μεταφορά θερμότητας με αγωγή σε μη-σταθερή κατάσταση
10. Μεταφορά μάζας με διάχυση
11. Μεταφορά μάζας με τυρβώδη διάχυση. Μεταφορά μάζας με διάχυση σε μη- σταθερή κατάσταση
12. Επανάληψη

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Στόχος του μαθήματος είναι ο φοιτητής/ια να αποκτήσει βασικές γνώσεις μηχανικής προκειμένου να καταστεί ικανός να υπολογίζει και να προσδιορίζει ποσοτικά, βασικά μεγέθη που είναι απαραίτητα στην επεξεργασία τροφίμων. Ειδικότερα, ο φοιτητής/ια θα αποκτήσει γνώσεις στη μεταφορά ορμής, θερμότητας και μάζας και την ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης, ανάλυσης και ερμηνείας των φαινομένων αυτών τα οποία συχνά συναντώνται στην επεξεργασία τροφίμων προκειμένου α) να μπορεί να ερμηνεύει καταστάσεις και μεταβολές που παρατηρούνται στην επεξεργασία τροφίμων και β) να υπολογίζει τις απαραίτητες παραμέτρους και μεταβλητές στην επεξεργασία τροφίμων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα μπορεί να:

  • πραγματοποιεί μετατροπή μονάδων
  • χειρίζεται τους πίνακες υδρατμών
  • αποκτήσει βασικές γνώσεις στις κύριες φυσικές ιδιότητες των τροφίμων
  • πραγματοποιεί ισοζύγια μάζας και ενέργειας
  • υπολογίζει βασικά μεγέθη για την άντληση και τη ροή ενός υγρού τροφίμου και να επιλέγει την κατάλληλη αντλία
  • κατανοεί και διακρίνει τους μηχανισμούς μεταφοράς θερμότητας και μάζας
  • αναγνωρίζει και υπολογίζει βασικά μεγέθη στη μεταφορά θερμότητας και μάζας π.χ. συντελεστή μεταφοράς θερμότητας και μάζας, συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, συντελεστή διάχυσης κλπ
  • διακρίνει τις αντιστάσεις στη μεταφορά θερμότητας και μάζας και υπολογίζει το ρυθμό ροής θερμότητας και μάζας σε διάφορες εφαρμογές π.χ. τοίχωμα ενός ψυγείου, εναλλάκτη θερμότητας , πλαστική συσκευασία κλπ
  • υπολογίζει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να θερμανθεί ή να ψυχθεί ένα προϊόν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (μέση ή τοπική θερμοκρασία)
  • υπολογίζει τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί μεταφορά συγκεκριμένης ποσότητας μάζας σε ένα προϊόν π.χ. υγρασία, NaCl κλπ συγκρίνει τα φαινόμενα μεταφοράς θερμότητας και μεταφοράς μάζας και εντοπίζει τις ομοιότητες και τους κοινούς

Με τις φροντιστηριακές ασκήσεις και την κατ’ οίκον λύση προβλημάτων ο φοιτητής/ια αποκτά την επιδεξιότητα στη λύση προβλημάτων προκειμένου να μπορεί να υπολογίζει βασικά μεγέθη απαραίτητα στη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων

Βιβλιογραφία

1) ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, Μέρος Ι. Σ. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ. ΓΠΑ, 2011.
2) ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, 2Η ΕΚΔΟΣΗ Χ. Ν. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ. Εκδόσεις Σ.ΓΙΑΧΟΥΔΗΣ-Μ.ΓΙΑΧΟΥΔΗΣ, 2007
3) SOLVING PROBLEMS IN FOOD ENGINEERING, STAVROS YANNIOTIS, Springer, 2008.
4) INTRODUCTION TO FOOD ENGINEERING, P.R. SINGH and D.R. HELDMAN, 5ΤΗ Edition, Academic Press, 2014. Ελληνική μετάφραση: Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., Αθήνα, 2019.

Διδάσκοντες

2105294703
ftsironi@aua.gr
Η Θεοφανία Τσιρώνη είναι απόφοιτη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο "Μελέτη μη θερμικών προκατεργασιών για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας ιχθυηρών" στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Δημόσια Υγεία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
2105294706
stoforos@aua.gr
Ο Νικόλαος Γ. Στοφόρος, Χημικός Μηχανικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 1978), είναι Καθηγητής του Τμήματος […]

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο