ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων
& Διατροφής του Ανθρώπου

Αρχές Διατροφικής Συμβουλευτικής

Περιεχόμενο Μαθήματος

1. Διατροφική συμβουλευτική και συνέντευξη. Ορισμοί και σημασία τους στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς
2. Πολιτισμικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και άλλες επιρροές που καθορίζουν τη διατροφική συμπεριφορά
3. Τεχνικές συνέντευξης
4. Θεωρίες αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς
5. Στάδια αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς
6. Δεξιότητες επικοινωνίας από το διαιτολόγο (γραπτή, προφορική, λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία) ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόμου
7. Δεξιότητες συμβουλευτικής από το διαιτολόγο ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόμου
8. Σχεδιασμός συνεδρίας συμβουλευτικής σε ατομικό επίπεδο
9. Σχεδιασμός προγράμματος με σειρά συνεδριών συμβουλευτικής σε επίπεδο ομάδων πληθυσμού
10. Αξιολόγηση της συμμόρφωσης στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στη διατροφική συμβουλευτική και στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς

  • Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην κατανόηση των εννοιών της διατροφικής συμβουλευτικής και στην απόκτηση δεξιοτήτων που σχετίζονται με την αποτελεσματική επικοινωνία του διαιτολόγου με τον ασθενή, την κινητοποίηση του ασθενούς και το σχεδιασμό συνεδριών συμβουλευτικής για την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και βελτίωση των δεικτών υγείας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια :

  • Θα έχει αποκτήσει δεξιότητες επικοινωνίας
  • Θα έχει αποκτήσει τεχνικές συνέντευξης και ικανότητες σωστής συλλογής στοιχείων από τον ασθενή
  • Θα έχει αποκτήσει τεχνικές κινητοποίησης του ασθενούς για αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς
  • Θα έχει αποκτήσει δεξιότητες αξιολόγησης των αλλαγών που έχει επιτύχει ο ασθενής,  και ενίσχυσης της συμμόρφωσής του
  • Θα έχει εξοικειωθεί με ποικιλία περιστατικών από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διαφορετικά νοσήματα, καθώς και με τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στην κλινική πράξη αναφορικά με δυσκολίες στην επικοινωνία, με τη μη κινητοποίηση του ασθενούς ή τη μη συμμόρφωση στις αλλαγές της διατροφικής συμπεριφοράς

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα έχει αποκτήσει ο φοιτητής/ τρια με αυτό το  μάθημα θα μπορούν να αξιοποιηθούν, σε μαθήματα επόμενων εξαμήνων όπως είναι η Κλινική Διατροφή και η Πρακτική Άσκηση.

Βιβλιογραφία

Bauer K, Liou D. (2020) Nutrition Counseling and Education Skill Development. 4 th Edition. USA: Cengage.

Διδάσκοντες

210 5294667
pkaratzi@aua.gr
Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Συμβουλευτικής και Διατροφικής Συμπεριφοράς

NEWSLETTER

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Μετάβαση στο περιεχόμενο